Jídlo

Vyzkoušejte obávaný, ale lahodný roastbeef. Na poslední adventní neděli nemůžete najít slavnostnější jídlo

Kvalitní vyzrálý roštěnec je zárukou vynikajícího oběda

autor

Kristýna Maxová

18. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Vánoce a silvestrovské oslavy patří k vůbec největším v roce, a proto i přípravy jídelního menu nemohou zůstat stranou. Přestože si rádi pochutnáte na chlebíčku s pařížským salátem i jednohubkách s česnekovou pomazánkou, zkuste pro letošek sváteční menu ozvláštnit a vsaďte na roastbeef! Čtvrtá adventní neděle je pro takovýto oběd přímo ideální.
Reklama

Anglická pečínka patří často k velkým výzvám i pro zkušené kuchaře, ale není se čeho obávat. Zvlášť když ji připravujete z kvalitního kusu masa.

Pravidla dokonalého roastbeefu

Při výběru masa sáhněte vždy po nízkém hovězím roštěnci, který je méně prorostlý, než ten horní a tím pádem se na roastbeef skvěle hodí. Také platí pravidlo, že čím větší kus pečete, tím lépe. Malé kousky se pečou špatně.

Uvnitř má být krásně růžový

Maso svažte do válečku

Než začnete s pečením, maso svažte provázkem do válcového tvaru. Tím bude zajištěno, že se roštěnec teplem nerozpadne. Roastbeef pečte při maximální teplotě 120 stupňů. Maso se tak bude péct pozvolna a nevysuší se.

V upečeném roastbeefu by měla jednoznačně převládat růžová barva, táhnoucí se od středu až ke kraji. Čím tenčí bude opečený okraj, tím líp. Růžová barva by také správně propečené pečínce měla vydržet i do následujícího dne. Pokud zšedne, je to špatně. Maso podávejte nakrájené na tenké plátky. Platí, že čím tenčí, tím chutnější.

Krok za krokem k libovému roastbeefu

Ingredience

Postup

Maso očistěte od blan a svažte pomocí nitě. Nezapomeňte ho důkladně osolit a potřít olejem. Zahřejte pánev a maso zprudka opečte, z každé strany alespoň 2 minuty. Do masa během restování rozhodně nepíchejte, vždy ho jen lehce otočte. Vložte maso do pekáče a ze všech stran ho potřete hořčicí, osolte a opepřete.

Roastbeef pečte zlehka asi 3 hodiny, stačí na 100 stupňů. Do masa můžete v průběhu pečení šťouchnout, abyste vyzkoušeli pružnost. Čím déle budete péct, tím se maso stává tužší. Je to jednoduché – každý stupeň pružnosti odpovídá jinému stupni propečení. Postupně pak vychytáte dobu, kdy je ten správný moment maso z trouby vytáhnout.

Po upečení nechte maso asi půl hodiny odpočinout, nejlépe v troubě nebo přikryté alobalem. Poté maso vytáhněte na prkénko, odmotejte provázek a ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky. K masu se pak skvěle hodí křenová omáčka nebo ochucená majonéza.

Zdroj: TZ myjsmebio.cz, delish.com.

Další zajímavé články