Pití

Jak na ledové frosé? Připravte si lahodné mražené víno, podávané ve formě ledového drinku, podobného smoothie nebo sorbetu

Jahodové frosé poslouží jako osvěžení během teplých dnů

autor

Kristýna Maxová

02. června 2025

 
FOTO / Depositphotos
Ještě jste o tomto drinku neslyšeli? Frosé je osvěžující letní koktejl, jehož název vznikl spojením slov frozen (zmražený) a rosé (typ růžového vína). Jde tedy o zmražené růžové víno, podávané ve formě ledového drinku, podobného smoothie nebo sorbetu. Inspirujte se recepty na lahodná frosé, která doplní téměř letní atmosféru. Kromě osvěžení si také skvěle pochutnáte.
Reklama

Když se řekne frosé…

Název pochází z anglického spojení frozen rosé. Nápoj byl vynalezen v roce 2016 v Baru Primi, který se nachází v New Yorku. Jedná se tedy o mražené víno, které se stalo velmi populárním. Existuje nespočet variací, jak ho vyrobit. Stačí ovoce a trocha fantazie! Je jednoduché, rychlé a příjemně mrazivé.

K výrobě vám postačí základní a jednoduše dostupné suroviny – a také 10 minut vašeho času. U nás v redakci jsme tyto recepty několikrát vyzkoušeli a pokaždé si výborně pochutnáme. Pojďte se inspirovat a osvěžit se!

Jahodové frosé

Teplé dny si určitě spojíte s jahodami. Ať už jsou koupené nebo vypěstované na zahradě, vytvoří vám opravdu chutné frosé. Důležité je, aby byly zmrazené.

Ingredience

  • suché růžové víno
  • mražené celé jahody
  • cukr
  • led

Postup

1. Smíchejte v mixéru zmražené jahody, růžové víno a cukr. Mixujte na vyšší stupeň, dokud nevytvoříte hladkou směs.

2. Vytvořenou směs přelijte přes síto, abyste se zbavili jahodových semínek. Směs vraťte zpět do mixéru a přidejte kostky ledu.

3. Promíchejte, směs musí být hladká.

4. Rozlijte do skleniček na víno a ozdobte čerstvou jahodou. Podávejte.

Melounové frosé

Tento recept je o trochu více časově náročnější, konečný výsledek ale stojí za to! Garantujeme vám, že ihned zatoužíte po dalším drinku.

Ingredience

  • 1 láhev růžového vína
  • nakrájený meloun se semeny
  • ½ šálku vody
  • ½ šálku bílého cukru
  • 6 lístků čerstvé bazalky
  • ¼ šálku čerstvě vymačkané limetkové šťávy

Postup

1. Nalijte růžové víno do formiček na led. Nechte zmrazit přes noc.

2. Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Rozložte po něm meloun nakrájený na kostky. Následně ho dej na 2 hodiny zmrazit. Jakmile budou kousky tvrdé, dejte je do plastového znovu uzavíratelného pytlíku a vraťte do mrazáku.

3. Promíchejte vodu a cukr v hrnci nad středním plamenem. Stále míchejte, než se cukr rozpustí. Poté přidejte bazalku a přiveďte k varu. Nechce 15 minut odležet.

4. Vzniklý sirup přelijte do lahve a vložte do lednice.

5. Připravte si do mixéru kostky ledu, mražený meloun, vychlazený sirup a limetkovou šťávu. Mixujte, dokud se nevytvoří hladká směs.

6. Přelijte do sklenic a podávejte.

Borůvkové frosé

Užijte si hladkou a ledovou pochoutku, kterou vytvoříte během pár minut. Zamilujete si intenzivní fialovou barvu i luxusní chuť.

Ingredience

  • 1 láhev růžového vína
  • 2 1/3 šálku mražených borůvek
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • vodka
  • čerstvé borůvky na ozdobu

Postup

1. Nalijte víno do formiček na led. Nechte zmrazit přes noc nebo na 8 hodin.

2. Do mixéru vložte vinné kostky, vodku, mražené borůvky a citronovou šťávu. Mixujte, dokud nevytvoříte hladkou směs.

3. Rozlijte do skleniček a ozdobte čerstvými borůvkami.

Autorský článek.

Další zajímavé články