Jídlo

Ricottové gnocchi jsou mnohem jemnější a nadýchanější. Jejich příprava navíc zabere zlomek času

Pro všechny milovníky bramborových noků, kteří chtějí zkusit něco jiného

autor

Kateřina Korňová

09. února 2022

 
FOTO / Pexels
Ricottové noky jsou chutnou a univerzální přílohou a navíc oproti bramborovým vynikají svou lehkostí a nezaměnitelnou nadýchaností. Skvěle se hodí k masu, ale stejně tak si je vychutnáte se smetanovou omáčkou nebo špenátem. Pojďte si je s námi dnes připravit. Jejich příprava je dokonce o něco snazší, než u klasických bramborových noků.
Reklama

Když se řekne "gnocchi", většina lidí si představí bramborové noky. Jsou skvělou přílohou, ale jejich příprava může být pro některé příliš náročná a zdlouhavá. Konečný výsledek je samozřejmě lahodný, ale co kdyby existovaly stejně lahodné noky, jejichž výroba by zabrala jen zlomek úsilí a času? Jak jistě můžete předpokládat, existuje: ricottové noky.

Ricotta je královna v kuchyni

Zatímco tradiční bramborové noky se skládají z vařených brambor, které se uvaří, nastrouhají a spojí s moukou a vejcem, převážnou většinu těsta u ricottových noků tvoří právě ricotta. Jejich struktura je mnohem jemnější kvůli vynechání brambor, které ricotta skvěle nahradí a dodá nokům na pružnosti a lehkosti. Díky ní je recept i mnohem jednodušší, protože nevyžaduje žádné složité hnětení, ale vystačí si s jemným mícháním.

Ricottové noky jsou luxusní a chutné, takže si často vystačíte s jednoduchými omáčkami, abyste zbytečně nezastínili jejich skvělou chuť. Obyčejná rajčatová omáčky nebo bylinkové pesto bohatě postačí, ale pokud si jejich chuť chcete skutečně vychutnat, jednoduše je polijte rozehřátým máslem.

Budete potřebovat:

  • 350 g sýra ricotta
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 1 velké vejce
  • 1 velký vaječný žloutek
  • 140 g hladké mouky
  • sůl

Postup:

Nechte ricottu okapat: položte několik čistých kuchyňských utěrek na plech a pomocí gumové stěrky ricottu rovnoměrně rozetřete po celém povrchu. Navrch položte další utěrku (nebo klidně dvě) a jemně zatlačte, aby absorbovaly vodu. Nechte asi 5 minut odpočívat. Odstraňte horní utěrku a seškrábejte z ní ricottu do velké mísy. S malou pomocí by měla jít z utěrky celkem snadno sundat. Mezitím dejte do velkého hrnce vodu a přiveďte ji k varu.

Do mísy s ricottou přidejte parmazán, celé vejce, žloutek a špetku soli. Dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily. Do ricottové směsi vmíchejte i mouku dokud se nezapracuje. Není potřeba zpracovávat příliš dlouho.

Nakonec z těsta vytvarujte kouli a položte ji na pomoučenou pracovní plochu. Těsto rozdělte na čtyři díly a zpracovávejte jeden kus po druhém. Každý z nich vyválejte do dlouhého válečku o šířce asi 2,5 cm. Ostrým nožem pak krájejte váleček na nugetky o velikosti hroznového vína. Obalte v mouce a dejte stranou. Totéž opakujte se všemi válečky.

Nakonec noky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 3 až 5 minut. Po třech minutách můžete ochutnat první nok a podle jeho konzistence se rozhodněte, zda ostatní vyndáte, nebo ještě necháte ve vodě.

Uvařené noky smíchejte s oblíbenou omáčkou, nebo je pokapejte olivovým olejem, polijte máslem či přidejte pesto. Použít je můžete i jako přílohu k masu.

Zdroj: allrecipes.com, gimmesomeoven.com.

Další zajímavé články