Jídlo

Pečené kuře s nadýchanou velikonoční nádivkou: Klasika, která nikdy nezklame

Kuře s nádivkou je oblíbená klasika

autor

Kristýna Maxová

15. dubna 2025

 
FOTO / Depositphotos
Pečené kuře s nádivkou je tradiční pokrm, který evokuje vzpomínky na rodinné obědy a sváteční chvíle. Tento recept, inspirovaný kuchařem Zdeňkem Pohlreichem, přináší šťavnaté maso doplněné o jemnou nádivku, která potěší každého milovníka české kuchyně.​
Reklama

Jak uspět hned napoprvé a připravit perfektní pečené kuře s nádivkou? Držte se receptu a určitě si pochutnáte.

Ingredience na 4 porce:

Na kuře:
  •     1 celé kuře
  •     1 větší cibule
  •     kousek másla
  •     sůl a pepř dle chuti
  •     trocha vody na podlití​
Na nádivku:
  •     4 plátky toastového chleba, nakrájené na kostičky
  •     100 g slaniny, nakrájené na malé kousky
  •     3 žloutky
  •     3 bílky
  •     100 ml mléka
  •     hrst nasekané čerstvé petrželky
  •     špetka muškátového oříšku
  •     sůl a pepř dle chuti​
  •     můžete přidat arašídy nebo mandle

Postup:

Příprava nádivky: V míse smíchejte mléko s žloutky a špetkou muškátového oříšku. Přidejte nakrájený toastový chléb, slaninu a nasekanou petrželku. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi.​

Plnění kuřete: Kuře důkladně osolte zevnitř i zvenku. Naplňte ho připravenou nádivkou a otvor uzavřete špejlí nebo kuchyňským provázkem, aby nádivka během pečení nevytékala.​

Pečení: Na dno pekáče rozprostřete nahrubo nakrájenou cibuli a přidejte kousek másla. Položte kuře zády nahoru a podlijte trochou vody. Ze zbylé nádivky vytvořte malé koule a přidejte je do pekáče. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 60 minut. Během pečení kuře pravidelně přelévejte výpekem. Posledních 20 minut kuře otočte prsy nahoru, aby se kůrka krásně opekla.​

Příprava omáčky: Po dopečení kuře vyjměte a nechte chvíli odpočinout pod alobalem. Výpek sceďte do pánve, přidejte trochu hladké mouky a krátce osmahněte. Poté zalijte studeným vývarem a vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.​

Servírování: Kuře naporcujte a podávejte s nádivkou a připravenou omáčkou.​ Jako příloha se hodí brambory nebo bramborová kaše. Skvělé josu také malé brambory, které se nazývají Grenaille. Tento druh brambor je oblíbený především ve Francii. Je to odrůda s drobnými plody o velikosti o velikostí 28 mm+. Ozdobit kuře můžete dle chuti různými bylinkami.

Tento recept přináší tradiční chuť domova a je ideální pro rodinné obědy nebo sváteční příležitosti. Dobrou chuť!

Další zajímavé články