Vztahy

Adéla (34): Po druhém porodu jsem začala trpět inkontinencí. Připadala jsem si kvůli tomu jako vyřazená ze společnosti

Přečtěte si příběh mladé ženy, která se potýká s nepříjemným problémem

autor

Jitka Wolfová

21. března 2022

 
FOTO / Pexels
Občas se stane, že při kýchnutí, nebo smíchu, při kterém se za břicho popadáte, prožijete nepříjemný zážitek v podobě uvolnění svěrače močové trubice a je potřeba urychleně vyměnit si spodní prádlo. Paní Adéla ovšem toto zažívá od druhého porodu několikrát denně, aniž by k tomu byl pádný důvod. Často jí to přivádí do nepříjemných situací a kvůli uvolněnému pánevnímu dnu už ani sex není to, co býval. Jak se k tomu paní Adéla postavila a s problémem se vypořádala, se dočtete v jejím příběhu.
Reklama

Poporodní inkontinence je u žen celkem běžnou záležitostí, o které se ovšem často nemluví. Jedná se o samovolný únik moči, který je způsoben nejčastěji narušením funkce močového měchýře, trubice či dolních močových cest, porodem, těhotenstvím, nebo třeba taháním těžkých věcí v těhotenství. Pokud navíc trpíte pokleslým pánevním dnem a rozestupem břišních svalů po porodu, jako paní Adéla, samovolný únik moči vás s největší pravděpodobností nemine.

"Vždycky jsme si s manželem dělali srandu z reklam na pleny pro starší ženy a v životě by mě nenapadlo, že je budu nosit dřív, než dosáhnu alespoň takového věku, jako ženy z těchto reklam," začíná vyprávět dvojnásobná maminka. "První porod mi nedal nijak zvlášť zabrat a brzy po něm jsem se dostala velmi rychle do formy. Pak přišlo druhé těhotenství, porod a já čekala, že vše bude tak, jako u prvního dítěte. To jsem se ale mýlila," vzpomíná paní Adéla.

"Na druhé těhotenství jsem byla často sama, jelikož manžel byl téměř denně do večera v práci a já musela všechno obstarávat sama. Nosila jsem těžké nákupy do schodů, když jsem jela s malým na chalupu, snášela jsem všechny tašky s oblečením i jídlem ze vzdáleného parkoviště do chalupy a teď vím, že jsem to dělat neměla. Do toho jsem měla syna na rukou a jak se říká, že se v těhotenství nemají nosit těžké věci, tak to asi má svůj důvod," přiznává Adéla. "Když se narodila dcera, neměla jsem moc čas na sebe a na nějaké cvičení na pánevní dno jsem si ani nevzpomněla. Možná i to mělo za následek, že mám dnes silnou diastázu, povolené pánevní dno a trpím únikem moči," přemýšlí mladá maminka.

"Věci, které jsou pro většinu žen normální součástí života, jsou pro mne nemyslitelné. Nemohu se naplno zasmát, nemohu s dětmi na trampolínu, na jógu, zumbu, tancovat. Respektive mohu, ale jedině s plenou. A představa, že si v šatně před zumbou nandavám plenu před ostatními ženami, mě úplně děsí," zoufá si Adéla. "Navíc nejde jen o únik moči, ale povolené pánevní dno má co do činění i se sexuálním prožitkem. Zkrátka už to není to, co to bývalo," dodává.

"Nedávno jsem se o mém problému bavila s kamarádkou, která mi kupodivu přiznala, že se jí po druhém porodu přihodilo totéž. Připadala si úplně stejně jako já - úplně mimo společnost, úplně k ničemu, bezradná, bez sebevědomí," vypráví paní Adéla. " Když mi ale řekla, že už měsíc cvičí na posílení pánevního dna a rozestup břišních svalů a únik moči se mnohem zlepšil, řekla jsem si, že to musím zkusit také."

"Samozřejmě vím, že jsem měla začít mnohem dříve, a to už v těhotenství a pokračovat i po porodu, a to v průběhu celého šestinedělí," vzpomíná Adéla. Jenže tak, jako mnoho dalších žen, neučinila a dnes se díky tomu trápí. "S miminkem v náručí a mladším dítětem vedle sebe jsem neměla vůbec čas, ale dneska bych vše udělala jinak a našla si těch pár minut denně pro sebe na cvičení," přiznává.

Dnes cvičí na radu své kamarádky každý den Kegelovy cviky na posílení pánevního dna a je na dobré cestě vše vrátit do pořádku. Nepůjde to ale tak rychle, jako by to šlo, kdyby začala včas. "Kegelovy cviky jsou vážně skvělé. Stačí opravdu pár minut denně a navíc je lze provádět třeba i při řízení, usínání nebo sezení na židli. Cvičím už třetím týdnem a musím říci, že se zlepšily nejen problémy s inkontinencí, ale zlepšil se i prožitek při sexuálních aktivitách. (Čtenářka si přála zůstat v anonymitě, a proto bylo pozměněno jméno a fotografie je pouze ilustrativní.)

Máte s inkontinencí vlastní zkušenost? Jak jste se s únikem moči vypořádala? A pomohly vám nějaké cviky? Podělte se s ostatními čtenářkami o své poznatky.

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Adélou.

Další zajímavé články