Připravit brownies ze zbytků čokolád pro děti je skvělý nápad a děti vám za takový zákusek urvou ruce. Chcete-li však připravit brownies, ze kterých vás nebudou trnout zuby, protože čokolády pro děti jsou spíš cukr, než kvalitní kakao, raději čokolády rozehřejte a připravte dětem čokoládové fondue, nebo rozehřátou čokoládou ozdobte zmrzlinový pohár. A na chutné brownies si raději dojděte pro kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa.
Kvalitní čokoláda je základ
To poslední, na čem byste při pečení brownies měli šetřit, je čokoláda. Vždyť sám dezert je z velké části hlavně z čokolády, která se rozpustí a společně s dalšími ingrediencemi upeče v luxusní vlhký moučník, jehož chuť udává právě vybraná čokoláda. Chcete-li skutečné čokoládové pohlazení, čím vyšší procento kakaa na vámi zakoupené tabulce, tím kvalitnější a lepší brownies.
Sníst se dá i horké, ale když si počkáte, než úplně vychladnou, případně počkáte do druhého dne, zažijete skutečný gastronomický zážitek. Brownies se totiž časem uleží a jejich chuť je mnohonásobně lepší.
Připravte si:
- 350 g kvalitní čokolády (alespoň 70%, ale čím více, tím lépe)
- celé máslo
- 3 středně velká vejce
- 250 g cukru dark muscovado
- 80 g mouky (lze nahradit bezlepkovou)
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
Postup:
Předehřejte si troubu na 160 °C. Zapékací misku vyložte pečicím papírem.
Hořkou čokoládu rozlámejte na malé kostičky a společně s máslem ji nechte rozpustit nad vodní lázní. Můžete ji rozpustit i v mikrovlnné troubě, ale v tom případě se doporučuje rozpustit nejdříve máslo a čokoládu do něj pak nalámat a počkat, až horké máslo čokoládu rozpustí. Míchejte, dokud se nespojí.
Vedle si vyšlehejte vejce, přidejte cukr a šlehejte do husté a lesklé vaječné pěny. Vedle si smíchejte kypřicí prášek s moukou.
Vaječnou směs opatrně vmíchejte do čokolády rozpuštěné s máslem, přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva a míchejte dohladka.
Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 20 - 35 minut. Moučník neustále kontrolujte, zda není už hotový. Poznáte to tak, že je jeho povrch pevný na dotek, leskne se, ale působí suše. Vyzkoušejte i klasický test se špejlí, kterou když prostrčíte celým těstem, ulpí vám na ní jen vlhké čokoládové drobečky.
Jakmile jsou brownies hotové, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout. Zajistíte tak nejen lepší chuť, ale také konzistenci. Teplé brownies mají tendenci se rozpadat, což by byla škoda. Můžete je podávat buď tak, jak jsou, nebo je ještě polít čokoládovou polevou a posypat plátky mandlí nebo čerstvým ovocem. Nakrájejte na kostičky a servírujte.
Zdroj: bbcgoodfood.com, apetitonline.cz.