Zdraví

U moře hrozí psům dehydratace, přehřátí i smrtelná srdeční červivost. Co radí veterinář

Jak předejít nechtěným komplikacím

autor

Kateřina Korňová

10. července 2022

 
FOTO / Unsplash
Celý rok se těšíte na dovolenou a nedovedete si představit, že ji strávíte bez svého čtyřnohého mazlíčka? Pro některá plemena je to však vyloženě nevhodné a ostatním hrozí nebezpečné přehřátí či dehydratace. K tématice se vyjadřuje veterinární lékař MVDr. Petr Sedláček.
Reklama

Daleká cesta k moři může být pro psa sama o sobě stresujícím zážitkem, ale to není vše, co na vašeho mazlíčka v zahraničí může číhat. Jako největší hrozby vidí veterinární lékař riziko dehydratace, přehřátí a srdeční červivost.

Riziko přehřátí je obrovské

Z logiky věci vyplývá, že u moře či v dalších oblastech s vysokou vzdušnou teplotou hrozí psům především rizika spojená s horkem. "Jedno z největších rizik představuje určitě přehřátí, a to zejména u štěňat a starších psů," tvrdí MVDr. Sedláček z pražské kliniky Anima. Upozorňuje však také na brachycefalická plemena, mezi které patří například mops, anglický bulldog, francouzský buldoček, bostonský teriér, shi-tzu a jiná plemena s krátkou čenichovou partií. Zvýšené nebezpečí představuje pobyt v horku i pro psy s nadváhou. 

Procházky v letních parných dnech proto směřujte na brzké ranní hodiny, nebo naopak v podvečer. "Vybírejte takovou trasu, abyste pokud možno minimalizovali pohyb na rozpáleném asfaltu. Pokud to není možné, poohlédněte se po botičkách pro psy a ihned po návratu z procházky nabídněte dostatečné množství čerstvé vody, kterou by měl mít pes neustále k dispozici v jakémkoliv roční období," radí veterinární lékař. Při prvních známkách přehřátí pak doporučuje ochlazovat především tlapky.

Vsaďte na chladicí podložky

Pokud se však chystáte do míst, ve kterých je vedro od rána do večera a ani večer to není o moc lepší, zaměřte se především na prevenci. "Psi se ochlazují pouze dýcháním, tudíž k přehřátí může dojít velmi rychle. Doporučil bych určitě dbát zvýšené prevence před přehřátím například použitím chladicí podložky, na které pes může ležet, případně jsou dnes již k dispozici chladicí vestičky, které psa chrání před přímým sluncem," doporučuje.

Srdeční červivost

Srdeční dirofilarióza neboli srdeční červivost je dalším a podle veterinárního lékaře často opomíjeným tématem. Způsobuje ho parazit Dirofilaria immitis, který se dříve nacházel spíš v tropických či subtropických oblastech, jako je například Afrika, Asie, jižní Evropa, Spojené státy americké či Kanada, ale dnes se kvůli oteplujícímu se podnebí rozšířil i do oblastí střední Evropy. K přenosu dochází nejčastěji prostřednictvím nakažených komárů, jejichž larvy se následně dostanou do krve a z ní i do srdce a plic. Zde dospívají a jejich přítomnost může vést k selhávání krevního oběhu. Časem se začne onemocnění projevovat ztrátou hmotnosti, dušností či kašlem. Bez léčby může končit i smrtí zvířete. Před cestou proto ošetřete psa vhodným antiparazitním přípravkem.

Může pes pít slanou vodu?

Některé psy to ani nenapadne, jiní lemtají slanou vodu na litry. V takovém případě je psa potřeba od slané vody odrazovat a nabízet mu dostatečné množství vody sladké. "Předpokládám, že psům slaná voda chutnat nebude, ale i tak její pití určitě nedoporučuji. Mohla by jim způsobit zažívací potíže," varuje lékař.

Dehydratace může být fatální

Pokud dojde na nejhorší, poznáte to mnohdy až ve chvíli, kdy už je návštěva veterinární kliniky neodkladná a psu jde vyloženě o život. "Dehydratace se může projevit v počátku jako malátnost či únava. Sliznice a dásně mohou být na první pohled suché a bledé. Kůže ztrácí svou elasticitu a jakmile se kožní řasa nevrátí ihned do původního stavu, je stav vážný. Dehydratace si bohužel v první chvíli nemusíte vůbec všimnout, v závažnějších případech je pak nutné vyhledat pomoc veterináře," upozorňuje veterinární lékař.

Nikdy psa nezavírejte v autě... NIKDY!

A na závěr rada, kterou už každý slyšel snad tisíckrát, ale i přesto se parkoviště před nákupními centry hemží auty, v nichž čeká na svého majitele chlupáč s pootevřenými okýnky a jazykem až na podlaze. "To, že psa nesmíte nechat v zavřeném autě, je dnes snad už všeobecně známý fakt. K přehřátí a dehydrataci může dojít během několika minut. A to i s otevřenými okénky. Nikdy psa nenechávejte v zavřeném autě," uzavírá téma doktor.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články