Možná patříte mezi ty, kteří sladké nemají v lásce, nebo musí jeho spotřebu omezovat, a nebo jste zkrátka spíš na slané. Tak jako tak je pro vás tenhle slaný moučník vhodný, protože zkrátka skvěle chutná, je snadný na přípravu a potěšíte s ním každou návštěvu.
Budete potřebovat
- 2 balení listového těsta
- 250 g ricotty
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce másla
- 300 g čerstvého listového špenátu
- 1 žloutek
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- vejce na potření
Postup je snadný
Nejprve si připravte náplň. Špenát spařte ve vroucí vodě, nechte důkladně okapat a poté sekáčkem nasekejte nadrobno. Na másle nechte zesklovatět cibulku a nechte vychladnout. V míse smíchejte špenát s ricottou, cibulkou, prolisovaným česnekem a žloutkem a dochuťte muškátovým oříškem, solí a opepřete. Jakmile budete s chutí spokojeni, odložte stranou.
Rozložte si pečicí papír a rozválejte na něm jeden plát listového těsta na tenko. Na tento díl listového těsta naneste špenátovou náplň s ricottou. Poté si rozválejte druhý plát listového těsta a přikryjte jím spodní díl s náplní. Vezměte si k ruce ostrý nůž a vykrojte tvar vánočního stromku. Můžete ale rovněž vytvořit hvězdu, či vločku, jistě najdete velmi rychle návod.
Na vánočním stromečku pak proveďte ostrým nožem podélné zářezy směrem ke středu, a to po celé jeho výšce. Každý vzniklý proužek poté zatočte do spirálky a položte. Takto postupujte s každým proužkem. Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 200°C dokud nezezlátne. Okrojené části zatočte do spirálek a rovněž upečte.
Pokud chcete stromeček ještě ozdobit a přidat trochu sýrové chuti, posypte ho chvíli před vyndáním z trouby strouhaným parmazánem.
Zdroj: fresh.iprima.cz, itsalwaysautumn.com.