Jídlo

Švédský mandlový dort je tak jemný a díky máslovému krému lahodný, že se rozplývá na jazyku

Dort je plný výtečného krému a z vrchu posypaný křupavými mandlemi

autor

Kateřina Korňová

06. února 2022

 
FOTO / Depositphotos
Honí vás mlsná, ale máte chuť na něco neobyčejného? Něco, co se skvěle hodí jako zákusek po nedělním obědě? Tak to si určitě přichystejte švédský mandlový dort, který je tak lahodný, že si budete dělat výčitky, že jste ho snědli tolik. Lehký mandlový korpus je ze všech stran pomazán sladkým máslovým krémem, a když ho budete podávat vychlazený, budete se úplně rozplývat blahem.
Reklama

Budete potřebovat

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 300 g moučkového cukru
  • 8 vajec
  • ½ lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • tuk na vymazání
  • 200 g mandlí, lehce opražených( vychladlých a jemně namletých)
  • kapku mandlového extraktu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 50 g mandlí (na ozdobu)

Postup

Smetanu a 75 g cukru dejte do kastrůlku a zahřívejte na mírném prameni, dokud se neprohřeje. Mezitím dejte žloutky, kukuřičnou mouku a vanilkový extrakt do velké mísy a šlehejte balónkovou metličkou, dokud se nespojí.

Horkou smetanu sundejte z ohně a vlijte do ní vaječnou směs. Balónkovou metličkou šlehejte dohladka a poté znovu přiveďte k varu na velmi mírném plameni. Směs míchejte zhruba 4 minuty, nebo tak dlouho, dokud vzniklý krém nezhoustne.

Jakmile je krém dostatečně hustý, nalijte ho do mísy, položte na něj plát potravinářské folie, aby se neutvořil škraloup a nechte zcela vychladnout.

Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušná trouba 160°C) a vymažte formu na koláč. Máte-li kulatou, bude to vypadat nejlépe, ale bohatě postačí hranatá zapékací miska.

V míse vyšlehejte bílky do hustého sněhu. Jakmile začne sníh vytvářet tuhé špičky, přisypte do něj polovinu zbývajícího cukru a šlehejte dotuha. Přidejte polovinu mletých mandlí a znovu jemně prošlehejte. V tuto chvíli již bílky ztratí svou tuhost, ale to je v pořádku. Vmíchejte zbytek cukru, mandle a pokud chcete, i mandlový extrakt. Nakonec vmíchejte mouku.

Směs rozdělte mezi dvě dortové formy a uhlaďte vršky. Pečte 25–30 minut, dokud nebudou korpusy lehce zlaté. Těsto nemá tendenci moc vzejít, takže se nelekejte, když o moc nenabydou. Nechte alespoň 10 minut vychladit a poté je opatrně vyndejte z forem. Nechte zcela vychladnout.

Máslo dejte do velké mísy a vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem, dokud nebude světlé a nadýchané. Ztlumte mixer na nejnižší stupeň a postupně přidávejte studený vychlazený pudinkový krém a šlehejte, dokud nebude krásně hladký. Přidejte špetku soli. Někdy je potřeba krém ještě vychladit v lednici, aby se s ním lépe pracovalo.

Jakmile vychladnou mandlové korpusy, vložte jeden na talíř a potřete ho třetinou krému. Navrch položte druhý korpus a rozetřete zbývající krém po vrchu i stranách dortu, aby byl celý zakrytý. Důkladně posypte mandlemi a dejte vychladit.

Zdroj: eatsmarter.com, deliciousmagazine.co.uk.

Další zajímavé články