Zdraví

Transmastné kyseliny v potravinách škodí zdraví. Některé studie naznačují i podíl na rozvoji diabetu druhého typu

Nezdravé tuky vznikají například při smažení, kdy se oleje zahřívají na vysokou teplotu

autor

Klára Sanders

09. dubna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Transmastné kyseliny jsou tuky, které jsou jednou z rizikových živin, u nichž byl prokázán negativní vliv na zdraví. Ovlivňují především kardiovaskulární onemocnění a některé studie naznačují i podíl na rozvoji diabetu druhého typu.
Reklama

Transmastné kyseliny jsou běžně obsaženy v některých mikroorganismech, mořských živočiších a rostlinách, v semenech některých subtropických a tropických rostlin. Tyto tuky jsou ale také průmyslově vyráběny procesem hydrogenace neboli ztužování. Výsledkem je tuhý, ale snadno roztíratelný výrobek, který je také dlouho skladovatelný.

Kdy tuky vznikají

  • Bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců: krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka)
  • Průmyslovou hydrogenací: ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů
  • Zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení

Transmastné kyseliny jsou bez nejmenších pochybností zdraví škodlivé. Podílejí se na rozvoji srdečně-cévních onemocnění a s vysokou pravděpodobností i na rozvoji nádorových onemocnění.

Negativní účinky na naše tělo

  • Zvyšují hladinu LDL cholesterolu (tzv. zlý cholesterol) a navíc snižují hodnoty HDL cholesterolu (tzv. hodný cholesterol). 
  • Zvyšují hladiny triglyceridů v krvi
  • Transizomery mastných kyselin zvyšují hladinu lipoproteinu A, jednoho z rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob

Výskyt transmastných kyselin

Z běžných potravin je velmi často naleznete v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách. V omezeném množství se nacházejí i v tučném mase a tučných mléčných produktech. 

Ale zdaleka největším zdrojem trans tuků v jídelníčku jsou průmyslově připravené tuky. Většina zdravotnických organizací před nimi varuje a doporučuje je pokud možno úplně vyřadit z jídelníčku, nebo jejich užívání omezit na co nejmenší možnou míru.

Další zajímavé články