Jak uspět hned napoprvé a připravit perfektní pečené kuře s nádivkou? Držte se receptu a určitě si pochutnáte.
Ingredience na 4 porce:
Na kuře:
- 1 celé kuře
- 1 větší cibule
- kousek másla
- sůl a pepř dle chuti
- trocha vody na podlití
Na nádivku:
- 4 plátky toastového chleba, nakrájené na kostičky
- 100 g slaniny, nakrájené na malé kousky
- 3 žloutky
- 3 bílky
- 100 ml mléka
- hrst nasekané čerstvé petrželky
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř dle chuti
- můžete přidat arašídy nebo mandle
Postup:
Příprava nádivky: V míse smíchejte mléko s žloutky a špetkou muškátového oříšku. Přidejte nakrájený toastový chléb, slaninu a nasekanou petrželku. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi.
Plnění kuřete: Kuře důkladně osolte zevnitř i zvenku. Naplňte ho připravenou nádivkou a otvor uzavřete špejlí nebo kuchyňským provázkem, aby nádivka během pečení nevytékala.
Pečení: Na dno pekáče rozprostřete nahrubo nakrájenou cibuli a přidejte kousek másla. Položte kuře zády nahoru a podlijte trochou vody. Ze zbylé nádivky vytvořte malé koule a přidejte je do pekáče. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 60 minut. Během pečení kuře pravidelně přelévejte výpekem. Posledních 20 minut kuře otočte prsy nahoru, aby se kůrka krásně opekla.
Příprava omáčky: Po dopečení kuře vyjměte a nechte chvíli odpočinout pod alobalem. Výpek sceďte do pánve, přidejte trochu hladké mouky a krátce osmahněte. Poté zalijte studeným vývarem a vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Servírování: Kuře naporcujte a podávejte s nádivkou a připravenou omáčkou. Jako příloha se hodí brambory nebo bramborová kaše. Skvělé josu také malé brambory, které se nazývají Grenaille. Tento druh brambor je oblíbený především ve Francii. Je to odrůda s drobnými plody o velikosti o velikostí 28 mm+. Ozdobit kuře můžete dle chuti různými bylinkami.
Tento recept přináší tradiční chuť domova a je ideální pro rodinné obědy nebo sváteční příležitosti. Dobrou chuť!