Jídlo

Vynikající domácí ořechové máslo z vlašáků a dalších ořechů chutná dětem i dospělým. Plus jeden malý bonus

Domácí ořechové máslo neobsahuje nic, co nechcete

autor

Kateřina Korňová

12. října 2021

 
FOTO / Pixabay
Milujete sladké snídaně a dezert po obědě si také nikdy neodpustíte? Pokud milujete ořechy, v čokoládových pomazánkách z obchodu se vám jich zdá být málo a ořechová másla ze zdravé výživy jsou mimo váš rozpočet, není jiná možnost, než si ho zkusit připravit doma.
Reklama

Připravit si ořechové máslo doma má nespočet výhod. Kdykoliv si něco připravujete doma z čerstvých surovin, má to jeden obrovský benefit. Vždycky totiž víte, co jste si do pokrmu dali. Pečlivě vyberete každou surovinu, kterou do výsledného jídla přidáte a můžete tím zaručit špičkovou kvalitu. V případě ořechového másla to platí zrovna tak.

Ořechy jsou plné antioxidantů

Když si koupíte ořechové máslo nebo čokoládovo ořechovou pomazánku v obchodě, zjistíte, že obsahuje zhruba polovinu množství cukru, dále rostlinné oleje, sušené mléko a další látky, o které vůbec nestojíte. Naopak ořechů v těchto pomazánkách bývá poskrovnu. Pokud jdete jen po čokoládě, proč ne, jde-li vám ale spíš o ořechy a o zdraví, zkuste si ořechové máslo vyrobit doma.

Příprava ořechového másla

Nejprve si vyberte potřebné suroviny. Ořechové máslo chutná výborně, pokud jej připravíte pouze z jednoho druhu, ale ještě lépe, když chutě jednotlivých ořechů zkombinujete. Pokud budete používat lískové ořechy, je lepší z nich předtím odstranit slupku. Docílíte toho tak, že ořechy vložíte na chvíli do trouby a poté promnete v utěrce. Slupka snadno odpadne.

Budete potřebovat

  • vlašské ořechy
  • mandle
  • pekanové ořechy

plus dle chuti:

  • slunečnicová či jiná semínka
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • kokosové máslo
  • kakao či hořká čokoláda

Jak postupovat

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180°C. Vložte vybrané ořechy na pekáč a pečte v troubě zhruba deset minut, nebo zkrátka dokud nebudou vonět a mít lehce zlatohnědou barvu. Ořechy můžete zpracovat i bez pečení, ale pokud je proženete troubou, chuť bude mnohem lepší. Z lískových ořechů poté slupky pomocí kuchyňské utěrky obrušte.

Všechny ořechy poté vložte do mixéru a mixujte, dokud se nevytvoří máslo s krásnou krémovou strukturou. Zabere vám to asi deset až dvanáct minut. Pokud chcete, můžete takto máslo už nechat a mít vyloženě 100% produkt. Můžete také experimentovat a přidávat různé oblíbené přísady, jako třeba skořici, muškátový oříšek nebo jiná koření. Zrovna tak můžete v tuto chvíli přidat oblíbená semínka, vanilkový extrakt, špetku soli, kokosové máslo či trochu medu. Když navíc do mixéru přidáte trochu hořké čokolády nebo holandského kakaa, vznikne vám domáci nutella. Úžasné, nemyslíte?

Plus bonus na konec

Vlašské ořechy obsahují neuvěřitelnou kombinaci živin, které jsou pro zdraví člověka nepostradatelné. Obsahují například spoustu vysoce kvalitních bílkovin, které mohou nahradit maso, dále vitamíny a minerály, vlákninu a jsou přirozeně bezlepkové. Ořechy jsou považovány za potraviny, které když pravidelně zařadíte do jídelníčku, podpoříte tím svůj imunitní systém a dokonce díky nim můžete i zhubnout, jelikož dokáží dobře zasystit a zbavit pocitu hladu. Některé studie také dokázaly, že je konzumace vlašských ořechů spojována se sníženým rizikem kardiovaskulárních chorob.

Zdroj: minimalistbaker.com, acs.org.

Další zajímavé články