Kultura a styl

Mravenci jako schopní lékaři v boji proti rakovině: Lze je vycvičit, aby pomocí čichu odhalili nemoc i v počátečním stádiu

Mravenci mají vskutku neobyčejnou schopnost

autor

Kateřina Korňová

19. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Podle posledních průzkumů mohou být mravenci užitečnější, než jsme si kdy mysleli. Tito nezvaní návštěvníci našich spíží a komor by si totiž spíš zasloužili vysokoškolský titul v oblasti lékařství. Nedávné studie totiž odhalily, že jsou mravenci schopni detekovat i ranné stádium rakoviny u lidí. Tak co, ještě je chcete vyhazovat z kuchyňské linky?
Reklama

O tom, že někteří detekční psi dokážou odhalit různá stádia rakoviny, ale i sledovat výbušniny, drogy či další nemoci, jste už možná slyšeli. Ale napadlo by vás, že k podobnému účelu budeme v budoucnosti používat i mnohem menší zvířata, a to dokonce z řad nenechavého hmyzu? Podle studí jsou totiž mravenci skutečně schopni odhalit rakovinu u lidí a jejich schopnosti by se neměly jen tak přecházet.

Mravenci mají jasno během pár minut

Tým Francouzských výzkumníku z CNRS (Le Centre national de la recherche scientifique) nedávno zjistil, že druh mravenců Formica fusca (mravenec otročící), který se běžně vyskytuje po celé Evropě a částech jižní Asie a Afriky, má vskutku neobyčejné schopnosti, o kterých jsme doposud netušili. Studii založili vědci na tom, že tento druh mravence používá svůj čich pro řadu každodenních úkolů a pokusili se ho vycvičit k detekci rakovinných buněk. Jejich odhad se potvrdil a mravenci tohoto druhu byli skutečně velmi brzy (během několika minut) schopni rozlišit mezi zdravými a nemocnými buňkami. 

Na čem to celé stojí

Vědcům se podařilo prokázat, že každá buněčná linie má svou vlastní vůni, kterou dokáží cítit a rozeznat i tak maličcí tvorové, jakými jsou právě zmiňovaní mravenci. Díky jejich skvělému čichu je pro ně rozlišení zdravých a napadených buněk hračkou. Problém je v tom, že mravenci byli zatím schopni odhalit rakovinné buňky pouze v rámci pokusů, nikoliv klinických studií. Tato metoda tudíž musí být ověřena klinickými studiemi i na lidech, aby byla dostatečně vypovídající. Ukazuje se však, že mají mravenci rozhodně velký potenciál v oblasti medicíny a léčby zatím nevyléčitelných zhoubných chorob.

Výcvik je skutečně možný

Podle předchozích studií již bylo zjištěno, že mravenci jsou schopni odhalit určité těkavé organické sloučeniny a že jednotlivé typy rakoviny lze podle těchto sloučenin snadno rozlišit a odhalit. Poslední studie, která vyšla v časopise iScience koncem března letošního roku dokazuje, že mravence lze skutečně celkem rychle vycvičit za účelem odhalení těchto sloučenin a jejich označení. Schopnost zapamatovat si, které buňky jsou v pořádku a které ne, zvládly během pouhých tří cvičných testů. Což z nich dělá skvělou konkurenci pro podobně "pracující" psy, jejichž výcvik je mnohem časově i finančně náročnější.

Proč se neosvědčili psi

Podle veterináře Jaroslava Marka z Brna je používání detekčních psů skvělou metodou, jak odhalit zhoubné onemocnění. "Signální zvířata jsou skvělou alternativou k moderním lékařským postupům, ale mají jednu obrovskou výhodu. Jsou totiž schopna odhalit nádorová onemocnění i v těch nejranějších stádiích, kdy ani nejmodernější přístroje zatím nejsou schopny konkurovat. Jedinou nevýhodou této metody je vysoká finanční náročnost, které se při výcviku psa nevyhnete. A aby byl pes schopen fungovat s 95% citlivostí, musí výcvik probíhat alespoň jeden rok," vysvětluje specialista. Možná i proto se vědci čím dál tím častěji obrací i na jiná zvířata, jako jsou například myši, sarančata, včely, nebo právě mravenci.

Zatím však byla provedena pouze studie na dvou typech buněk rakoviny prsu a navíc vědci stále neví, jak by mravence pro detekci rakoviny použili v reálném životě.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: intelligentliving.co, cnrs.fr.

Další zajímavé články