Tipy a triky

S vyfukováním velikonočních vajíček vám nejlépe pomůže injekční stříkačka a párátko. Obsah ven doslova vytryskne

Připravte si vajíčka na velikonoční zdobení

autor

Kateřina Korňová

07. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Také patříte mezi ty, kteří si každoročně užívají malování kraslic? Ať už je malujete klasickou metodou horkého vosku, děrujete, vyšíváte, nebo jen malujete s dětmi fixem či jinými barvami, určitě se vám bude hodit vědět, jak vejce nejjednodušeji vyfouknout, aniž byste udělali příliš velkou dírku, ale také aniž by hrozilo, že vám praskne cévka v mozku. Pojďme se podívat, jak letos vyfouknout vajíčka bez újmy na zdraví.
Reklama

Pokud ještě nemáte vyfouknutý dostatečný počet vajíček, které potřebujete, pojďte to s námi zkusit metodou, která využívá injekční stříkačku, anebo párátko. Obě tyto metody vám pomohou dostat obsah vajíčka ven bez většího úsilí, bez bolesti hlavy a bez strachu, že nakonec vajíčko stejně praskne.

Vejce nejprve omyjte

Pokud se chystáte vyfukovat vajíčko ústy, je dobré ho nejprve dobře omýt. Vajíčka z domácích chovů nejen kvůli hygienické čistotě, ale rovněž kvůli estetičnosti výsledného produktu. Často se totiž stává, že jsou domácí vajíčka od hlíny, a někdy dokonce obsahují i přilepené peříčko. Omyjte ale i vajíčka z obchodu, která na první pohled vypadají čistě. Přece jen si je budete vkládat k ústům. Možná jste už někdy slyšeli, že by se vajíčka omývat neměla. To je pravda, ale neplatí to, pokud se je chystáte vyfouknout. Když totiž vajíčka omyjete, naruší se struktura skořápky a bakterie mají cestu dovnitř volnou. Pokud však okamžitě obsah vajíčka vyfouknete, už na tom vůbec nezáleží.

Udělejte malé dírky

Čisté a suché vajíčko uchopte pevně do jedné ruky a do druhé si vezměte malý nožík s ostrou špičkou. Teď to chce pořádnou míru soustředěnosti. Několikrát poklepejte na jedno místo jak na špičce, tak na opačné straně vajíčka, dokud nevznikne malá dírka. Můžete zkusit vyfouknout vajíčko už v tuto chvíli, ale radíme vám, abyste ještě počkali a postupovali dál dle návodu. Když se totiž budete snažit vyfouknout vajíčko v tuhle chvíli, mohlo by to pro vás být bolestivé.

Zamíchejte párátkem nebo špejlí

Mnohem lepší je obsah vajíčka ještě promíchat párátkem, špejlí, nebo jakoukoliv jinou "tyčinkou", která se do miniaturní dírky vejde. Když obsah vajíčka předem "rozmixujete", bude mnohem snazší dostat ho ven a nebudete se muset při vyfukování tolik namáhat. Někdy stačí jedno promíchání, jindy budete muset po částečném vyfouknutí vajíčka promíchávání zopakovat.

Použijte stříkačku

Chcete-li si však práci usnadnit co nejvíce, zaběhněte si do lékárny pro injekční stříkačku s co největším objemem. Ostrým koncem pak udělejte z jedné strany dírku. Stříkačku vytáhněte a natáhněte do ní vzduch. Poté ji zapíchněte do opačného konce vajíčka a stříkačku stlačte. Veškerý vzduch pak způsobí, že bude ve vajíčku vyšší tlak a donutí tak obsah vejce, aby vytekl nejsnazší cestou ven. S malou stříkačkou budete muset natáhnout vzduch víckrát, s větší stříkačkou bude veškerý obsah vajíčka venku na jeden "nádech".

Důkladně vymyjte a osušte

Ať už vyberete jakýkoliv způsob, je důležité pak vajíčko zvenku i zevnitř důkladně opláchnout a vypláchnout a poté nechat vysušit. Nejjednouššeji vám to půjde například na špejli, nebo zavěšené na provázku dírkou dolů. Pak už jen zbývá zvolit techniku, kterou vajíčka ozdobíte a připravíte se tak na přicházející velikonoční svátky.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články