Jídlo

Lanýže neboli truffles jsou skvělým cukrovím pro všechny milovníky čokolády. Zvládnete je mrknutím oka

Chuť kvalitní čokolády je v lanýžích velmi intenzivní

autor

Kateřina Korňová

08. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Už jste někdy zkoušeli vyrobit čokoládové lanýže doma? Protože pokud jste se ještě neodvážili, ale přesto máte tuto lahůdku v oblibě, nemusíte se ničeho bát a můžete se rovnou pustit do přípravy. Velmi pravděpodobně totiž máte dokonce doma i ingredience. A že je to moc náročné? Vůbec ne! Není totiž snadnějšího cukroví, než právě truffles.
Reklama

Domácí lanýže jsou perfektní rychlou a snadnou pochoutkou a jejich výroba je tak jednoduchá, jak to jen jde. Jsou skvělým vánočním cukrovím, ale také docela zdravou pochoutkou v jakémkoliv období v roce. Jejich chuť je totiž tak intenzivní, že jich nezvládnete sníst na posezení tolik, jako třeba lineckého. Zkuste naše tři recepty na oblíbené lanýže a uvidíte, jak vám zachutnají.

Čím kvalitnější čokoláda, tím chutnější lanýže

Avokádové lanýže

Možná vám to zní trochu divně, ale chuť avokáda v těchto lanýžích nehledejte. Avokádo zde vystupuje jakožto náhražka za živočišnou součást receptu, která ingredience pojí dohromady. Potěšíte s nimi navíc všechny vegetariány, vegany, celiaky, nebo osoby citlivé na laktózu. Neobsahují totiž nic, co by těmto osobám mohlo způsobovat nepříjemnosti. Na 20 kuliček budete potřebovat: 1 vypeckované avokádo, 1 hrníček nasekané hořké čokolády, kakao a mořskou sůl. Sůl s avokádem rozmixujte v robotu do hladka, rozpusťte čokoládu a přilijte do mixéru. Mixujte tak dlouho, dokud nebude směs krásně krémová a po avokádu nebudou ani stopy. Směs lanýžů dejte na půl hodiny ztuhnout do lednice a pak z ní tvarujte kuličky, které ihned obalujte v holandském kakau. Pokud je ihned nesníte, uchovávejte je v lednici.

Jednoduché lanýže ze 2 ingrediencí

Snažší už to být nemůže, jak jednoduché na přípravu jsou tyto lanýže! Vystačíte si pouze se dvěma ingrediencemi a během pár minut máte hotovo. Připravte si: 230 g hořké čokolády a 160 g husté smetany na šlehání. Pokud si chcete přilepšit, přidejte ještě malou lžíci změklého másla a trochu vanilkového extraktu. Ale jak říkáme, lanýže budou výborné i bez toho.

Nakrájenou čokoládu přelijte teplou smetanou a nechte několik minut v misce jen tak ležet. Po pár minutách začněte směs promíchávat a míchejte ji tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Následně směs zchlaďte - je potřeba čekat 1 - 2 hodiny, aby vše důkladně ztuhlo. Poté už jen tvarujte kuličky a obalujte je dle vlastní chuti a fantazie. Můžete použít kakao, ořechy, sekané pistácie, cukrové zdobení, nebo třeba kokos. Mile rádi vám s tím pomohou i děti.

Čokoládové pistáciové hrudky

Chcete-li lanýže, které mají opravdu silnou čokoládovou chuť, jednoznačně zkuste tyto. Připravte si 650 g hořké čokolády (alespoň 70%), 2 hrníčky nasekaných oloupaných a opečených pistácií, 2 lžíce změklého másla, 1 šálek smetany na šlehání a kakao a sekané pistácie na obalování. Větší polovinu čokolády rozpusťte v mikrovlnce a smíchejte ji v misce se změklým máslem. V rendlíku svařte smetanu, odstraňte z varu a poté nalijte polovinu do misky k čokoládě a máslu. Jakmile se čokoláda rozpustí, šlehejte směs do hladka. Postupně přidávejte zbylou smetanu, dokud nebude směs krásně hustá a lesklá. Vmíchejte polovinu šálku sekaných pistácií a dobře promíchejte.

Směs nalijte do pekáče, rovnoměrně rozetřete a dejte na půl hodiny do mrazáku. Pak už jen tvarujte kuličky nebo hrudky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. V tuto chvíli je můžete poprášit kakaem, nebo je ponořit do polevy z rozehřáté čokolády, která vám zbyla. Poté je ještě obalte ve zbytku nadrcených pistácií.

Zdroj: myrecipes.com, eatingbirdfood.com, sallysbakingaddiction.com.

Další zajímavé články