Zdraví

Stravovací návyky, kterých byste se měli po padesátce vyhnout, abyste spali lépe. Už žádná káva, koření ani cukry

Dobrý spánek je pro kvalitní život důležitý

autor

Anna Janoušková

19. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Pokud máte pravidelně problémy s usínáním a váš noční odpočinek je přerušován neustálým buzením, může to být způsobeno tím, že od určitého věku začne velmi záležet na tom, co a kdy během dne jíte. Nebo to může být i kombinace obojího.
Reklama

Podle odborníků z Johns Hopkins Medicine se u jedné třetiny dospělých objeví příznaky nespavosti kdykoli, ale je běžné, že se kvalita a délka vašeho spánku razantně změní kolem 40. a 50. let. K tomu dochází v důsledku změn souvisejících s věkem, a to v části vašeho mozku, která řídí cykly spánku a bdění.

Kvalitní spánek lze ovlivnit správnou stravou

Není toho mnoho, co můžete udělat, abyste se těmto změnám vyhnuli, pokud tedy nenajdete způsob, jak zastavit stárnutí. Existuje ale něco, co můžete udělat pro lepší spánek. Vyhněte se stravovacím návykům, které jsou pro spánek škodlivé a nahraďte je zdravějšími návyky. Níže uvádíme některé z nich.

Jíte příliš blízko před spaním

Lehká svačina 30 minut před spaním může pomoci k lepšímu spánku, zvláště pokud jídlo obsahuje přirozený hormon navozující spánek melatonin. Řeč je ale opravdu jen o lehké svačince, což znamená pár mandlí, malou misku cereálií s nízkým obsahem cukru s nízkotučným mlékem nebo troše jogurtu.

Velké jídlo byste měli jíst dvě nebo tři hodiny před spaním. V opačném případě budete své jídlo trávit ještě dlouho poté, co ulehnete ke spánku. Tělesná teplota během spánku přirozeně klesá, ovšem v případě trávení dochází ke zvyšování tělesné teploty, což může ztížit usínání a snížit kvalitu spánku.

Před spaním žádný alkohol

Sklenka nebo dvě vás mohou příjemně ukolébat ke spánku, ovšem tato praxe se z dlouhodobého hlediska může obrátit proti vám. Alkohol může na začátku noci podnítit hluboký spánek, ale druhá polovina vašeho spánku bude pravděpodobně více přerušovaná a plná podivných snů. Pití alkoholu pozdě večer podporuje časté probouzení a vynechávání hlubokých spánkových cyklů.

Pozor na večerní přejídání

Spousta lidí se během dne vyhýbá snídani a obědu, a dokonce i svačinám v domnění, že si kalorie ušetří na jediné jídlo večer. Když to uděláte, můžete se během večeře přejíst a odejít do postele tak nacpaní, že budete mít problém vůbec usnout. Zvyšujete také šance na zažívací potíže. Mnohem lepší je rozložit si kalorie do celého dne a pak si u večeře udělat čas na to, abyste si jídlo vychutnali a vyhnuli se přejídání.

Vyvarujte se zpracovaných sacharidů

Zatímco načasování posledního jídla je důležité pro dobrý spánek, to, co jíte, hraje rovněž velkou roli. Ve výsledku to může znamenat rozdíl mezi tím, zda se probudíte odpočatí, nebo naopak omámení a zpomalení. Proto se pokuste vyhýbat vysoce zpracovaným sacharidům, jako jsou těstoviny, hranolky, koláče a další pečivo.

Jíte příliš tučná a kořeněná jídla

Rychlá smažená jídla, která mají obvykle vysoký obsah tuků, jsou špatnou volbou pro odpolední a večerní stravování, pokud je vaším cílem klidný spánek. Tuku trvá velmi dlouho, než se rozloží v žaludku, proto jíst potraviny s vysokým obsahem tuku může narušit kvalitu spánku a vyvolat pálení žáhy.

Vyhněte se také kořeněným jídlům, která mohou ztížit usínání, protože mohou způsobit pálení žáhy a zvýšit tělesnou teplotu. Osvojení si zvyku jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků zlepší spánek, protože vaše strava bude dobře vyvážená. Pokud ze stravy nepřijímáte dostatek hořčíku, vápníku nebo dalších vitaminů, může to rovněž snižovat kvalitu spánku.

Pozor na čaj a kávu

Pokud pijete čtyři až šest šálků kávy nebo čaje denně, mohlo by to způsobit, že vaše tělo bude neklidné a bude pro vás těžší upadnout do hlubokého nočního spánku. Váš spánek může být obzvlášť narušen, pokud pijete kofeinové nápoje odpoledne nebo k večeru. Ačkoli je možné, že i po kávě dobře usnete, neznamená to, že vaše tělo je uvnitř v klidu a může nerušeně relaxovat. Může totiž trvat klidně 6-8 hodin, než vaše tělo zpracuje a vyloučí kofein.

Zdroj: eatthis.com, hopkinsmedicine.org.

Další zajímavé články