Jídlo

Vánoční stromeček plněný ricottou a špenátem je perfektním slaným moučníkem, který vám vyžene z hlavy cukroví

Zkuste zapomenout na to, že všude voní vanilka a provoňte kuchyni parmazánem

autor

Kateřina Korňová

02. prosince 2021

 
FOTO / Pexels
Je za námi teprve první adventní neděle a vy už nemyslíte na nic jiného, než jaké cukroví kdy upečete, kolik kilo cukru na to spotřebujete a vlastně už z toho všeho ani nemáte na sladké chuť? Ideální! Zkuste slaný moučník v podobě vánočního stromku, který navodí vánoční atmosféru, aniž byste použili gram cukru.
Reklama

Možná patříte mezi ty, kteří sladké nemají v lásce, nebo musí jeho spotřebu omezovat, a nebo jste zkrátka spíš na slané. Tak jako tak je pro vás tenhle slaný moučník vhodný, protože zkrátka skvěle chutná, je snadný na přípravu a potěšíte s ním každou návštěvu.

Slané a sladké mohou kráčet bok po boku

Budete potřebovat

  • 2 balení listového těsta
  • 250 g ricotty
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 300 g čerstvého listového špenátu
  • 1 žloutek
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • vejce na potření

Postup je snadný

Nejprve si připravte náplň. Špenát spařte ve vroucí vodě, nechte důkladně okapat a poté sekáčkem nasekejte nadrobno. Na másle nechte zesklovatět cibulku a nechte vychladnout. V míse smíchejte špenát s ricottou, cibulkou, prolisovaným česnekem a žloutkem a dochuťte muškátovým oříškem, solí a opepřete. Jakmile budete s chutí spokojeni, odložte stranou.

Rozložte si pečicí papír a rozválejte na něm jeden plát listového těsta na tenko. Na tento díl listového těsta naneste špenátovou náplň s ricottou. Poté si rozválejte druhý plát listového těsta a přikryjte jím spodní díl s náplní. Vezměte si k ruce ostrý nůž a vykrojte tvar vánočního stromku. Můžete ale rovněž vytvořit hvězdu, či vločku, jistě najdete velmi rychle návod.

Na vánočním stromečku pak proveďte ostrým nožem podélné zářezy směrem ke středu, a to po celé jeho výšce. Každý vzniklý proužek poté zatočte do spirálky a položte. Takto postupujte s každým proužkem. Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 200°C dokud nezezlátne. Okrojené části zatočte do spirálek a rovněž upečte.

Pokud chcete stromeček ještě ozdobit a přidat trochu sýrové chuti, posypte ho chvíli před vyndáním z trouby strouhaným parmazánem.

Zdroj: fresh.iprima.cz, itsalwaysautumn.com.

Další zajímavé články