Bylinky a koření

Není sůl jako sůl. Jaký je rozdíl mezi kuchyňskou, mořskou a himálajskou solí a která se pro naše vaření hodí nejlépe

A už jste slyšeli o košer soli?

autor

Anna Janoušková

14. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Většina z nás je zvyklá používat obyčejnou kuchyňskou sůl, kterou sypeme do vody na brambory, těstoviny, ochucujeme s ní maso, vejce, hotové pokrmy a špetku přidáváme i do sladkého pečiva. Přemýšleli jste však někdy nad tím, proč obyčejná sůl s logem obchodu, ve kterém ji kupujete, stojí deset korun a košer sůl i tisícovku? Pokud nepatříte mezi fajnšmekry, rozdíl nejspíš ani nepoznáte.
Reklama

Nejběžnější typ soli, kterou denně používá většina z nás, je dozajista obyčejná a běžně dostupná kuchyňská sůl. Ze zdravotních důvodů je jodizována, aby v populaci nedošlo k plošnému deficitu jódu, jehož nedostatek by mohl zapříčinit nespočet zdravotních poruch, a to hlavně dysfunkci štítné žlázy. Ovšem i nadměrná konzumace soli je zdraví škodlivá. Dospělým osobám se doporučuje přijmout zhruba 5 g soli denně.

Sůl je nad zlato a je jedno, jestli je kuchyňská nebo himálajská

Než začnete přemýšlet nad tím, která ze solí vám dodá více minerálů, je potřeba mít na paměti, že téměř veškerou sůl, kterou byste měli denně zkonzumovat, do sebe dostanete už ve zpracovaných potravinách, takže na vámi vybranou sůl zbývá už opravdu jen malé množství, které se pohybuje kolem 1 g. A navíc, v takto malém množství se ani u jedné ze solí, které jsou dostupné, nejedná o významný zdroj jakéhokoliv minerálu.

Kuchyňská sůl

Na rozdíl od všech ostatních solí obsahuje stolní sůl naprosté minimum minerálů, jako je vápník, draslík, hořčík a železo. Naopak obsah sodíku je u všech solí srovnatelný. Kvůli dodatečnému přidávání jódu může mít kuchyňská sůl i mírně nahořklou pachuť. To ale nepoznáte, pokud nemáte vyloženě profesionálně vycvičený jazyk.

Himálajská sůl

V poslední době je tento typ soli na vzestupu a u spotřebitelů je velmi oblíbený. Není ani cenově nedostupný, protože kilo růžové soli se dá sehnat i pod padesát korun. Himálajská sůl obsahuje ze všech dostupných solí nejvíce minerálů, a to až 84 minerálních látek a stopových prvků, mezi které patří hořčík, vápník, fosfor, selen, jód, chlór a především železo, díky kterému má sůl narůžovělou barvu, podle které ji vždy snadno poznáte. Důraz je kladen na přírodní zpracování, kdy se z úpatí hor ručně těží, suší na slunci, lehce očistí a šetrně umele.

Mořská sůl

Rovněž mořská sůl je především produktem přírody, kdy se napustí systémy kanálů nebo nádrží mořskou vodou, která se následně díky přirozenému procesu slunečního záření vypaří a zbyde jen hustý solný roztok. Sůl následně začne v mělkých krystalizačních nádržích krystalizovat a vznikne hrubozrnná sůl, která se v případě potřeby namele. Sůl si však zachová všechny přírodní prvky. 

Košer sůl

Košer sůl je druh soli s velkými, hrubými zrny, která se těží ze solných ložisek. Svůj název získala proto, že ji velikost jejích zrn činí vhodnou pro proces košerování, který zahrnuje odstranění krve z masa nebo drůbeže před přípravou. Někdy je při vaření upřednostňována před jinými druhy soli, protože má větší velikost vloček, což usnadňuje nabírání a posypání jídla. Na rozdíl od některých jiných typů soli je vyrobena výhradně z chloridu sodného a obvykle neobsahuje žádné přísady ani jód. Často je upřednostňována právě pro svou čistou chuť s absencí hořkosti. Váží méně než kuchyňská sůl, a proto by se neměla v receptech nahrazovat v poměru 1:1.

Další soli

Solí je ale celá řada a záleží jen na vás, jestli si vystačíte s kuchyňskou, nebo si stonásobně připlatíte i za jiné druhy. Nejdražší solí je Fleur de Sel, kdy čtvrt kila stojí přes 200 korun. Skvělá je také kouřem uzená sůl, která dodá vašim pokrmům podobnou chuť, jako kdybyste je prohnali udírnou. K dispozici jsou ale i různé bylinkové, lanýžové či ibiškové soli, které vaše jídlo nejen osolí, ale i příjemně ochutí.

Zdroj: self.com, wikipedia.org, bio-detox.cz.

Další zajímavé články