I když čerstvé bylinky jsou v kuchyni obvykle tou nejlepší volbou, v zimních měsících si můžeme jejich sušenou variantou bez obav vypomoci. Jen je třeba vědět, že sušené rostlinky jsou kvůli ztrátě vody mnohem koncentrovanější v chuti i vůni, a proto místo polévkové lžíce čerstvých bylin použijeme jenom čajovou lžičku těch sušených. Ať už sušené, nebo čerstvé, pokud si zvyknete vařit s bylinkami, dostane vaše vaření úplně nový šmrnc.
Jak bylinky sušit?
K obyčejnému sušení na vzduchu se nejlépe hodí takové rostliny, které mají přirozeně nízký obsah vody, jako jsou bobkový list, kopr, majoránka, oregano, rozmarýn nebo tymián. Naopak rostliny s většími a tučnějšími listy, které obsahují více vody, se k obyčejnému sušení na vzduchu příliš nehodí.
Pokud byste si měli z bylinek vhodných na jednoduché sušení vybrat ty nejlepší favority, zvolte takové, které nebývají vždy dostupné ve vašem supermarketu za rohem, a ze kterých budete vy i vaše rodina mít během chladné části roku největší užitek. Jestliže stále tápete, můžete se inspirovat následujícími návrhy.
Rozmarýn
Listy rozmarýnu mají v kuchyni řadu využití. Hodí se například k ochucení pečeného masa, pečených brambor nebo jako koření do nádivek. Protože se rozmarýn přirozeně vyskytuje v jižních zemích, pojí se dobře s pokrmy středomořské kuchyně. Kromě toho má rozmarýn i příznivé účinky na naše zdraví. Tradiční medicína vždy vyzdvihovala především jeho blahodárný vliv na paměť, a proto se rozmarýn používal jako symbol či upomínka u příležitosti svateb, významných bitev nebo pohřbů.
Estragon
I když u nás je tato bylinka zatím méně známá, je jednou ze zásadních ingrediencí francouzské kuchyně. Společně s petrželkou, pažitkou a kerblíkem tvoří základ takzvaných „fines herbes“, bylinek, kterým nedělá dobře dlouhé vaření a používají se například do omelet, salátů nebo k rybám. Lístky estragonu obsahují mimo jiné látku zvanou estragol, která se pro své aromatické účinky používá do parfémů a v potravinářství k ochucování například čajových směsí. I když některé studie naznačují, že ve větším množství může být estragon zdraví škodlivý, při běžné občasné konzumaci žádné riziko nehrozí.
Saturejka
Ani tato užitečná bylinka se u nás zatím běžně nepoužívá, což je ovšem škoda, protože k typické české kuchyni se v mnoha ohledech dokonale hodí. Známá je především na Balkáně, kde jako součást tradiční kořenící směsi „čubrica“ výborně ochucuje mleté maso, luštěninové a také zeleninové pokrmy, především zelí a kapustu. Saturejka je známá také tím, že působí proti nadýmání.
Tymián
Tato bylinka tvoří součást dalšího francouzského svazečku bylin, tentokrát zvaného „bouquet garni“, oblíbená je ale stále více i u nás. I když dnes není problém koupit sušený tymián v obchodě, čerstvému se ani zdaleka nevyrovná, a proto se vyplatí mít ho za oknem či na zahradě a případné přebytky na zimu usušit. Tymián obsahuje mimo jiné látku thymol, která má antibakteriální účinky.
Oregano
Také oregano si můžeme kdykoli koupit v obchodě, domácí nasušené bylince se však nevyrovná. Zvláště když uvážíme, že oregano neboli dobromysl existuje snad ve dvaceti různých kultivarech, které se liší vzhledem i vůní. V dobře zásobeném zahradnictví si můžete k jednotlivým druhům přivonět a vybrat si svého favorita či favority.
Ať už sušené, nebo čerstvé, bylinky byste měli mít stále po ruce. Pokud si zvyknete s nimi připravovat pokrmy, dostane vaše kuchyně úplně novou úroveň.