Bylinky a koření

Černý česnek je mnohonásobně zdravější. Bojuje proti Alzheimerově chorobě, obsahuje více antioxidantů a pomáhá chránit vaše játra

Černá barva není to jediné, co dělá tento typ česneku výjimečným

autor

Anna Janoušková

29. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Syrový česnek je sám o sobě chuťově velmi výraznou a silnou cibulovou zeleninou, která může ovlivnit chuťový profil jakéhokoli pokrmu a zároveň poskytuje velké množství zdravotních výhod. Ty se však ještě umocní, když zařadíte do své stravy kromě klasického světlého česneku i česnek černý.
Reklama

Černý česnek vzniká rozsáhlou fermentací a procesem zrání, při kterém se syrové bílé cibulky česneku uchovávají mezi 60 až 87 °C při vysoké vlhkosti po dlouhou dobu. Někdy se takto ponechají až po dobu jednoho měsíce. Tento proces způsobuje změnu barvy, textury, chuti a zdravotního potenciálu celé palice.

Procesem fermentace můžete prohnat i česnek

Pokud o černém česneku slyšíte prvně, připravte se na to, že se bude jeho chuť velmi podobat pečenému česneku, ale najdete v nich určité rozlišnosti. U výroby černého česneku nedochází ke karamelizaci cukrů, jako se tomu děje při pečení ve vysokých teplotách. Černý česnek po dobu své výroby udržuje dlouhodobě stálou, ovšem mnohem nižší teplotu, díky níž získává svůj typický melasový a jemně sladký chuťový profil a lepkavou texturu.

Proč je černý zdravější než bílý?

Registrovaná dietoložka Beth Czerwony říká, že díky procesu fermentace a stárnutí jsou zdravotní přínosy černého česneku ještě mnohonásobně zesíleny a zlepšeny oproti původnímu stavu. Varuje však, že pacienti, kteří užívají léky na ředění krve, by se měli poradit se svým doktorem, než se rozhodnout zařadit černý česnek do své stravy. "Pokud užíváte léky na ředění krve, černý česnek nemusí být tou správnou volbou, jelikož má tendenci ředit krev ještě o něco více. "Ale pokud se srážlivostí krve nemáte problémy, zmiňované léky neužíváte a současně nejste na česnek alergičtí, nemělo by zařazení černého česneku do vaší stravy nic bránit," doplňuje Beth Czerwony.

Zlepšuje zdraví mozku

Černý česnek je přírodním protizánětlivým prostředkem. Jelikož víme, že zánět v mozku může časem zhoršit paměť nebo zhoršit mozkové funkce, může černý česnek pomoci s celkovým zdravím mozku. "Existuje sloučenina, o které jsou někteří vědci díky soustavnému výzkumu přesvědčeni, že souvisí s Alzheimerovou chorobou a myslí si, že kdybychom mohli předcházet zánětům v mozku, pak by tato sloučenina byla méně rozšířena a snížila by se šance, že lidé onemocní Alzheimerovu chorobu," říká Czerwony.

Obsahuje více antioxidantů

Antioxidanty jsou látky, které chrání vaše buňky před volnými radikály (molekuly, které hrají roli v mnoha stavech, jako jsou srdeční choroby nebo rakovina). Černý česnek obsahuje v důsledku fermentačního procesu dvakrát až třikrát více antioxidantů než česnek syrový. "Existují dokonce některé studie, které naznačují, že má protirakovinné vlastnosti a že by mohl chránit vaše játra před poškozením."

Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémie) může způsobit vážné komplikace, jako je srdeční onemocnění, selhání ledvin a poškození nervů, zatímco nízká hladina cukru v krvi (hypoglykémie) může způsobit záchvaty, mdloby a v nejhorším případě i smrt. Nepravidelná hladina cukru v krvi může vést k dalším komplikacím diabetu. Některé studie naznačují, že černý česnek pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Černý česnek může navíc snížit LDL "špatný" cholesterol a zvýšit HDL "dobrý" cholesterol ve vašem těle. V důsledku toho to může dojít ke snížení zánětu ve vašem srdci a tepnách a zároveň se zvýšit průtok krve. „Černý česnek může celkově pomoci zlepšit váš lipidový profil,“ doplňuje Czerwony.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, webmd.com.

Další zajímavé články