Bylinky a koření

Čerstvé bylinky můžete mít stále při ruce. Snadno si je vypěstujete doma

Bylinky vypěstujete ve váze

autor

Marie Slováková

15. října 2020

 
FOTO / JumpStory
Čerstvé bylinky můžete mít stále při ruce a ještě vám krásně provoní kuchyň. Kupovat je pro každé vaření je nákladné. Pěstování vlastních bylin je nenáročné a vašemu jídlu dají skvělou chuť. Z odřezků bylin si založte vlastní bylinkovou zahrádku nebo truhlíkový bylinkový koutek.
Reklama

Pěstování bylinek je jednoduché, přesto se ne každému daří. Zejména ve vnitřních prostorách. Přitom právě bylinky v truhlíku u okna jsou nejčastější interiérovou metodou, jak si doma pěstovat voňavé a zdravé bylinky po celý rok. Jak tedy vypěstovat bylinky doma z těch, které jste si zakoupili v obchodě?

Máta

Třeba u máty je to opravdu jednoduché. Stačí, když ze zakoupené byliny odstřihnete zhruba deseticentimetrový stonek, který dáte do vázy s vodou a umístíte k oknu. Během několika týdnů máta ve váze vypustí kořeny a pak už stačí jen rostlinku zasadit do květináče či truhlíku a zalévat podle potřeby. Máta je pak skvělá nejen do jídla, ale pomůže Vám i na žaludek, nachlazení či kožní problémy.

Máta peprná je známá především pro své pozitivní účinky na trávení. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů. Výrazně zlepšuje žaludeční potíže, jelikož podporuje vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Navíc její užívání prospívá i při problémech s nadýmáním nebo nechutenstvím.

Rozmnožte si rozmarýn, tymián nebo šalvěj

Podobně jako u máty je to třeba i s velmi oblíbenou středomořskou bylinou, kterou je rozmarýn. Ze zakoupeného rozmarýnu odřízněte 8 až 10 centimetrovou větvičku. Opatrně stáhněte ze stonku dolní listy a ponechte jen ty horní. Větvičku dejte do vázy, poctivě rostlině poskytujte čistou vodu a mějte trpělivost.

Rozmarýnu totiž trvá déle, než mu narostou nové kořeny. Potrvá to asi 2 měsíce, než budete moct rostlinku přesadit do květináče či truhlíku. I poté bude rozmarýnu trvat nějakou dobu, než se na nové podmínky adaptuje. Stejný princip pěstování můžete použít i u další oblíbených bylin jako tymián, oregano, nebo šalvěj.

Rozmarýn má také široké využití pro zdraví, v kuchyni i v kosmetice. Upravuje trávení, působí proti nadýmání, nechutenství, má desinfekční účinky. Prokrvuje dělohu a je výborný při zahlenění průdušek, plic a dutin z důvodu nachlazení, chřipky nebo také kvůli alergii. Rozmarýn snižuje otok sliznice.

V kuchyni je přidáván hlavně k masu, protože mu dodá chuť zvěřiny – hlavně k telecímu, skopovému, králičímu i drůbežímu. Opékanému masu na rožni je také výtečný.

Ve vodě roste i fenykl

Tento jednoduchý způsob pěstování bylinek, které jste si původně zakoupili v obchodě či na trhu, lze překvapivě adaptovat i na takovou bylinu, jakou je fenykl. Ten se dokonce k některým pokrmům podává jako příloha a vždy dokáže jídlu dát svoji jedinečnou chuť.

Pokud chtete mít ve své kuchyni k dispozici stále čerstvé stonky fenyklu, je to snadné. Od zakoupeného kusu fenyklu odřízněte stonky a tělo byliny ponoříte celé do mísy s vodou tak, aby z vody vyčnívaly jen konce stonků. Mísu musíte umístit k oknu tak, aby fenykl mohl přijímat co nejvíce světla. Nových čerstvých stonků se na svém fenyklu dočkáte už za několik dní.

Fenykl je na zdravý přímo fantastický. Látky obsažené ve fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev. Fenykl se používá také ke zmírnění nadýmání. Dětem se odedávna podával fenyklový odvar při bolestech břicha, střevní kolice, nechutenství a zácpě.

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články