Jídlo

Vajíčková pomazánka jako od babičky: Rychlá, krémová, svěží a plná jarních bylinek

Vajíčková pomazánka potěší děti i jako svačinka do školy

autor

Kristýna Maxová

24. dubna 2025

 
FOTO / Depositphotos
Velikonoce skončily a v lednici zůstává zásoba natvrdo uvařených vajec? Nezoufejte – proměňte je v tu nejlahodnější vajíčkovou pomazánku, která potěší celou rodinu. S medvědím česnekem, pažitkou nebo mladými kopřivami bude nejen krásně vonět, ale i výborně chutnat. Navíc vás překvapí svou výživovou hodnotou.
Reklama

Velikonoce přinášejí nejen radost, ale i přebytek uvařených vajíček. Připravte z nich tu nejlepší vajíčkovou pomazánku s jarními bylinkami, po které se jen zapráší.

Ingredience:
  •     6 vajec natvrdo
  •     2 lžíce plnotučné hořčice
  •     2–3 lžíce majonézy nebo bílého jogurtu (light varianta)
  •     1 malá cibulka nebo jarní cibulka
  •     Sůl, pepř podle chuti
  •     Hrst čerstvých bylinek – pažitka, petržel, kopr, medvědí česnek nebo mladé kopřivy
  •     špetka kurkumy pro barvu a podporu imunity
Postup:
  •     Uvařená vejce oloupejte a rozmačkejte vidličkou.
  •     Přidejte jemně nasekanou cibulku, hořčici a majonézu nebo jogurt.
  •     Dochutťe solí, pepřem a případně špetkou kurkumy.
  •     Nakonec vmíchejte nasekané čerstvé bylinky – právě ty dají pomazánce šmrnc a svěžest.
  •     Nechte vychladit a odležet alespoň 30 minut v lednici.

Tip, jak pomazánku ještě vylepšit

Bylinky sbírejte čerstvé – Nejlepší jsou právě natrhané z vlastní zahrady, truhlíku na balkoně nebo z procházky (např. medvědí česnek nebo mladé kopřivy – ty stačí spařit).

Zkuste i česnekovou variantu – Přidejte trochu prolisovaného česneku nebo jarní česnekové natě.

Na slavnostní tabuli – Pomazánku podávejte v mističce ozdobené bylinkami nebo květy sedmikrásek.

Na pečivo i do sendviče – Skvělá je na kváskový chléb, domácí housky, ale i jako základ pro zdravý sendvič.

Skvělý zdroj bílkovin

Vajíčková pomazánka je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínu B12, D a zdravých tuků. Vejce a v nich obsažené látky posilují odolnost proti stresu, úzkostem a únavě. Podle lékařů jsou vajíčka i prevencí očních nemocí, například šedého zákalu. Vejce, a to bílek i žloutek, prospívají dospělým i dětem.

V jedné porci (cca 80 g) najdete kolem 150–200 kcal, záleží na použití majonézy nebo jogurtu. S bílým jogurtem získáte lehčí verzi se sníženým obsahem tuku a vyšším obsahem bílkovin.

Tip na servírování

Pomazánku podávejte s kvalitním čerstvým pečivem, ideálně s křupavým chlebem. Skvěle chutná také na platcích čerstvé okurky, s naklíčenými semínky, nebo i jako dip ke krekru. Chutná skvěle i jako náplň do vajíček nebo mini croissantů na brunchový stůl.

Závěr

Pomazánka je ideální způsob, jak chutně a beze zbytku zpracovat přebytek vajec po svátcích. A navíc – čím déle leží v lednici, tím lépe se chutě propojí. Vydrží až 3 dny.

Autroský článek

Další zajímavé články