Kultura a styl

Pro rodiče budoucích prvňáčků: GPS lokátory kontrolují vaše děti v době, kdy jste každý jinde

Každý rodič chce mít své dítě pod kontrolou

autor

Kateřina Korňová

31. května 2022

 
FOTO / Depositphotos
Právě jste se dozvěděli, že bylo vaše dítě přijato do školy a už teď si nedovedete představit, že ho po prázdninách skutečně pošlete na místo, ve kterém bude odkázáno samo na sebe a nebudete nad ním mít úplnou kontrolu? Ničeho se nebojte a pořiďte mu funkční GPS lokátor, díky kterému budete moci sledovat každý jeho krok.
Reklama

Přechod do první třídy je velkým mezníkem a obrovskou zkouškou samostatnosti pro děti, ale také velkým okamžikem pro všechny rodiče. V mateřské škole mají paní učitelky nad dětmi neustálý dohled a vědí o každém jejich kroku. Jsou jim neustále k ruce a tolerují veškeré nedostatky a slabosti, se kterým dětem více či méně ochotně pomáhají. Ve škole už je však dítě odkázáno často samo na sebe a vyžaduje se už od něj větší samostatnost. A právě proto, že již dítě není pod absolutní kontrolou, se často rodiče ptají, co mohou udělat proto, aby měly nad svým dítětem alespoň určitou kontrolu. Odpovědí jsou GPS lokátory, které zajišťují dětem větší bezpečnost v případě ohrožení a uklidňují i rodiče, kteří zatím nejsou na takovou samostatnost dětí zvyklí a mají určité obavy.

Mini lokátor

Jedná se o malou krabičku o rozměrech zhruba 2x5 centimetrů, do které stačí vložit SIM kartu s paměťovou kartou a uložit například do batohu, do kapsy od kalhot, zkrátka na místo, které je v blízkosti dítěte, ale není na první pohled patrné. Bývá opatřeno nejen funkcí GPS polohování, ale rovněž odposlechem, zpětným voláním či nahráváním. Někdy lze lokátor přichytit pomocí silných magnetů. Na baterii vydrží v pohotovostním režimu skoro dva týdny.

GPS klíčenka

Pokud se bojíte, že dítě mini lokátor ztratí, můžete mu pořídit i GPS klíčenku, kterou jednoduše přichytíte na jeho klíče a budete doufat, že je neztratí i s klíčenkou. Vyrábí se v různých barevných provedeních, tudíž je vhodná jak pro kluky tak pro holky i jako módní doplněk. Připevněnou klíčenku můžete ale použít i pro hledání klíčů samotných, nebo i kabelky či psa. Jednoduše se podíváte ve své mobilní aplikaci, kde se dítě či předmět nachází a ihned máte jistotu.

SOS tlačítko na krk

Je vhodné především pro seniory, ale své uplatnění nachází u malých školních dětí, které chtějí mít rodiče pod kontrolu i na dálku. SOS tlačítko na krk je vybaveno i systémem s detekcí pádu a lze na něj nastavit až tři telefonní čísla pro odeslání SMS a uskutečňování krátkých hovorů. Při stisknutí tlačítka s alarmem se automaticky spojíte s jedním z nastavených čísel, mezi kterými může být i například číslo na policii (158). Jednoduše vložíte SIM kartu s kreditem nebo paušálním tarifem vybraného operátora. Navíc kdykoliv potřebujete, GPS lokátor vám okamžitě ukáže, kde se vaše dítě nachází.

Chytré hodinky

Chcete-li současně koupit dítěti i hodinky, aby vědělo, kdy mu začíná a končí vyučování, kroužek a v kolik hodin má vstávat, nabízí se možnost chytrých 3G nebo 4G a LTE hodinek. Klasické 3G hodinky nejsou rozhodně špatnou volbou, ale 4G či LTE hodinky dokážou poslat informace o aktuální poloze až 10x rychleji a v lokalizaci jsou až 4x přesnější. Polohu vašeho dítěte vám ve vaší mobilní aplikaci ukážou s přesností na 2 až 5 metrů a můžete se i podívat na historii pohybu. Do hodinek můžete nahrát několik telefonních čísel, lze posílat SMS, uskutečňovat hovory, nastavit budík i fotit. Je to skvělá volba, pokud cítíte, že ještě nechcete pořizovat mobilní telefon.

Mobilní aplikace

Jestliže už vaše dítě vlastní mobilní telefon, anebo jste se mu ho rozhodli s nástupem do první třídy pořídit, je vhodné zamyslet se nad volbou aplikace pro rodičovskou kontrolu. A to nejen kvůli sledování polohy dítěte. Aplikace vám umožní kontrolovat aktivity vašeho dítěte na mobilním telefonu nejen ve škole, lze nastavit a monitorovat sociální sítě a konverzace, vyjet si výpis hovorů a nahrávat prostřednictvím kamery a mikrofonu i vzdáleně. A to zdaleka není vše, co aplikace umí.

Věřím, že si z několika možností vyberete tu pravou pro vás a vaše dítě.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články