Jídlo

Proč zařadit krevety do vašeho jídelníčku: Jsou to nejchutnější mořské plody, zlepšují pleť a zvyšují sexuální výkonnost

A to jsou pádné důvody, proč je hodit na pánev s trochou másla, česneku a posypat je petrželkou

autor

Kateřina Korňová

03. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Krevety se jedí s oblibou snad po celém světě. Existují tisíce druhů krevet, ale v zásadě vídáme dva druhy - menší a větší. Větší krevety se nazývají tygří krevety a milujeme je, když jsou uvařené krásně do růžova. Prý dokonce patří mezi nejoblíbenější mořské plody nejen v Bangkoku. Krevety jsou ovšem nejen chutné, ale také velmi zdravé. Pokud je zařadíte do své stravy pravidelně, můžete se těšit na skvělý zdroj bílkovin, které podporují růst svalové hmoty.
Reklama

Když je řeč o krevetách, je dobré připomenout, že se jedná o nutričně velmi bohaté potraviny. Jsou nejen skvělou dietní pochoutkou, ale také zdrojem omega-3 mastných kyselin, vápníku, jódu, fosforu, železa, zinku, sodíku nebo selenu, ale také některých vitaminů, jako například: vitaminu E, vitaminů skupiny B, D, A i C.

Krevety jsou skvělým lékem i na slabou sexuální výdrž

Bohaté na vitamin B12

Krevety jsou identifikovány jako bohatý zdroj vitaminu B12. Nedostatek vitaminu B12 může vést k různým zdravotním problémům, jako je slabost, únava a deprese. Dlouhodobý nedostatek vitaminu B12 může vést dokonce až k poškození mozku. Proto byste měli přijímat vitamin B12 v dostatečném množství, abyste těmto zdravotním problémům předešli. Krevety, které jsou bohatým zdrojem vitaminu B12, pomohou udržet optimální množství tohoto vitaminu ve vašem těle.

Pomáhají při budování svalů

Krevety jsou nízkokalorické potraviny, které jsou ovšem jinak nutričně velmi bohaté. 100 g krevet má pouze 115 kalorií a 1,72 g tuku. Obsahují také určité množství zinku a jódu, jejichž nedostatek je spojen s přejídáním a přibíráním na váze. Tyto vlastnosti dělají z krevet dobrou volbu, pokud se zrovna chystáte nějaké to kilo shodit.

Mohou předcházet rakovině

Krevety jsou bohatým zdrojem selenu, který dle studií může zabránit růstu rakovinných buněk ve vašem těle. Samozřejmě nelze tvrdit, že kdo jí dostatek selenu, nikdy nedostane rakovinu, ale proč neudělat něco, co tomu může pomoci předejít.

Udrží vás déle mladé

Krevety jsou považovány za extrémně dobrou potravinu pro vaši pokožku. Důvodem je to, že krevety obsahují vitamin E, který má na pleť a kůži obecně dobrý vliv. Pravidelná konzumace krevet dodá vašemu tělu tento vitamin mládí, což se podepíše i na vaší pleti a vlasech, ale údajně dle vitalita.cz i na sexuální výkonnosti.

Zlepšují váš imunitní systém

Krevety mají vysokou hladinu zinku, který hraje důležitou roli při zlepšování celkového zdraví. Obsahují však také sloučeninu astaxanthin, která může za jejich růžovou barvu a také má protizánětlivé vlastnosti. Díky ní mohou krevety přispívat ke snižování rizika onemocnění například srdečními chorobami.

Pomáhají v boji proti Alzheimerově chorobě

Alzheimerova choroba je jednou z nejtěžších nemocí, kterou trpí miliony lidí po celém světě. Podle nedávných studií mohou být právě krevety tím, co vás před Alzheimerovou chorobou alespoň částečně ochrání.

Pomáhají budovat silné kosti

V neposlední řadě jsou krevety bohatým zdrojem vápníku. Vápník je pro tělo nezbytný pro zlepšení struktury kostí. Pokud chcete silné kosti a také silné zuby, pak budete potřebovat dostatečné množství vápníku. Vápník je také velmi potřebný zejména pro rostoucí dospívající. Pravidelná konzumace krevet vám proto může pomoci i v tomto ohledu.

Zdroj: amritsruae.com, bbcgoodfood.comvitalita.cz, kaloricketabulky.cz.

Další zajímavé články