Tato velikonoční roláda je důkazem, že i bez lepku může být dezert neodolatelně nadýchaný, jemný a vizuálně působivý. Bezlepkové těsto se připravuje snadno, a pokud sáhnete po kvalitních surovinách a čokoládě, odmění vás dokonalou chutí. Navíc díky krémovému sýru v náplni není dortík přehnaně sladký a hodí se i pro ty, kdo hledají lehčí variantu klasických moučníků.
Ingredience:
Bezlepková verze piškotového těsta je překvapivě jednoduchá. Klíčová je kombinace kvalitních vajec a bezlepkové mouky, kterou můžete přizpůsobit podle toho, co máte doma – skvěle funguje směs rýžové, bramborové nebo mandlové mouky. V kombinaci s jemným krémem z bílé čokolády vznikne dezert, který ocení každý, bez ohledu na dietní omezení.
Na těsto:
- 5 ks vejce
- 1 špetka soli
- 125 g cukru (můžete použít i kokosový nebo třtinový)
- 40 g bramborového škrobu
- 40 g rýžové mouky
- 45 g mandlové mouky
- 1 lžička kypřicího prášku (bez lepku)
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička oleje
Náplň + zdobení:
- 200 g kvalitní bílé čokolády
- 280 g krémového sýra (např. Lučina, mascarpone nebo tvarohová alternativa)
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru (nebo dle chuti – použijte třeba xylitol)
- jedlé květy, hoblinky čokolády nebo velikonoční cukrářské zdobení
Postup
Oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny.
V míse smíchejte bramborový škrob, rýžovou a mandlovou mouku s bezlepkovým práškem do pečiva. Přisypte k vyšlehaným žloutkům, přidejte citronovou kůru a olej. Nakonec jemně vmíchejte sníh.
Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C. Upečený plát hned přendejte na vlhkou utěrku, stáhněte papír a zarolujte – i s utěrkou. Nechte vychladnout.
Mezitím si připravte krém: rozpusťte čokoládu, ušlehejte krémový sýr s máslem a postupně zašlehávejte čokoládu. Osladit můžete dle chuti.
Vychladlou roládu rozviňte, potřete 2/3 krému a znovu srolujte. Zabalte do fólie a dejte do lednice ztuhnout. Zbylý krém použijte k finálnímu dozdobení.
Tip na závěr
Roládu můžete dozdobit podle nálady – barevnými kvítky, hoblinkami bílé čokolády nebo minimalisticky s citronovou kůrou a čerstvými bylinkami. Skvěle vypadá i s lesním ovocem!