Zdraví

Dýně, jak ji neznáte. Úplně jinak, ale opět si ji zamilujete

Díky svému bohatému složení a obsahu vitaminů a minerálů si dýně získala poslední dobou obrovskou popularitu

autor

Erika Tomanová

01. listopadu 2020

 
FOTO / Depositphotos
Dýni milujeme asi všichni. Nedají na ni dopustit hospodyňky, šéfkuchaři, ale rádi s ní pracují i začínající kuchtíci. Skvělé na tom je, že dýni můžete koupit prakticky všude. A pozor. Jde o podzimní pochoutku, kterou se vyplatí si dopřát nejen kvůli zdraví, ale i kvůli kráse.
Reklama

Díky svému složení a obsahu vitaminů a minerálů si dýně získala poslední dobou obrovskou popularitu. Častokrát je označována jako "sluneční zelenina," která obsahuje množství prospěšných vitaminů. V první řadě můžeme hovořit o vitaminech A a E a dále pak B1, B2 i B3.

Dýni můžete připravit na tisíce způsobů a vždy bude vynikající

Zmínit můžeme určitě i vitamin D a vitamin C které jsou, zejména v této době, důležité pro naší imunitu.   V jednoduchosti řečeno jde o zeleninu, která stojí ve výživové pyramidě vysoko nad mnoha ostatními dary přírody i proto, že obsahuje minimum tuku a výborně se hodí k redukci váhy.

Netradiční použití dýně

Sušené dýňové plátky

Dýni nakrájejte na tenké plátky, zalijte vodou s vymačkanými citrony a nechte odpočívat. Druhý den vodu slijte, plátky prosypte cukrem, aby byly všechny obalené, a nechte odpočívat do dalšího dne. Poté je nechte zhruba 5 minut povařit v puštěné šťávě spolu s kousky skořice a hřebíčkem. Nechte okapat a sušte v pootevřené troubě na pečicím papíru či v sušičce.

Dýňové hranolky

Žádný jednodušší recept z dýně než hranolky snad ani neexistuje. Z dýně hokaido odstraníme semínka a i se slupkou ji nakrájíme na hranolky stejně velké, jako bychom je dělali z brambor. Zalijeme trochou oleje, promícháme, aby se olej dostal všude, osolíme, opepříme, přidáme hrst oblíbených bylinek a znovu promícháme. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na cca 190 °C asi 30 minut. Hranolky z dýně Hokaido můžeme podávat k jakémukoli druhu masa nebo jen tak samotné či s dipem z jogurtu nebo zakysané smetany.

Kandovaná lahůdka

Toto zpracování dýně je oblíbené zejména na jihu Evropy. Dužinu nakrájejte na kostičky zhruba půl až centimetr velké, zalijte vodou a šťávou ze 2 až 3 citronů a nechte přes noc. Ráno vodu slijte, přidejte šťávu z 1 pomeranče, přisypte půl kilogramu cukru a nechte znovu odpočívat. Po 12 hodinách dýni zahřejte na bod varu, stáhněte plamen a za mírného varu nechte zesklovatět. Slijte je přes cedník, nechte okapat a vyklopte je na plech s papírem na pečení. V pootevřené troubě je sušte při zhruba 50 °C, až vám půjdou lehce od papíru a nebudou se ani lepit k sobě navzájem. Prosypte je cukrem krupicí.

Domácí dýňovou masku si zamilujete

Dýni můžete dopřát i své pleti.  Zkuste si připravit domácí dýňovou masku, která vaši pleť rozzáří a dodá jí i řadu vitaminů. Smíchejte 1 lžíci uvařené dýně a 1 lžíci zakysané smetany. Aby měla maska ​​hladkou konzistenci a snadněji se nanášela, tak ji rozmixujte v mixéru. Masku naneste na pleť a nechte působit alespoň 15 minut. Poté ji setřete navlhčeným tamponem a pleť následně ošetřete pleťovým krémem. Odborníci doporučují masku aplikovat jednou za 5 až 7 dní.

Pro koho je maska ​​vhodná?

Dýně obsahuje množství vitaminů a dalších látek a je vhodná pro každý typ pleti. Její účinky oceníte v případě, že se na vaší tváři začaly objevovat první vrásky. Dopřát si ji můžete i v případě, že je vaše pleť mastná nebo podrážděná. Domácí maska ​​z dýně pleť zjemňuje, vyhlazuje a rozjasňuje. Nemluvě o hydrataci, kterou pleti dodá smetana.

Dýně je neuvěřitelný poklad. Její jemná a oříšková chuť je nezapomenutelná. V kuchyni ji můžete různě kombinovat a připravovat ve sladké i slané podobě. A nebo jí využijte jako zajímavou dekoraci.

Další zajímavé články