Tipy a triky

Čeho se držet při přípravě vánočních dobrot a kdy je nejlepší doba, aby stihlo cukroví správně odležet

Je nejvyšší čas na vánoční pečení

autor

Erika Tomanová

30. listopadu 2020

 
FOTO / Pixabay Rita E
Víte, kdy začít s přípravou vánočních dobrot? Podle tradice je to na první adventní neděli. Pokud jste to ovšem letos nezvládli, nezoufejte. Je stále dostatek času, abyste v relativním klidu a pohodě stačili vše potřebné připravit.
Reklama

Každému pečení předchází seznam příprav. Popřemýšlejte, které cukroví šlo loni na dračku a které jste na jaře sypali ptáčkům. Takovému druhu se můžete letos s čistým svědomím vyhnout. Nedílnou součástí příprav je i oprášení receptů. Dejte dohromady všechny recepty, spočítejte suroviny a udělejte si seznam ingrediencí. Nákup bude jednodušší a je větší pravděpodobnost, že na nic nezapomenete.

Příprava je základ

Zkušené hospodyně vám potvrdí, že se vyplatí předem si naplánovat, co všechno chceme upéci a hlavně kolik. Členové rodiny mívají různé chutě, jeden dává přednost lineckým koláčkům, jiný vanilkovým rohlíčkům a někdo se celý rok těší na vosí hnízda. Udělejte si tedy seznam co vlastně budete péci.

Víte, kdy začít s přípravou vánočních dobrot?

I při přípravě je potřeba přemýšlet. Například vejce. Některá těsta vyžadují jen žloutky, bílky se zas dají upotřebit v pěnovém cukroví. Je tedy dobré, si rozmyslet, jaké druhy budeme připravovat současně. Než začneme s vlastní přípravou těsta není od věci si předem oloupat případně nasekat mandle, namlít ořechy a připravit základní polevy a náplně. Pokud máte tento základní předpoklad splněný, můžete se pustit do pečení.

Držte se receptů

Když už máte vybrané recepty, tak se jich držte. Vyplatí se to. Zatímco při vaření se kreativita vysloveně žádá, při pečení je to dost riskantní. Třeba nahradit mleté vlašské ořechy stejným množstvím mandlí není úplně nejlepší cesta protože mandle mají menší obsah tuku a těsto se tak bude chovat jinak. Totéž platí naopak. Také je dobré mít recept ze spolehlivého zdroje. A když se těsto drobí nebo lepí, nepropadejte panice. Většinou to chce jen věnovat více času jeho důkladnému propracování.

První adventní neděle

O první adventní neděli by se mělo začít s cukrovím, které potřebuje nejdéle odležet, tedy s perníčky, zázvorkami i dalším suchým a tvrdým cukrovím. Uložené v krabici potřebuje natáhnout vlhkost a tak trochu „uzrát“.

Druhá adventní neděle

Asi tři týdny potřebuje "zrát" největší klasika českých Vánoc, kterou jsou vanilkové rohlíčky. Ty ale nejsou jediné, které by měly druhou adventní neděli rozvonět dům. Je ideální čas i na pracny nebo třeba kokosky. Můžete začít se zdobením perníčků či upéct vánoční štolu, na kterou již před Vánoci není čas. Když ji nachystáte teď, zabalíte do pečicího papíru a uložíte na chladné místo, krásně vám vydrží.

Třetí adventní neděle

Je nejlepší čas na linecké cukroví. Hoďte na plech také išelské dortíčky, makové cukroví a cukrové či kakaové rohlíčky. Nezapomeňte na boží milosti. Ty jsou obzvlášť jednoduché a po obalení v moučkovém cukru jsou opravdu vynikající. 

Čtvrtá adventní neděle

Čas na nepečené cukroví. Nejdříve si ale připravte těsta, zabalte je do fólie a nechte i několik dnů odležet. Těstu tato procedura velmi prospěje a vám se s ním bude lépe pracovat. A pak už můžete válet, vykrajovat a tvarovat. A nakonec slepovat, polévat a zdobit. Nezapomeňte na vosí hnízda, která miluje snad každý. Zkusit  můžete i rumové kuličky nebo vynikající vánoční „salám“.  

Rada na závěr

Pečení vánočního cukroví je celonárodní sport. Druhů, které pečeme, je téměř nepočítaně, některé domácí cukrářky jich zvládnou až 20. A i když je výběr receptů široký, nezapomeňte, že Vánoce jsou hlavně svátky pohody a klidu, a tak není potřeba se při pečení schvátit. A když budete mít o jeden či dva druhy cukroví méně, vaše rodina vám to určitě odpustí.

Další zajímavé články