Jídlo

Upéct perníkovou chaloupku není nic těžkého. Jejím zdobením navíc zabavíte děti na celé odpoledne

Vůně perníku patří k Vánocům stejně jako stromeček nebo dárky

autor

Kateřina Korňová

23. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
Vánoce jsou už všude kolem nás. Děti se nedočkavě ptají, za jak dlouho přijde Ježíšek a kdy konečně začneme péct jejich oblíbené cukroví. Na některé druhy je ještě příliš brzy, perníčky můžete začít péct už tento víkend. Ale perníkovou chaloupku upečte klidně dnes. A je jen na vás a vašich dětech, jestli vám do Vánoc vydrží, nebo ji dřív děti snědí.
Reklama

Děti si Vánoční období užívají plnými doušky, soustředí se jen na to krásné a okolního světa si moc nevšímají. Každodenní stres a shon, který je obzvlášť s blížícími se Vánocemi na denním pořádku, jako by pro ně neexistoval. A je hlavně na vás, co si budou vaše děti z tohoto období pamatovat. Když s nimi upečete voňavou perníkovou chaloupku, provoníte byt blížícími se Vánocemi, ale hlavně dáte dětem kreativní práci na celé odpoledne.

Skleněná okna vytvoříte pomocí bonbonů

Postup výroby perníkové chaloupky je velmi snadný a zvládne ho pod dohledem dospělé osoby i předškolní dítě. Základem je mít kvalitní suroviny, formu, dobře umíchanou cukrovou hmotu na slepení a dostatek cukrářského zdobení na závěrečné dekorování, které si užijí obzvlášť vaše děti.

Jaký vybrat recept

Na těsto si vystačíte s jakýmkoliv receptem na perníčky, který vám funguje. Je ale dobré nepřidávat do něj tolik kypřícího prášku nebo sody, kolik jste zvyklí. Vykrojené formy na perníkovou chaloupku by při pečení neměly příliš měnit tvar, aby vám šly po vychladnutí dobře spojit. Rovněž je lepší volit těsto, které tak rychle neměkne, aby se vám chaloupka po pár dnech nezhroutila. Když z vašeho receptu odeberete kypřidlo a cukr, pláty po upečení nezmění tvar a ani po delší době příliš nezměknou.

Jak vyválet těsto

Také je dobré těsto vyválet velmi tence. Jednotlivé díly se vám pak budou snadněji lepit k sobě. Vystřihněte si z papíru šablonu a položte ji na vyválené těsto. Ořízněte nožíkem a přebytečné těsto odstraňte. Pokud se chystáte upéct chaloupku s dveřmi a okny, vykrájejte je až na pekáči a nechte je na svém místě. Při vyjmutí by mohlo dojít k deformaci tvarů, což nechcete. Jakmile těsto upečete a trochu vychladne, znovu prořízněte otvory a vnitřky oken vyjměte.

Připravte si lepidlo

Aby mohly vaše děti chaloupku ochutnávat, musíte k jejímu slepení použít něco jedlého. Jako nejvhodnější se jeví klasická cukrová poleva z bílku, cukru a citronu, případně z cukru a vody. Někteří lidé nedají dopustit ani na čokoládu, která když ztuhne, drží velmi pevně. Navíc tuhne rychleji než cukrová poleva. Pokud perníkovou chaloupku chcete jen na okrasu, můžete použít i lepidlo a papírové proužky, ale pokud máte děti, důrazně to nedoporučujeme. Cukrovou polevu navíc budete potřebovat na zdobení, takže pokud jí uděláte víc, máte kvalitní a jedlé lepidlo hned při ruce.

Nejprve zdobte, pak lepte

Po upečení a vychladnutí vezměte jednotlivé díly a nazdobte je dle vlastní fantazie. Děti se v této fázi velmi rády zapojí, a pokud celou polevu nesní, vytvoří s její pomocí chaloupku dle vlastní fantazie. Poté je potřeba nechat vše důkladně zaschnout, abyste celé dílo nepokazili svými nedočkavými prsty. Nejprve slepte dohromady stěny domu. Vezměte si k ruce hrnce, sklenice a další nádoby, které vám pomohou udržet a podepřít chaloupku ve chvíli, kdy bude poleva tuhnout. Nakonec nalepte střechu a případně komín.

Poleva vše napraví

Případné nedokonalosti a nepřesnosti zahladíte finálním zdobením. Použijte k němu cukrovou polevu a cokoliv sladkého, co mají vaše děti rády. Skvělé jsou lentilky, čokoládové sypání, barevné polevy, moučkový cukr, zkrátka cokoliv jedlého a hlavně sladkého.

Skleněná okna

Pokud chcete chaloupku dohnat k dokonalosti, můžete vytvořit i skleněná okna z rozpuštěných bonbonů nebo želatinových plátků. Použijete-li bonbony, musíte je nejprve rozdrtit v sáčku a poté nasypat kousky bonbonů na pečicí papír a vložit do předehřáté trouby na 180 °C na 5 minut. Bonbony se roztečou, kousky se spojí a vzniknou okenní tabulky. Vychladlá okna můžete zevnitř přilepit rovněž cukrářskou polevou. Zvolíte-li želatinové plátky, můžete je rovnou přilepit polevou z vnitřní strany chaloupky. Když pak dovnitř umístíte svíčku s led žárovkou a najdete chaloupce vhodné místo, bude to jedna z vašich nejkrásnějších vánočních dekorací, na které si smlsnete nejen pohledem.

Zdroj: bbcgoodfood.com, allmomdoes.com.

Další zajímavé články