Zdraví

Tajemství mladší pleti začíná u správného jídelníčku. Zaměřte se na rostlinnou stravu a obejděte zpracované potraviny obloukem

Nejen láska, ale i krása prochází žaludkem

autor

Anna Janoušková

14. dubna 2022

 
FOTO / Pexels
Na krásnou pokožku nejlépe pomáhají opalovací krémy, a to i v případě, že zrovna není parné léto. Chcete-li mít ale dlouhodobě mladistvou tvář, je potřeba ji vyživovat i zevnitř, a ne pouze zvenku. Nejlépe vám na to pomůže začít jíst některé druhy ovoce a zeleniny, méně zpracovaných potravin a vyhnout se alkoholu.
Reklama

Proces stárnutí nezastavíte, ale můžete ovlivnit, jaký bude mít dopad na váš vzhled. Dobrou zprávou je, že pokud vám nedělá problém jíst zdravěji, může to pomoci i vaší pleti a celkově mladistvějšímu vzhledu. Registrovaná dietoložka Nicole Hopsecger diskutuje na health.clevelandclinic.org o tom, jak mohou určité živiny a stravovací návyky přispět k zářivé a zdravé pleti.   

Faktory, které ovlivňují vaši pokožku  

Jak stárneme, je normální pozorovat postupné změny na naší pleti a kůži obecně. Viníků může být podle dietoložky hned několik:

Oxidační stres: hraje při stárnutí kůže podstatnou roli. Je to proces, ke kterému dochází, když volné radikály poškodí vaše buňky. Volné radikály jsou přirozené produkty lidského metabolismu, slunečního záření, ale také je vnímáme jako důsledky špatného životního stylu, který je plný zpracované stravy, alkoholu a cigaret.

Záněty: zvýšená míra zánětlivosti ve vašem těle může mít negativní dopad i na vaši pokožku. Strava plná zpracovaných potravin může celkovou zánětlivost v těle nezanedbatelně zvýšit.  

Suchost pokožky: k suchosti  pokožky dochází, když jsou vaše buňky špatně hydratované a v důsledku toho se zmenšují. Suché počasí, vítr, některá mýdla a nadměrné slunění mohou mít rovněž na svědomí příliš suchou pokožku.

Změny životního stylu, které pomohou vaší pleti 

Dietoložka Nicole Hopsecger důrazně doporučuje nejprve navštívit dermatologa, abyste si promluvili o kožních problémech, které mohou vaše problémy způsobovat. Existují podle ní však i ​​​​jiné věci, které můžete udělat, abyste pomohli své pleti.  

„Používejte opalovací krém, omezte alkohol, přestaňte kouřit a zůstaňte hydratovaní,“ radí Hopsecger. Pití méně alkoholu vede k menší produkci volných radikálů a menšímu poškození buněk. Pokud je vaše pokožka dehydratovaná, říká, že pití osmi sklenic vody denně může pomoci. "Strava plná smažených jídel, rychlého občerstvení a cukru může rovněž negativně ovlivnit zdraví vaší pokožky."

"Jíst příliš mnoho zpracovaných nebo rafinovaných cukrů a potravin s vysokým glykemickým indexem (některé mléčné výrobky, sacharidy a nezdravé tuky) může ve skutečnosti způsobit určité záněty, podráždění a praskliny kůže, což výrazně podporuje stárnutí pleti," říká. Jezte tedy tyto potraviny s mírou. "Naopak tím, že budete jíst více ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů, tučných ryb a luštěnin, pomůžete vyživit pokožku zevnitř," dodává.

Živiny, které prospívají vaší pleti 

Esenciální mastné kyseliny, jako jsou omega-3, pomáhají vašim buňkám zůstat hydratované. Navíc omega-3 mohou i pomoci snížit záněty ve vašem těle. Antioxidanty a polyfenoly mohou pomoci chránit vaše buňky snížením volných radikálů ve vašem těle. Které potraviny jsou tedy dobrým zdrojem omega-3, antioxidantů a polyfenolů? Zde jsou některé tipy:

Omega-3 mastné kyseliny  

Omega-3 mastné kyseliny zlepšují hladinu cholesterolu a bojují proti zánětům. Pomáhají také zachovat kolagen ve vaší pokožce a udržovat ji tak pevnější. Zařaďte proto například potraviny jako: lněné semínko, chia semínka, vlašské ořechy, mandle, řepkový olej, sardinky, lososa, makrelu, sledě a tuňáka.

Rajčata pro lykopen  

Rajčata obsahují lykopen, což je antioxidant, který může pomoci udržet vaši pokožku hladší. Rajčata se navíc snadno zapracují do čehokoli od salátů přes přílohy, sendviče až po omáčky. Proto s jejich konzumací nešetřete.  

Potraviny bohaté na vitamin C  

Některé druhy ovoce a zeleniny obsahují nejen antioxidanty, ale také zdravé množství vitaminu C, který může pomoci v boji proti vráskám. Zkuste proto zařadit do vašeho jídelníčku potraviny jako: citrusové plody, papriky, brokolici, jahody či kiwi.

Potraviny bohaté na vitamin E  

Vitamin E je antioxidant, který může pomoci zabránit poškození buněk. Zkuste proto přijímat více mandlí, slunečnicových semínek, pšeničných klíčků či listové zeleniny.

Polyfenoly  

Jedná se rovněž o silné antioxidanty, které lze nalézt v různých potravinách. Nejvíce jich obsahují například: čaj a káva, hroznové víno či čokoláda s vysokým podílem kakaa.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články