Kultura a styl

Po dovolené potřebuje auto důkladný úklid interiéru. Nezapomeňte na žádnou skulinku

Na dovolené dostane interiér auta zabrat

autor

Tereza Hromádková

19. července 2022

 
FOTO / Depositphotos
Po návratu z dovolené to často v autě vypadá jako po výbuchu. Tím spíš, pokud jedete na prázdniny s dětmi. Hned po návratu byste se proto měli vrhnout na důkladné a hloubkové čištění vnitřku vašeho vozidla, pokud nechcete, aby se špína zažrala.
Reklama

I když interiér vašeho vozidla vyčistíte sebelépe, už nikdy se nevrátí ta opojná vůně nového auta. To ale nikdo ani netvrdí. Co se ale změní, je nepříjemný zápach zapadlých kousků jídla, zmizí skvrny od zmrzliny, drobky a další odpadky, koberce budou mít původní barvu, čalounění sedadel bude jako nové a skrz okna opět uvidíte, což přispěje i k bezpečnosti vaší jízdy.

Profesionální čištění je velice důkladné a může napodobit stav, který vaše auto mělo při prvním otevření dveří. Nevýhodou však je, že se jedná o celkem drahou službu. S několika nástroji a čisticími prostředky, které možná máte i doma, to ale zvládnete sami a výsledek bude velmi podobný.

Interiér vašeho vozu byste měli čistit vždy, když je to potřeba. Možná ještě o něco dříve. Záleží to na tom, kdo ve vašem voze jezdí a jakým způsobem a jak často ho používáte. Z hlediska bezpečnosti jízdy byste však měli čistit pravidelně alespoň čelní sklo a ostatní okna, palubní desku a nečistoty kolem řadící páky a pedálů. Důkladné čištění interiéru by mělo při běžném provozu stačit dvakrát ročně. Když se ale vrátíte z dovolené, situace si žádá výjimku.

Zbavte se všech odpadků

Vezměte si k ruce kyblík nebo sáček, navlékněte si rukavice a odstraňte všechny volně ležící odpadky, zbytky jídla, papírové kapesníčky a další nečistoty. Nezapomeňte ani na držáky nápojů, vnitřní kapsy a boční přihrádky u dveří. Odstraňte autosedačky, hračky, deky a další předměty, které by bránily důkladnému úklidu.

Vyčistěte koberečky

Podlahové rohože patří mezi nejvíce znečištěné předměty v autě. Za prvé jsou na zemi, tudíž na ně dopadne veškerý odpad a nečistoty, ale také si o ně neustále otíráte boty, které jsou někdy i velice znečištěné. Vyjměte je z auta, vytřepejte a vyluxujte. Poté je omyjte hadříkem či kartáčem. Některé koberečky se dají dokonce i vyprat, ale raději si to ověřte u konkrétního výrobku. Gumové rohože omyjte hadicí a kartáčem s přípravkem na čištění.

Okna a zrcátka

Hadříkem z mikrovlákna důkladně vyleštěte i vnitřní okna a čelní sklo. Zvolte k tomu nejlépe komerční přípravek bez amoniaku, který by mohl poškodit plasty. Můžete si ale vyrobit i vlastní roztok smícháním prostředku na nádobí a vody.

Okolí řadicí páky

Vyjměte držáky nápojů a důkladně je vyčistěte teplou vodou a čisticím prostředkem, otřete textilií a opláchněte čistou vodou. Nechte důkladně vyschnout a namontujte zpět. Samotnou řadicí páku a její okolí vyčistěte lehce navlhčeným hadříkem z mikrovlákna a kartáčkem na zuby s jemnými vlákny, který se dostane i do největších záhybů a škvír. Ještě detailnější práci udělá vatový tampon nebo štětička do ucha.

Palubní deska

Vezměte si k ruce prachovku a důkladně očistěte plochu palubní desky od prachu. Nezapomeňte ani na malé otvory u ventilačních otvorů, knoflíků a dalších drobných součástí palubní desky. Následně navlhčete hadřík z mikrovlákna a odstraňte i šmouhy, přilepené nečistoty a otisky prstů. Dobře se pracuje i se speciálními vlhčenými ubrousky, které jsou určené na čištění interiéru vozidla. Omyjte rovněž volant a všechny páčky. Neopomeňte ani dveřní panely.

Kožené sedačky

Pokud jste investovali do kožených sedaček, nejprve je očistěte štěrbinovým vysavačem, který odstraní jak prach, tak špínu. Každou sedačku pak důkladně omyjte hadříkem a čističem určeným na kožené materiály ve vozech. Zvažte rovněž aplikaci kondicionérů, které obnoví pružnost a lesk kožených materiálů.

Čalouněné sedačky

I látková sedadla nejprve důkladně vysajte a zbavte je nečistot a prachu. Následně vyčistěte silně znečištěná místa prostředkem na čalounění a pak i celé sedadlo. Budete k tomu potřebovat kartáč a čisticí prostředek, kterým vydrhněte celou plochu sedačky. Čisticí prostředek a špínu pak setřete navlhčeným hadříkem. Pokud mluvíme o velkém znečištění, kroky opakujte. Vyhněte se však velkému promočení sedaček, které může vést při nedostatečném vysušení k vzniku plísní. Nechte otevřená okénka, ať může interiér vyschnout dosucha.

Nezapomeňte na lux

Než vrátíte zpět vyčištěné koberečky a rohože, vezměte si k ruce vysavač a důkladně vysajte veškeré nahromaděné nečistoty. Zaměřte se i na špínu pod sedačkami, okolo pedálů, ale nezapomeňte ani na kufr vozidla. Pokud v něm vozíte psa, je to místo, které je potřeba vyčistit opravdu důkladně ještě čisticím prostředkem a kartáčem. Vhodná je i desinfekce koberce bílým octem.

Zbavte se pachů

Poslední, co můžete udělat, aby se vám v autě lépe dýchalo a jezdilo, je odstranit zápach, který časem většina aut získá. Opět: pokud vozíte v autě psa, je to často cítit velice brzy. Koberec a látková sedadla proto posypte trochou jedlé sody, která má výborné absorpční a neutralizující vlastnosti. Čím déle sodu necháte na místě, tím lépe. Klidně přes noc. Druhý den ji ze všech míst vyluxujte.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: familyhandyman.com.

Další zajímavé články