Tipy a triky

Štípanec od komára způsobuje otravné svědění. Uleví vám pomazání ovesnou kaší, led, med nebo tea tree oil

Zbavte se otravného svědění

autor

Kateřina Korňová

26. května 2022

 
FOTO / Depositphotos
Otravní komáři se začínají množit a znepříjemňovat nám život, což je známka toho, že se blíží teplé letní dny. S nimi ale začínají lačnit po naší krvi i tito zástupci bodavého hmyzu, který nám nedá v noci spát a zkazí každou večerní procházku, posezení u ohně nebo návštěvu letního kina. Jak si pomoci od svědění, pokud se nám nepovede komárům ubránit?
Reklama

Ačkoliv je v našich lukách a hájích bodnutí komárem neškodné a nezpůsobuje žádná závažná onemocnění, není to nic příjemného. Jeden kousanec ještě jakž takž přejdeme, ale když se po přenocování pod širým nebem probudíme s desítkami svědících hrbolků a nevíme, kde se dřív podrbat, je to doslova utrpení. Kousancům se přitom dá do jisté míry zabránit a následky pak tlumit i různými domácími přípravky. Některé z nich jsem osobně vyzkoušela a fungovaly, jiné mi od svědění moc nepomohly.

Jak si ulevit od svědění

Kostky ledu

Asi nejlepší vyzkoušenou metodou byla aplikace kostek ledu na svědivé místo. Jelikož si již několik desítek let trhám obočí, moc dobře vím, že led dokáže skvěle znecitlivět jakékoliv místo po určitou dobu. Při trhání obočí to ocením kvůli tomu, že mě při mém zkrášlování nic nebolí, a proto jsem se rozhodla tuto metodu vyzkoušet i na léčení štípanců od komárů. Pomohlo to téměř okamžitě. Jako nevýhodu ale vidím to, že když máte na těle štípanců více, není aplikace ledu na všechny naráz možná.

Ovesná kaše

Probudili jste se celí poštípaní? V klidu si připravte svou oblíbenou snídani z ovesných vloček a kousek odeberete ještě předtím, než do ní přidáte cukr nebo med, ovoce a oříšky. Pastu z ovesných vloček a vody poté naneste na štípance a nechte působit 10 minut. Já jsem vločky s vodou rozmixovala tyčovým mixérem, aby na kůži lépe držely a neměla jsem strach, že ze mě budou padat po celém bytě. Vločková pasta celkem i pomohla, protože jak začala zasychat, lehce škrábala štípanec, což bylo příjemné. Pastu jsem pak smyla vodou a chvíli mi příjemný pocit vydržel.

Lžička medu

Med se používá pro léčbu různých zdravotních neduhů již po celá staletí, a to především kvůli svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem. Podle rad jsem vyzkoušela i tuto metodu, jejíž kouzlo má spočívat hlavně v tom, že vás přítomnost medu donutí si postižené místo neškrábat, protože byste si lepkavý med roznesli po celé ruce (nebo noze, krku a podobně). Pro mě to byla asi nejhorší metoda, protože nejenže jsem si místo nemohla škrábat, ale lepkavý med mě navíc tahal za chloupky na ruce, což způsobovalo, že jsem se chtěla škrábat ještě mnohem více.

Čajovník

Tea tree oil mám ráda pro jeho protizánětlivé a antimykotické účinky a nespočetněkrát jsem ho již využila k léčbě různých kožních neduhů u sebe nebo u dětí. Používá se především pro léčbu plísní, lupů, puchýřků, akné, oparů, ale právě i komářích štípanců. Pro svou vůni ho můžete použít rovněž jako účinný repelent. Navíc studie z roku 2002, která vyšla v The British Journal of Dermatology, naznačuje, že může být tea tree oil také skvělým přírodním antihistaminikem, tudíž má opravdu schopnost ulevit od nepříjemného svědění.

Heřmánek

Odvar z heřmánku lékařského mohu také jen doporučit, jelikož snižuje zánět, zmírňuje podráždění (a to nejen při bodnutí hmyzem) a skutečně urychluje hojení. Je to jedna z mála bylin, u které vidím účinky opravdu velmi rychle. Z heřmánkového čaje vytěžíte maximum, kdy namočíte sáček do horké (ne vroucí!) vody na 15 minut a poté sáček vyždímáte a vložíte na 10 minut do lednice. Čaj vypijte, je zdraví prospěšný a studený sáček si přiložte na štípanec.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: insider.com, healthline.com.

Další zajímavé články