Blíží se svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných a vy jistě přemýšlíte, čím svoji drahou polovičku v tento výjimečný den překvapíte. Držte se přísloví, že láska prochází žaludkem a připravte milované osobě výtečný dezert, jehož je káva součástí a vychutnejte si ho v doprovodu vašeho oblíbeného espressa. Uvidíte, že vaše oslava lásky bude rázem ještě o něco sladší.
Kávové tiramisu
V jednoduchosti je krása, to víme všichni. Tiramisu je klasickým italským nepečeným dezertem, který je vyroben z vrstev v kávě namočených sušenek a neuvěřitelně jemného mascarpone. Tento vyzkoušený recept na domácí tiramisu je skutečně velmi jednoduchý, vynikající a přesto je hotový během pár minut. Ušetřený čas tak můžete věnovat jeden druhému a oslavě vaší lásky.
Ingredience
- 50 g křehkých sušenek
- 20 ml mleté kávy
- 2 vejce
- 150 g mascarpone
- 2 lžičky cukru
- miska čerstvých malin na dozdobení
Najemno rozdrťte křehké sušenky a připravte si šálek kávy. Do sklenic vsypte polévkovou lžíci drcených sušenek a přidejte jednu čajovou lžičku kávy. Ušlehejte žloutky s cukrem nad horkou vodní lázní, přidejte mascarpone a vyšlehejte v hladký krém. Z bílků ušlehejte sníh (opět nad vodní lázní) a přidejte ke žloutkům s mascarpone. Vrstvu hotového krému pomocí zdobícího sáčku naneste na drcené sušenky. Přidejte další polévkovou lžíci sušenek, čajovou lžičku kávy a další vrstvu krému. Vsypte poslední lžičku sušenek a dozdobte čerstvými malinami.
Kávový pečený cheesecake
Všemi oblíbený cheesecake dobře známe v jeho klasické podobě. Zkuste tradiční recept pro tentokrát trochu ozvláštnit a připravte si ho s příchutí vytříbené kávy. Buďte si jisti, že vás nezklame a jeho dokonalá chuť učaruje nejen vám, ale zamiluje si ho i osoba, na které vám tolik záleží.
Ingredience
- 200 g kakaových sušenek
- 75 g másla
- 500 g mascarpone
- 2 vejce
- 120 ml kávy
- 120 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 80 g mléčné čokolády
- 80 ml smetany ke šlehání
Rozdrťte kakaové sušenky najemno, spojte se změklým máslem a namačkejte do dortové formy. V míse promíchejte cukr, mascarpone, dvě vejce a vanilkový extrakt. Připravte si 120 ml kávy a nechte vychladnout. Směs vyšlehejte do hladka a přidejte 120 ml vychladlé kávy. Náplň dobře promíchejte a vlijte do dortové formy na připravený korpus.
Cheesecake vložte do trouby a pečte při teplotě 170 °C přibližně 40 minut až hodinu. Po vyjmutí z trouby si připravte polevu. Na mírném plameni nechte rozehřát mléčnou čokoládu spolu se smetanou ke šlehání. Vzniklou čokoládovou polevu rozetřete na upečený dort a nechte nejlépe do druhého dne vychladit v lednici.
Zdroj: cooking.nytimes.com, natashaskitchen.com, TZ L’OR.