Pití

Jak doma připravit jedinečný svařák, který vás svou chutí nezklame a vykouzlí tu pravou vánoční náladu

Připravit si ho můžete z červeného, bílého i růžového vína. A co takhle bez něj?

autor

Kateřina Kofroňová

30. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
Jak se blíží Vánoce, máme čím dál tím větší chuť zajít cestou z práce na vánoční trhy na kelímek svařeného vína. Kdyby k tomu tak chtělo zasněžit, viďte? A už jste někdy zkoušeli uvařit si svařák doma? Není to nic těžkého a můžete si ho připravit přesně podle vaší chuti.
Reklama

Ach ty vánoční trhy

Svařené víno na vánočních trzích má své kouzlo, proti tomu nemůže nikdo nic říct. Někdy se ale stane, že víno, které jsme si koupili, není vůbec dobré, je kyselé, málo sladké, nebo naopak moc. I tak se na něj ale většinou tolik těšíme, že si o něj spálíme hned na první srknutí jazyk. Když si ho připravíte doma, můžete se všem těmto nedokonalostem vyhnout. Až tedy na ten spálený jazyk, protože jakmile domácí svařák dovaříte, nebudete se moct dočkat ho ochutnat.

Lehčí varianta z bílého vína je rovněž skvělá

Jestliže chcete opravdu dobrý svařák, nemůžete se spokojit s nejlevnějším vínem, protože je přece "jen na svařák". Zrovna tak budete potřebovat kvalitní koření, takže i na kupované čajové pytlíčky zapomeňte. Dokonalost nápoji dodá už jen čerstvé ovoce, ale to bychom předbíhali. Pojďte se s námi podívat, jak připravíte nejlepší domácí svařák, z čeho a mnoho dalších tipů.

Vhodné odrůdy

Nejprve si pojďme říci, z čeho je nejlepší svařák doma vařit. Potřebovat budete kvalitní červené víno, ale nemusíte nutně utratit celou výplatu, stolní nebo zemské víno bude stačit. Nejlepší volbou jsou mladá červená vína jako například Rulandské modré, Pinot Noir nebo Merlot. Lehčí verzi lze ovšem připravit i z kvalitního bílého či růžového vína. Nejvhodnějšími odrůdami jsou pak Müller Thurgau, Riesling nebo Rulandské šedé.

Varianta bez alkoholu

Neholdujete-li zrovna alkoholu, čekáte-li přírůstek do rodiny, nebo chcete dát tohoto výborného nápoje ochutnat i dětem, můžete zrovna tak připravit variantu bez alkoholu. Smíchejte dohromady stejné množství brusinkového nebo rybízového a jablečného džusu, které použijete jako náhražku červeného vína a dál postupujte tak, jak vám brzy prozradíme s alkoholickými víny.

Co budete potřebovat

  • 750 ml červeného (nebo bílého či růžového) vína
  • 1 větší kus celé skořice
  • 2 badyány
  • 4 hřebíčky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • plátky citronu, pomeranče a mandarinky

Pracovní postup

Není potřeba se dlouze rozepisovat, jelikož na výrobě domácího svařeného vína opravdu pranic není. Zkrátka a dobře jen nalijete víno do hrnce, přidáte všechny zbylé ingredience a vaříte deset minut. Poté ochutnejte a případně doslaďte či okyselte. Ještě lepší chuti dosáhnete, když místo cukru použijete med. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat i kardamom a nové koření. Hotový nápoj sundejte z plotny a nechte půl hodiny stát. Mezitím se chutě stačí prolnout a svařák vám trochu vychladne.

Podávejte ho zásadně horký, ale ne tolik, abyste si o něj spálili rty i jazyk. Pokud ho nespotřebujete ten samý den, skladovat ho můžete dalších 24 hodin v ledničce, jestliže jste do něj přidali i čerstvé ovoce. Pokud jste ovoce vynechali, vydrží vám i o den déle. Pak jde ale jeho kvalita rychle dolů.

Zdroj: bbcgoodfood.com, cookieandkate.com.

Další zajímavé články