Jídlo

Na podzim je dobré změnit jídelníček. Vaše tělo se vám odvděčí

Podzim je období, kdy na nás za každým rohem číhají bacily

autor

Klára Sanders

10. listopadu 2020

 
FOTO / Pixabay
Každé roční období vyžaduje trochu jiný jídelníček. Na podzim je dobré zvolit takový jídelníček, který podpoří imunitu a dodá energii. Jídelníček by měl být pestrý, vyvážený a s dostatkem sezónního ovoce a zeleniny.
Reklama

Podzim je krásné roční období, ale umí být také sychravý a lezavý a navíc na nás za každým rohem číhají bacily. Podzimu je nutné přizpůsobit celý jídelníček, abychom se s nepříznivými podmínkami uměli dobře vypořádat.

Nejlepší podzimní zelenina

Na syrovou zeleninu už v chladných dnech nebudete mít příliš chuť. Nebojte se ji tepelně zpracovat. Kdo příliš nefandí dušené zelenině, třeba ocení krémové polévky jako je pórková, mrkvová nebo typická podzimní dýňová. Určitě však strávníky potěšíte i polévkou ze směsi kořenové zeleniny nebo cibulačkou. Další vhodná podzimní zelenina jsou batáty, červená řepa, cuketa, květák, kapusta, lilek, česnek či olivy.

Jaké ovoce si na podzim vybrat

Ačkoli se nám při myšlence na podzim vybaví vůně jablečných štrůdlů, z ovoce se doporučuje spíše konzumace sladkých plodů, jako jsou fíky, datle, banány, meruňky, pomeranče, papája, broskve, švestky a další.

Nezapomínejte na přílohy

Zatímco v létě jsme byli schopni přežívat na salátech a na přílohy nebyla chuť, na podzim by vašemu jídelníčku měly naopak dominovat, a to ať už ve formě rýže, brambor nebo výrobků z pšenice. Podzim je ideální dobou, kdy začít snídat ovesné kaše. Ty vás po ránu nejen zahřejí, ale také dodají potřebnou dávku energie k boji s  pochmurnou náladou.

Nezapomeňte také na luštěniny a výrobky ze sóji, které na podzim opět vévodí jídelníčku. Vhodná je červená čočka nebo mungo, tofu, cizrna a sójové mléko. Z masa na podzim vybírejte spíše „těžší“ druhy jako je hovězí a nejrůznější druhy ryb např. losos, tuňák nebo sardinky. V chladném období jsou ideální vařená jídla „z jednoho hrnce“ a jídla pečená a zapékaná. 

Důležité je i koření

Tělo můžete prohřát i vhodným výběrem koření jako je třeba skořice, muškátový oříšek či hřebíček. Výborný na prohřátí organismu je zázvor. 

Jedno čínské přísloví praví: „Ze tří desetin léčí lék a ze sedmi desetin správná životospráva“. Tak na to nezapomeňte, až bude sestavovat podzimní jídelníček.

Další zajímavé články