Jídlo

Sváteční tabule se dá připravit i zdravěji. Cukroví, bramborový salát, ale i řízek mohou být hodnotnější

Od výběru kvalitních potravin se odráží vaše celkové zdraví

autor

Kristýna Maxová

20. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat.
Reklama

Mikulášské hubinky s ořechy a sušenými švestkami

Pusinky nebo hubinky? Případně říkáte malým nadýchaným hrudkám z bílků a cukru ještě úplně jinak? Ve finále je to úplně jedno, na pojmenování nezáleží, rozhodující je chuť. A tu mají naše hubinky naprosto famózní, protože jsme do nich přisypali nadrobno pokrájené „lískáče“ i „vlašáky“ a také sušené švestičky. Naše bílková cukrátka si zamilujete. První várka zmizí ještě dřív, než stačí vychladnout.

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 300 g moučkového cukru
  • 75 g lískových a vlašských ořechů
  • 50 g sušených švestek

Postup:

1. Bílky vyšleháme do tuha a poté za stálého šlehání přidáváme po malých dávkách cukr.

2. Ořechy a švestky nakrájíme nadrobno a pomalu přidáváme do hotové směsi.

3. Hotovou hmotu klademe lžící na pečicí papír. Můžeme použít cukrářský pytlík.

4. Sušíme v troubě na 90 °C cca 1,5 hodiny.

Tip: Jak poznat v obchodě kvalitní a nezkažené ořechy? Měly by příjemně vonět a nesmí na nich být viditelný náznak plísně, která vzniká při zabalení nedostatečně usušeného produktu.

Sváteční hrachová polévka se slaninou a krutony

Pokud si nelibujete v rybí polévce, ale chcete zachovat tradici, uvařte si na Vánoce hrachovou polévku stejně jako naši předkové. Pokrm vás prohřeje po vaší vánoční procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka. Věřte, že i ze zdánlivě obyčejné „hrachovky“ můžete mít delikátní zážitek. Obzvláště tehdy, když ji uvaříte z kvalitních surovin.

Ingredience:

  • 350 g zeleného hrachu
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g majoránky
  • 20 g másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g slaniny
  • 50 g cibule
  • chléb
  • 0,1 l oleje
  • 0,2 l smetany
  • sůl, pepř

Postup:

1. Hrách namočíme nejlépe den dopředu.

2. Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a zalijeme vývarem. Přidáme hrách a vaříme doměkka.

3. Když je hrách měkký, přidáme smetanu, majoránku a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme máslem.

4. Chléb a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi.

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že při restování nebude slanina prskat, preferujte vybrané druhy určené přímo ke smažení, pečení nebo ke grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu „bacon“.

Řízek z vepřové panenky smažený na sádle, bramborový salát

Alternativou ke klasické štědrovečerní večeři v podobě smaženého kapra jsou vepřové řízečky. V našem receptu jsme je nachystali z libové vepřové panenky. Nemohli jsme k nim připravit nic jiného než bramborový salát. Na ten se opravdu těšte, protože jsme si s jeho recepturou pořádně pohráli. Lákavými barvami zalahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také oku. Až budete v obchodě vybírat maso, vejce, brambory a další potřebné suroviny, vyplatí se zakoupit ty nejkvalitnější. 

Ingredience:

  • 800 g vepřové panenky
  • 200 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g vepřového sádla
  • sůl, pepř

Bramborový salát:

  • 500 g brambor
  • 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 70 g sterilovaného hrášku
  • 20 g cibule
  • 30 g nakládaných okurek
  • 30 g hořčice
  • 30 g majonézy
  • 2 vejce
  • sůl, pepř

Postup:

1. Vepřovou panenku očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme na rozpáleném sádle do zlatova.

2. Neoloupané brambory a kořenovou zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě. Vejce uvaříme natvrdo.

3. Brambory, kořenovou zeleninu a vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky.

4. Cibuli a sterilované okurky nakrájíme najemno.

5. Přidáme hrášek, majonézu, hořčici, sůl, pepř a vše důkladně promícháme a dáme do lednice vychladnout.

Tip: Aby byly brambory po uvaření pevné a tuhé, připravte salát z brambor varného typu A, který je na to optimální. Variantou mohou být také odrůdy s červenou barvou slupky (opět varný typ A).

Silvestrovské kanapky s trhanou vepřovou krkovicí

Konec roku klepe na dveře. Ať už budou oslavy jakékoliv, dobrého jídla není nikdy dost. Nejspíše máte nějaký svůj osvědčený silvestrovský recept, ale pokud čtete ten náš, musel vás zaujmout. Dobře jste udělali! Naše kanapky s trhanou vepřovou krkovicí s bílým vínem a nakládanou okurkou spustí ve vašich ústech doslova ohňostroj chutí. Pokud vám opravdu záleží, aby byla jejich chuť geniální, nachystejte je z těch nekvalitnějších surovin.

Ingredience:

  • 200 g vepřové krkovice
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 50 g žluté cibule
  • 50 g červené cibule
  • 50 g mrkve
  • 0,1 l bílého vína
  • 50 g sterilovaných okurek
  • 20 g majonézy
  • 1 ředkvička
  • chléb
  • sůl, pepř

Postup:

1. Krkovici dáme do pekáče, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou žlutou cibuli, oloupanou mrkev a zalijeme bílým vínem. Přiklopíme a pečeme doměkka na 180 °C asi 1,5 h. Během pečení krkovici podléváme trochou vody.

2. Vychladlou krkovici natrháme na vlákna a vše s výpekem, pečenou cibulí a mrkví zamícháme dohromady.

3. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli, nakládané okurky, majonézu a hořčici a vše znovu důkladně promícháme.

4. Dochutíme solí a pepřem. Klademe na nakrájený chléb a zdobíme okurkou a nakrájenou ředkvičkou na tenká kolečka.

Zdroj: TZ Akademie kvality, healthierdishes.com.

Další zajímavé články