Bylinky a koření

Abeceda vánočního koření: Vyznejte se v něm a naučte se poznat, které patří do perníčků a které do domácích likérů

Vůně vanilky, skořice a anýzu - to jsou pravé Vánoce

autor

Kateřina Kofroňová

28. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
Ať už skořice, badyán nebo vanilka, vůně vždy přinese příjemné vzpomínky na dětství nebo na časy, které jsou už dávno pryč. Všichni máme Vánoce spojené s jinými vůněmi, ale zcela jistě se každému z vás vybaví nějaké koření. Víte však, k čemu se jednotlivé druhy koření používají a v čem spočívá jejich síla?
Reklama

Každý ví, že do vánočnícho cukroví se přidává vanilka, případně vanilkový cukr, že do perníčků se dává perníkové koření a že se nešetří ani skořicí nebo badyánem. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, co vlastně perníkové koření obsahuje? Nebo k čemu se používá kardamom, anýz nebo koriandr? Pojďte se s námi na to podívat. Dnes vám totiž přinášíme seznam všech koření, která se během vánočních svátků používají. 

Skořice a badyán do perníčků, hřebíček do kávy

Anýz

Bedrník anýz pochází ze Středozemí a Malé Asie a jedná se o jedno z nejstarších koření. Jeho účinky na lidský organismus jsou dobře známy již po celá staletí. Anýz podporuje vykašlávání, působí pozitivně na trávicí trakt, pomáhá s plynatostí a žvýkání semen zabraňuje zápachu z úst. Na Vánoce z něj pečeme anýzky, přidává se do perníčků nebo anýzových kostek, které chutnají skvěle jako cukroví, ale mohou sloužit i jako čajové pečivo. Přidat se může i do likérů či léčivých čajů.

Badyán

Svou chutí velmi připomíná anýz, jelikož má velmi kořeněnou nasládlou chuť. Díky svému tvaru se řadí mezi nejhezčí koření Vánoc, a proto je hojně využíván nejen jakožto součást receptů, ale také jako dekorační prvek. Je součástí perníkového koření, ale chybět nesmí ani v badyánovém cukroví s pomerančovou polevou. Stejně jako většina vánočního cukroví skvěle ochutí svařené víno, a nápoj z badyánu, medu a skořice prohřeje celé tělo.

Hřebíček

Sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného si u nás získal svůj název především pro svou podobu. Používá se ke kořenění vánočního cukroví, ale i dalších sladkých jídel, rýže či masa. Pro své lokálně anestetické a antiseptické účinky se hojně využívá i v zubním lékařství. Díky svému výraznému aroma je často součástí směsi různých koření, ale namletím specifickou vůni rychle ztrácí. Na Vánoce nesmí chybět ve svařeném vínu, punči či jiných horkých nápojích. Své místo má ale i ve vánočním pečení, jelikož je jednou ze složek perníkového koření. Vynikající je i v hřebíčkových hvězdičkách s marmeládou nebo ořeších.

Kardamom

U nás není příliš využívaný, ale v Orientu by bez něj nedali ani ránu, jelikož je často součástí čaje, kávy, ale i dalších pokrmů. Kardamom je po vanilce a šafránu nejdražším kořením na světě. Má svou specifickou lehce citrusovou chuť, a proto se používá jak do pečení, tak při přípravě likérů. Využijete ho jak do perníčků, tak i při přípravě nejrůznějších sušenek. Stejně jako třeba muškátový oříšek se skvěle hodí i do kávy, horké čokolády nebo ovocného čaje s medem.

Koriandr

Toto koření má velmi specifickou chuť, které někteří lidé nemohou přijít na jméno. Dříve se užíval proti bolestem břicha, jelikož jeho silice působí proti škodlivým bakteriím v zažívacím traktu. Rovněž povzbuzuje trávení, a cukroví i další jídla ozvláštní svou nasládlou palčivou chutí. Navíc se jedná o afrodiziakum.

Muškátový květ a ořech

Jak květ tak ořech mají velmi výraznou osvěžující chuť, která je zároveň sladce kořeněná až palčivá, lehce nahořklá a vysoce aromatická. Přičemž květ je intenzitou vůně i chuti jemnější než ořech. Používáme jej střídmě, jelikož je velmi aromatický. Hodí se především do vánočních štol, vánočky a domácích likérů.

Nové koření

U nás ho známe pod názvem nové koření, jelikož k nám přišlo až na počátku 17. století, a to z Nového světa. Spojuje v sobě chuť a vůni nejoblíbenějších druhů koření, jako je pepř, hřebíček, skořice a muškátový ořech. Anglický název koření je allspice, tedy všekoření či všehochuť, což je právě z výše uvedeného důvodu. Kromě perníčků, svařeného vína a dalších vánočních sušenek jej lze použít i do omáček či domácích likérů.

Skořice

Stejně jako badyán je i skořice velmi dekorativním kořením, které je na Vánoce zvlášť žádané. Obzvlášť pokud mluvíme o nenamletých srolovaných trubičkách kůry skořicovníku cejlonského. V obchodech ale často dostanete méně aromatickou skořici čínskou, která je rovněž hrubší a chuťově méně výrazná. Zkuste se proto příště podívat, zda není na obale uvedena země původu. Skořice je nejen velmi chutná a využívaná do perníčků, skořicových sušenek, ořechů a pracen, výborně chutná i v kávě, čaji, horké čokoládě nebo svařeném víně či punči. Její skvělou vlastností je, že dokáže prohřát organismus a působí antisepticky.

Vanilka

Vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a všechna další cukroví mají většinou jedno společné, a to právě vanilkový cukr. Ten zkrátka patří k Vánocům, a to jak chutí tak vůní. Pozor si dávejte při jeho koupi, jelikož můžete vanilkový cukr snadno zaměnit za vanilinový cukr. Rozdíl spočívá v tom, že vanilkový cukr musí obsahovat pravou vanilku, zatímco vanilinový cukr si vystačí pouze s aroma. Naše maminky a babičky ale měly mnohem lepší metodu, jelikož si vyráběly vanilkový cukr doma. Není na tom nic složitého. Kupte si cukr krupici (případně krystal nebo i moučkový) a přesypte ho do uzavíratelné nádoby. Přidejte jeden nebo dva lusky vanilky a uzavřete. To je celé kouzlo. Za pár dní bude cukr vonět krásně po vanilce.

Zázvor

Zatímco čaj si připravujete z čerstvého zázvoru, při pečení vánočního cukroví sáhněte spíš po jeho sušené podobě. Použijete ho především při pečení staročeských zázvorek, ale vyrobit z něj můžete i zázvorovou marmeládu, která dodá originální chuť i obyčejnému lineckému cukroví.

Zdroj: runnymedehotel.com, coopclub.cz.

Další zajímavé články