Pokud pravidelně pociťujete ospalost a nekončící únavu i během dne, může to být dokonce za hranicí běžného fyzického vyčerpání. Pak ale mluvme už o vážném zdravotním stavu, kterému říkáme chronická únava. A ten už je potřeba řešit. V medicínském řešení chronické únavy je zapotřebí více výzkumů, ovšem registrovaní dietologové už nabízejí určitá řešení. O tom, že strava může změnit i průběh onemocnění, je právě tento článek.
Co je chronická únava?
"Syndrom chronické únavy je porucha, při které člověk pociťuje extrémní únavu po dobu šesti měsíců nebo déle. Tento stav navíc není vysvětlen a způsoben zjištěným zdravotním stavem," říká registrovaná dietoložka se sídlem v Seattlu Ginger Hultin. Od běžné ospalosti se liší tím, že zhoršuje každodenní fungování a negativně ovlivňuje pohodu a produktivitu. "Chronická únava brání lidem v tom, aby mohli dělat své běžné denní aktivity. Je proto důležité navštívit lékaře, který vám může pomoci objasnit, co právě prožíváte."
Zatím neexistuje žádný skutečný lék na chronickou únavu, ale jsou k dispozici změny životního stylu a další terapie, které mají za cíl zmírnit příznaky tohoto nepříjemného onemocnění. Běžné léčebné plány mohou zahrnovat návštěvu poradce, řešení dietních nedostatků, více pohybu, osvojení si zvládání stresu a spánkové terapie.
Bojujte proti únavě stravou
1. Celozrnné výrobky
"Tělo potřebuje sacharidy jako energii. Pravidelná každodenní konzumace celozrnných výrobků s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a poskytuje bohatý zdroj vitaminů a minerálů," říká Ginger Hultin. Na výběr je tolik lahodných možností, od hnědé rýže a ovsa po amarant, pohanku, farro a quinou. Užijte si je k snídani, ve vegetariánských miskách s tofu nebo rybou nebo ve smažených jídlech.
2. Fazole a čočka
Zařaďte fazole a čočku s vysokým obsahem vlákniny alespoň jednou denně, protože vitaminy skupiny B a železo podporují tvorbu červených krvinek, a jsou proto zásadní pro řešení únavy. Fazole a čočka jsou také plné bílkovin, které jsou nezbytné pro udržení energie po celý den. Získáte také dobrou dávku vitaminů a minerálů, které jsou pro vaše tělo energizující, včetně elektrolytů, jako je draslík a hořčík.
3. Listová zelenina a brukvovitá zelenina
Zelená zelenina (jako je špenát a kapusta) a brukvovitá zelenina (jako brokolice a růžičková kapusta) má nepřeberné množství vitaminů, které pomáhají pohánět tělo tím, že podporují dobré zdraví střev a silný imunitní systém. "Když jste chronicky unavení, jste slabší a náchylnější k nemocem, takže udržení silného imunitního systému je klíčové," říká Hultin. K obědu nebo večeři zařaďte každý den zeleninu. Jejich konzumace vám dodá vlákninu, protizánětlivé antioxidanty a vitamin C, což zlepší funkci vašich střev, srdce a posílí váš imunitní systém. Tato zelenina je také bohatá na vitaminy rozpustné v tucích, jako jsou vitaminy A, E a K.
Zdraví
Stravovací návyky, kterých byste se měli po padesátce vyhnout, abyste spali lépe. Už žádná káva, koření ani cukry
Pokračovat ve čtení
Zdraví
Kváskový chléb může podpořit dlouhověkost, tvrdí registrovaný dietolog: Dbá o naše střeva, pomáhá absorbovat vitaminy a stará se o duševní zdraví
Pokračovat ve čtení
4. Vlašské ořechy
"Všechny ořechy jsou pro naše tělo prospěšné, ale vlašské ořechy jsou navíc skvělým zdrojem protizánětlivých omega-3 mastných kyselin," říká Hultin. O omega-3 mastných kyselinách je známo, že podporují zdraví mozku a kognitivní schopnosti a pomáhají snižovat riziko onemocnění mozku. Vlašské ořechy jsou také bohaté na vlákninu, bílkoviny a nenasycené tuky prospěšné pro srdce, takže je pravidelně přidávejte do snídaně nebo si je dopřejte jako svačinu. Zkuste přidat vlašské ořechy do ovesných vloček, salátů, obilných misek, domácích pomazánek nebo dipů.
5. Bobule
„Jakýkoli druh bobulí vám poskytne velkou dávku vitaminu C a jedinečných antioxidantů, které mohou pomoci těm, kteří trpí únavou. Bobule mají také vysoký obsah vlákniny a jsou protizánětlivé,“ říká dietoložka. Všechny bobule budou energizující, chutné a zdravé, takže si dopřejte rozmanitost ve vaší stravě: borůvky, ostružiny, maliny, rybíz a tak dále. Přidejte je do řeckého jogurtu, smoothies, ovesných vloček nebo na do salátů. Můžete je také spárovat s bílkovinami, jako je grilovaný losos, který také obsahuje omega-3 mastné kyseliny.
Zdroj: wellandgood.com, healthline.com.