Tipy a triky

Mastná pokožka hlavy, ale vlasy příliš suché? Nejspíš máte smíšený typ vlasů. Pomůže jablečný ocet a správné kartáčování

Kombinované vlasy vyžadují speciální péči

autor

Tereza Hromádková

12. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Jistě už jste slyšeli o smíšené pleti, ale slyšeli jste už o smíšených vlasech? Suché, lámavé a roztřepené konečky, které vyrůstají z mastné pokožky hlavy. Sice se to může jevit jako zdánlivý paradox, ale ve skutečnosti se jedná o docela běžný problém, kterým trpí nejedna žena.
Reklama

Podle stylisty amerických celebrit Marka Townsenda nejsou kombinované vlasy rozhodně ničím neobvyklým, a to dokonce ani mezi významnými osobnostmi. Mastné kořínky a suché konečky se mohou objevit současně, a to obvykle proto, že nevěnujete dostatečnou péči ani jednomu z problémů. Zároveň je ale podle vlasového stylisty potřeba nahlížet na pokožku hlavy stejně jako na na vaši pleť na obličeji. Je totiž také schopna produkovat oleje, potit se a chovat se tak, jak to vidíte na svém obličeji, jak zmiňuje na webu wellandgood.com.

Krásné lesklé vlasy jsou ozdobou každé ženy

Na druhou stranu, špatně hydratované prameny mohou vést k nejrůznějším problémům, jako právě k mastnotě a krepatění. Když jsou vaše vlasy suché, poškozené nebo chemicky ošetřené, vnější vrstva pramene – jinak známá jako kutikula – se zvedne, na rozdíl od položení naplocho a vyhladí, což umožní vnikání vlhkosti z okolního vzduchu. Tato skutečnost později způsobí, že vlas nabobtná a změní se na krepatou kadeř.

Mastnou pokožku hlavy způsobuje

1. Kolísání teplot

Jarní aprílové počasí, které se nás drží zuby nehty, i když už je květen, je plné temperamentních teplot, které jako kdyby z rozmaru neustále klesaly a stoupaly. Tyto mezisezónní změny teploty mohou mít přímý dopad na vaši pokožku, a to včetně té na hlavě. Teplotní extrémy považuje Mark Townsend za jednu z největších příčin kombinovaných vlasů. "Mnoho z nás se často velmi potí, a to i v oblasti růstu vlasů. Pokud zůstane pot na pokožce, může to vést k ucpání pórů a celkově k pocitu mastnější pokožky hlavy," říká Mark Townsend.

2. Overexfoliace

Další největší příčinou kombinovaných vlasů je nadměrné odlupování vlasové pokožky," říká Townsend, který zároveň poukazuje na nepříliš vhodný trend oblíbenosti peelingů na pokožku hlavy v posledních letech. "Exfoliace je na jedné straně důležitá, protože čistí vaše póry a z vlasových folikulů tak mohou vyrůstat zdravé vlasy. Ovšem všeho moc škodí a příliš častý peeling může vaši pokožku zbavit přirozených olejů, které fungují jako přírodní kondicionér," vysvětluje Townsend.

Pokožka hlavy zbavená lipidů a olejů se pak může nadměrně kompenzovat tím, že vyvrhuje přebytečný maz a zanechává mastně vypadající kořínky. Přebytek mazu a lipidů ucpávajících póry může také vést k výskytu akné na pokožce hlavy a ucpání vlasových folikulů.

3. Příliš časté mytí

Stejně jako u příliš častého peelingu existuje také termín příliš časté mytí. Pokud jste někdo, kdo si šamponuje vlasy každý den, dost možná zbavujete pokožku hlavy přírodních olejů a ona se pak snaží dohnat nedostatek na maximum a dělá, co může, aby vytvořila více mastnoty. Pak vzniká začarovaný kruh, ze kterého musíte vykročit ven vy. Vaše tělo se bude bránit do poslední kapky oleje.

Zkuste z něj ale vystoupit postupně. Pokud používáte každodenní šampon, zkuste mytí omezit na každý druhý den. Mezi dny mytí pouze navlhčete pokožku hlavy a dopřejte si příjemnou masáž, jako kdybyste měli nanesený šampon. Ovšem tentokrát ho nepoužijte. Můžete také zvážit přechod na jablečný ocet místo šamponu.

Suché vlasy a roztřepené konečky způsobuje

1. Oddalování kadeřníka

Tak schválně. Jak je to dlouho, co jste byli naposledy u kadeřníka? Konečky vlasů, obzvlášť pak u dlouhých vlasů, postrádají dostatečnou výživu. Čím delší vlasy jsou, tím více mastných kyselin a lipidů, které ve skutečnosti tvoří vlasy, bylo vyčerpáno. Nejlepší je proto udržovat své vlasy pravidelně zastřihované a vracet jim jejich přirozenou vlhkost. Chcete-li tak učinit, hledejte produkty pro péči o vlasy, které obsahují přísady na úrovni péče o pokožku, které obsahují například kyselinu hyaluronovou uzamykající vlhkost.

2. Šamponování vašich pramenů

I když používáte ty správné produkty, je možné, že si vlasy myjete nesprávně a neúmyslně je ničíte. Většina lidí si myje hlavu tak, že věnuje jen minimum času pokožce hlavy, ale zato se dlouho snaží "vydrbat" své prameny až ke konečkům. To je ale největší chyba, protože nic nepotřebuje víc umýt než právě pokožka hlavy. Šamponování střední délky a konečků vlasů je může připravit o přirozené lipidy a zanechat je suché a roztřepené. Vaše vlasy mohou také nadměrně vysušovat šampony se sulfáty.

3. Nesprávné kartáčování

Když se ráno probudíte, co uděláte? Učešete se. Nijak zvlášť nad tím nepřemýšlíte. Pokud však máte kombinované vlasy, měli byste technice česání věnovat zvláštní pozornost. Často si totiž ženy češou vlasy od prostředka, takzvaně "ze vzduchu", čímž vlasy tahají, trhají a ničí. Lepší je česat vlasy lehce od pokožky hlavy směrem dolů. A v případě, že vlasy nejdou rozčesat, jemně nejprve rozmotejte nebo rozčešte zacuchaná místa.

Česání přímo od pokožky hlavy má ale i další benefity. Mazové žlázy umístěné ve vašich vlasových folikulech produkují přírodní oleje, které pomáhají mazat pokožku hlavy. Když si vlasy pořádně vyčešete, pomůže to distribuovat tyto přirozené zdravé oleje od kořínků vlasů až po konečky, což jim dodává přirozený lesk. Jemné kartáčování navíc stimuluje pokožku hlavy a působí tak jako masáž, která vede k lepšímu průtoku krve a růstu vlasů. Kartáčování vlasů také pomáhá odstranit odumřelé vlasy, kterých může být až 100 denně.

Zdroj: wellandgood.com, healthline.com.

Další zajímavé články