Jídlo

Rychlý, jednoduchý a levný dezert. Takový je palačinkový dort, který zmizí ze stolu během pár minut

V lepším podání jste palačinky ještě nejedli

autor

Kateřina Korňová

21. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Troufáme si říci, že lepší variantu palačinek jste ještě na svém talíři neměli. Palačinky jsou skvělým a snadným dezertem, který zvládne doma v nějaké formě připravit téměř každý. Pak už jen stačí namazat čokoládou, jogurtem, šlehačkou nebo marmeládou a rychlý zákusek, nebo někdy i večeře, jsou na světě. Co když z nich ale připravíte dort?
Reklama

Palačinkový dort je jeden z mála receptů, při kterém se nevyžadují žádné specifické schopnosti a mohou ho připravit i začínající kuchaři, nebo dokonce starší děti pod dohledem. Možná si myslíte, že vám jeho příprava zabere hodiny, ale přitom jde o recept tak jednoduchý, že jej zvládnete připravit i bez předchozích zkušeností. Toto je nejjednodušší 30vrstvý dort, který připravíte s 15 palačinkami a 15 vrstvami lahodného lehkého krému. 

Palačinky mohou být víc než jen obyčejný moučník

Elegantní dezert s rustikálním šarmem si zaslouží víc než jen čokoládovou pomazánku nebo marmeládu. Povyšte své palačinky na zákusek hodný obdivu se skvělou krémovou náplní, jejíž chuť je tak lehká, ale zároveň lahodná, a to především díky kondenzovanému mléku, které je jeho významnou součástí. A víte co? Přestaňme o něm pořád jen mluvit a pojďme si ho připravit!

Ingredience na palačinky

  • 1/2 hrnku teplé vody
  • 1 hrnek mléka
  • 4 velká vejce
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného nesoleného másla + další na orestování
  • 130 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • špetka soli

Na polevu

  • 1 máslo pokojové teploty
  • 350 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 220 g smetanového sýra
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Jak vyrobit palačinky:

Do mixéru vložte všechny ingredience v uvedeném pořadí: 1/2 hrnku teplé vody, 1 hrnek mléka, 4 velká vejce, 4 lžíce rozpuštěného másla, mouku, 2 lžíce cukru a špetku soli. Míchejte, dokud se dobře nespojí. V případě potřeby seškrábněte strany špachtlí, promíchejte a znovu spusťte mixér.

Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu. Přidejte trochu másla a rozetřete ho stěrkou, aby se lehce rozprostřelo po pánvi. Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte asi 3 polévkové lžíce těsta nebo tolik, aby lehce pokrylo dno pánve. Krouživým pohybem pánve rozprostřete palačinku po celé ploše pánve. Opékejte asi 30 sekund z každé strany nebo dokud nebude lehce zlatavá, poté otočte pomocí tenké špachtle a opékejte dalších 30 sekund, nebo dokud není druhá strana zlatavá. Sundejte z pánve a položte na čistý povrch a nechte vychladnout.

Jak vyrobit polevu:

V míse vyšlehejte dohromady máslo a kondenzované mléko, dokud nedosáhne krásné krémové konzistence. V průběhu šlehání krém krásně zesvětlá a stane se nadýchaným.

Postupně přidejte i všechen smetanový sýr a pokračujte ve šlehání ještě alespoň 3 minuty, nebo dokud nezmizí všechny hrudky. Přidejte 2 lžičky vanilkového extraktu a šlehejte, dokud se dobře nezapracuje do krému.

Sestavení dortu

Ujistěte se, že jsou palačinky už vychladlé a poté umístěte první palačinku na servírovací talíř. Mezi každou vrstvu rozetřete asi 3 polévkové lžíce krému, nebo takové množství, které vystačí na celkem 15 vrstev. Jakmile své dílo dokončíte, dort zakryjte potravinářskou folií nebo alobalem a dejte ho do lednice alespoň na 6 hodin nebo do ztuhnutí polevy. V případě potřeby ho lze udělat klidně 2 dny předem.

Po vychlazení bude mnohem snazší dort krájet, jelikož se krém s palačinkami spojí a nebude se při krájení rozjíždět. Před podáváním poprašte vršek moučkovým cukrem a ozdobte čerstvým ovocem.

Zdroj: natashaskitchen.com, baketotheroots.de.

Další zajímavé články