Zdraví

Syndrom neklidných nohou nás trápí především večer. Zajděte si proto před spaním na procházku, udělejte pár dřepů a dopřejte si železitou stravu

Nutkání hýbat nohama ruší poklidný spánek

autor

Anna Janoušková

05. května 2022

 
FOTO / Pexels
Pokud vám v noci často nedá spát neodolatelné nutkání hýbat nohama, zřejmě máte co do činění se syndromem neklidných nohou. Potřeba úlevy je důležitá nejen kvůli nepohodlí, ale také proto, že může vážně narušit spánek, což vede k dalším problémům. Přestože může být dosažení úplné úlevy problematické, existují domácí prostředky, které mohou tyto projevy zmírnit.
Reklama

Syndrom neklidných nohou je neurologický problém, tedy problém se vzruchy ve vašem mozku, nikoli v nohách. Tyto problémy pak ovlivňují svaly a nervy na nohou. Objevují se především u starších lidí, ale nejsou výjimkou ani u mladších generací. Typicky se poprvé vyskytnou v těhotenství, u polyneuropatií a při onemocnění ledvin. Jelikož můžete obtěžující záškuby pociťovat především v klidových situacích, typicky se objeví večer před usnutím a donutí vás vstát z postele a jít se procházet, dělat dřepy nebo se jinak protahovat.

Hlavní příčiny neklidných nohou

Hlavními příčinami pocitu neklidných nohou se zdají být genetika a nedostatek železa.

Genetika

Nepříjemné pocity syndromu neklidných nohou se mohou vyskytovat v primární a sekundární formě. Pokud mluvíme o primární formě, jedná se o stav, který není spojený s žádnou další nemocí a jejím hlavním důvodem je, podle posledních výzkumů, hlavně dědičnost. Syndromem neklidných nohou totiž v takovém případě trpí většinou i někteří členové rodiny.

Nedostatek železa

Příznaky neklidných nohou však mohou ovlivnit i nízké hladiny železa. A jelikož hladiny železa klesají především v noci, je to jeden z důvodů, proč nás syndrom neklidných nohou trápí hlavně ve večerních hodinách, kdy se snažíme usnout. V takovém případě vám mohou být předepsány určité léky, které bolesti zmírní, ovšem existuje i řada možností, které můžete vyzkoušet doma.

Domácí léčba syndromu neklidných nohou

1. Teplé nebo studené obklady

Nahřívací, nebo naopak chladící polštářky, které se často používají k úlevě od otoků způsobených zraněními a jinými stavy, jsou skvělým pomocníkem i při řešení problémů s neklidnýma nohama. Mohou totiž vytvořit nový vjem, který musí začít váš mozek zpracovávat a odtrhne to tak vaši mysl od neklidných nohou. Stejně tak může pomoci i horká, nebo naopak ledová sprcha.

2. Kompresní zábaly

Dalším způsobem, jak pomoci vašemu mozku soustředit se na jiné vjemy, jsou kompresní zábaly, které vyvíjí tlak na specifické oblasti na chodidle, u nichž se předpokládá, že vysílají určité signály, které uklidňují nervy a svaly a zmírňují příznaky syndromu neklidných nohou. Háček kompresních zábalů však spočívá v tom, že na ně potřebujete lékařský předpis.

3. Dopřejte si ve stravě více železa

Přizpůsobení vaší stravy k bezpečné nápravě jakéhokoli neduhu (včetně nedostatku železa) může pomoci zmírnit příznaky syndromu neklidných nohou. Doplňky železa jsou jedním ze způsobů, jak úroveň železa zvýšit, ale je vhodné se o tom poradit se svým lékařem. Pokud trpíte nedostatkem železa, existuje spousta zdravých a přírodních cest, jak železo získat prostřednictvím stravy. Zvyšte příjem červeného masa, tofu, luštěnin, čočky, špenátu, ale i vajec, ryb či ořechů.

4. Pozor na kávu před spaním

O některých potravinách a nápojích je navíc známo, že mají na syndrom neklidných nohou negativní vliv a někdy i mohou spustit doprovodné příznaky. Jsou to především:

  • alkohol,
  • cukr,
  • kofein, 
  • nikotin.

A pokud máte alergii na pšenici nebo mléčné výrobky, ale stále tyto potraviny konzumujete, může být zdrojem potíží i to. Alergie na pšenici a mléčné výrobky může být důvodem zánětu, který má tendence způsobovat problémy se vstřebáváním železa, což pak může ovlivnit i syndrom neklidných nohou.

5. Cvičení

Vzhledem k tomu, že je syndrom neklidných nohou stav, který zahrnuje nutkání hýbat nohama, jedním ze způsobů, jak těmto nutkáním ulevit, je své tělo poslechnout a dopřát mu pohyb, který vyžaduje. Klidná procházka ve večerních hodinách může mít na zmírnění těchto příznaků pozitivní vliv. Také může pomoci udělat pár dřepů před tím, než ulehnete ke spánku. V neposlední řadě mají lidé, kteří jsou aktivní po celý den, méně závažné příznaky, než ti, kteří mají sedavé zaměstnání.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, zdravi.euro.cz.

Další zajímavé články