Devětsil lékařský je vytrvalá, až 50 cm vysoká rostlina se silným oddenkem. Roste téměř v celé Evropě a v západní a severní Asii. V České republice roste zejména ve vyšších polohách.
Proč byl vyřazen ze seznamu léčivých bylin
Devětsil byl po generace uznáván jako jedna z velmi účinných bylin. O důvodech, proč byl vyřazen ze seznamu bylin, které je možné prodávat s uvedením jejich účinků, lze jen spekulovat. Jednou z možných variant je i působení farmaceutické lobby. Každopádně se tak stalo v rámci celé Evropské unie. Je to ale pochopitelné, protože návrat mnoha lidí k přírodní medicíně znamená pro tyto firmy velké finanční ztráty. Přitom účinky devětsilu jsou zjevné a průkazné při léčení mnoha chorob i při pomoci dětským pacientům. Nelze proto mluvit o placebo efektu. O jeho účinnosti svědčí ostatně i jeho název. Síly má totiž nepochybně dost.
Využítí bylinky
Používají se listy i oddenek. Velmi účinný je i kořen, ale obtížně se získává. Jeho účinky jsou široké. Devětsil lékařský se v lidovém léčitelství používal proti moru, kašli a neduhům dýchacích cest. Můžete ho použít proti střevním parazitům. Je silně močopudný a potopudný. Hodí se proto při různých obtížích s močovým ústrojím. Lze ho použít při problémech se žlučníkem. U žlučníku se oceňuje zejména schopnost devětsilu uvolňovat křeče. Této vlastnosti se užívá i při dalších problémech. Výborný je devětsil pro astmatiky, při suchém a dráždivém kašli, dokonce při laryngitidě, kdy hrozí u malých dětí velké komplikace a problémy. Pomáhá také proti alergiím. Snižuje horečku. Výborný je devětsil i při dně a zevně se může přikládat na oteklé klouby.
Jak z bylinky dostat její léčivé účinky
Devětsil je sám o sobě nedobrý. Proto je vhodné ho kombinovat s něčím, co mu dodá chuť. Často se svařuje s vínem a medem. Jestliže budete chtít připravit čaj, stačí přelít listy či oddenek horkou vodou a počkat asi dvacet minut. Na jednu dávku se používá zhruba jedna lžička nadrceného sušeného oddenku nebo listů. Budete ale muset použít med nebo jiné dochucovadlo. Můžete si ale připravit také macerát tak, že nadrcený devětsil smícháte s jedním deci bílého vína a konzumujete dvakrát denně po jídle. Jiné recepty doporučují i víno červené.
Na klouby a různé rány lze přikládat naklepané listy. Jestliže list namočíte do horkého oleje, zvýšíte účinek léčby. Pochopitelně je dobré list na místě fixovat pomocí obvazů, aby účinek trval delší dobu.
Pokud budete devětsil sami sbírat a sušit, nesmíte překročit teplotu sušení 40 stupňů. Bylina by totiž ztratila své účinné látky, což by byla velká škoda.