Palačinkový dort je jeden z mála receptů, při kterém se nevyžadují žádné specifické schopnosti a mohou ho připravit i začínající kuchaři, nebo dokonce starší děti pod dohledem. Možná si myslíte, že vám jeho příprava zabere hodiny, ale přitom jde o recept tak jednoduchý, že jej zvládnete připravit i bez předchozích zkušeností. Toto je nejjednodušší 30vrstvý dort, který připravíte s 15 palačinkami a 15 vrstvami lahodného lehkého krému.
Elegantní dezert s rustikálním šarmem si zaslouží víc než jen čokoládovou pomazánku nebo marmeládu. Povyšte své palačinky na zákusek hodný obdivu se skvělou krémovou náplní, jejíž chuť je tak lehká, ale zároveň lahodná, a to především díky kondenzovanému mléku, které je jeho významnou součástí. A víte co? Přestaňme o něm pořád jen mluvit a pojďme si ho připravit!
Ingredience na palačinky
- 1/2 hrnku teplé vody
- 1 hrnek mléka
- 4 velká vejce
- 4 polévkové lžíce rozpuštěného nesoleného másla + další na orestování
- 130 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- špetka soli
Na polevu
- 1 máslo pokojové teploty
- 350 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 220 g smetanového sýra
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Jak vyrobit palačinky:
Do mixéru vložte všechny ingredience v uvedeném pořadí: 1/2 hrnku teplé vody, 1 hrnek mléka, 4 velká vejce, 4 lžíce rozpuštěného másla, mouku, 2 lžíce cukru a špetku soli. Míchejte, dokud se dobře nespojí. V případě potřeby seškrábněte strany špachtlí, promíchejte a znovu spusťte mixér.
Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu. Přidejte trochu másla a rozetřete ho stěrkou, aby se lehce rozprostřelo po pánvi. Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte asi 3 polévkové lžíce těsta nebo tolik, aby lehce pokrylo dno pánve. Krouživým pohybem pánve rozprostřete palačinku po celé ploše pánve. Opékejte asi 30 sekund z každé strany nebo dokud nebude lehce zlatavá, poté otočte pomocí tenké špachtle a opékejte dalších 30 sekund, nebo dokud není druhá strana zlatavá. Sundejte z pánve a položte na čistý povrch a nechte vychladnout.
Jak vyrobit polevu:
V míse vyšlehejte dohromady máslo a kondenzované mléko, dokud nedosáhne krásné krémové konzistence. V průběhu šlehání krém krásně zesvětlá a stane se nadýchaným.
Postupně přidejte i všechen smetanový sýr a pokračujte ve šlehání ještě alespoň 3 minuty, nebo dokud nezmizí všechny hrudky. Přidejte 2 lžičky vanilkového extraktu a šlehejte, dokud se dobře nezapracuje do krému.
Sestavení dortu
Ujistěte se, že jsou palačinky už vychladlé a poté umístěte první palačinku na servírovací talíř. Mezi každou vrstvu rozetřete asi 3 polévkové lžíce krému, nebo takové množství, které vystačí na celkem 15 vrstev. Jakmile své dílo dokončíte, dort zakryjte potravinářskou folií nebo alobalem a dejte ho do lednice alespoň na 6 hodin nebo do ztuhnutí polevy. V případě potřeby ho lze udělat klidně 2 dny předem.
Po vychlazení bude mnohem snazší dort krájet, jelikož se krém s palačinkami spojí a nebude se při krájení rozjíždět. Před podáváním poprašte vršek moučkovým cukrem a ozdobte čerstvým ovocem.
Zdroj: natashaskitchen.com, baketotheroots.de.