Kultura a styl

Vážná autonehoda vás může potkat i při nízké rychlosti. Přestaňte věřit semaforům a vypněte airbag u spolujezdce

Získáním řidičského průkazu to nekončí

autor

Kateřina Korňová

21. května 2022

 
FOTO / Pexels
Nejvíce smrtelné jsou někdy i autonehody, do kterých byste to na první pohled neřekly. Vážná autonehoda vás totiž může čekat i na křižovatce, kterou jezdíte denně do práce a znáte ji "jak své boty". Stačí, aby vám někdo nedal přednost a katastrofa je na světě. Svou obezřetností však můžete snížit riziko na minimum a vyváznout na silnicích bez nehody.
Reklama

Nejvíce nebezpečné autonehody

Podle intelligentliving.co existuje šest typů nejvíce nebezpečných autonehod. Patří k nim boční náraz, čelní srážka, převrácení vozidla, souběžný střet dvou vedle sebe jedoucích vozidel, zadní náraz a nezvládnuté řízení, které vyústí v náraz, i když okolo není žádné jiné vozidlo. Boční náraz je nejvíce nebezpečnou autonehodou, která vás může potkat, protože nejste chráněni ničím jiným, než dveřmi auta. Ve chvíli, kdy do vás v plné rychlosti narazí osobní automobil - nebo ještě hůř autobus nebo nákladní vozidlo, je přežití velmi nejisté.

K čelním střetům dochází nejčastěji na silnicích, které svádějí k předjíždění a jsou rovněž velmi nebezpečné. Převrátit auto na střechu také nemusí být nic těžkého, když například na kluzké vozovce ztratíte kontrolu nad řízením a vjedete přímo do zatáčky, kterou se pokusíte "vybrat". A stejně nebezpečné jsou i další nehody, jako boční střet dvou vozidel, ke kterému může dojít ve chvíli, kdy jeden automobil předjíždí druhý a současně se objeví v protisměru další vozidlo. A tak bychom mohli pokračovat. Pojďme se ale raději zaměřit na to, jak se těmto situacím vyhnout.

Nejezděte moc blízko jiného vozidla

Někdy se také může stát, že skončíte takzvaně "v kufru" jiného vozidla. Ve městě může být tato nehoda nepříjemná, když to před vámi na semaforu někdo moc rychle "zašlápne", ale na dálnici si můžete koledovat v nejlepším případě o převoz do nejbližší nemocnice, nebo dokonce i o výlet vrtulníkem s cílem zachránit život váš nebo vašich dětí. Proto si před sebou nechávejte vždy dostatečný prostor k tomu, abyste v případě potřeby byli schopni co nejrychleji zastavit. "Lepit se" někomu na záda není příjemné tomu, kdo jede před vámi a ohrožuje to život všem, kteří sedí (nejen) ve vašem autě.

Věnujte se vždy jen řízení

Možná si myslíte, že při řízení zvládnete víc věcí najednou. Ano, to je pravda, můžete si zpívat, povídat s dětmi a za asistence spolujezdce se v rámci dlouhé jízdy zvládnete i napít nebo vysmrkat. To je ale zhruba vše, co by mělo být povoleno. Snažit se zabavit děti hledáním vhodné pohádky na tabletu, komunikovat s partnerem prostřednictvím mobilu (ať už telefonovat, nebo ještě hůř psát), otáčet se za dětmi a řešit jejich problémy na zadních sedačkách, to vše a mnoho dalšího je zkrátka nepřípustné. Stačí vteřina a moho vyhasnout životy všech, které milujete.

Nevěřte semaforu a ostatním řidičům

Jedna známá vždycky říkala, že nemám věřit nikomu, než jen sama sobě. Ať už s tímto tvrzením souhlasíte, či nikoliv, za volantem si osobně myslím, že je to velká pravda. Samozřejmě všichni předpokládáme, že za volant sedají jen střízliví, vyrovnaní a poučení řidiči, ovšem skutečnost mluví bohužel často jinak. Proto když vidíte na semaforu zelenou, neberte to jako jediné povolení k jízdě. Vždy se pro jistotu ještě dvakrát rozhlédněte na každou stranu, zda skutečně všichni pochopili, že teď mají stát a jedete vy.

Někdy pomůže vypnout airbag

Převážíte-li nejmenší dítě na sedačce spolujezdce, bezpodmínečně musíte vypnout airbag. Některá auta mají deaktivační zámek jednoduše dostupný, v ostatních případech je nutné zajet před převozem dítěte do autoservisu a nechat si airbag vypnout. Možná se vám to zdá jako maličkost, vždyť jedete jen k babičce, ale může na tom záviset život vašeho dítěte. Hrozí mu totiž v nejlepším případě odřeniny, ale autonehoda s aktivovaným airbagem může vašemu dítěti způsobit popáleniny, četné zlomeniny či poranění hlavy, krku a páteře.

Pokud na místě spolujezdce převážíte dítě ve větší autosedačce, která je určena pro děti od jednoho roku do tří let, umístěte ji co nejdál od palubní desky. V tomto případě nechte airbag zapnutý. Podle testů plní svou funkci skvěle. Pokud ale dítě přisunete blízko, představuje zapnutý airbag nebezpečí v podobě popálenin, odřenin a zlomenin

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: intelligentliving.co.

Další zajímavé články