Kultura a styl

Zastavte plýtvání vodou. K životu potřebujeme jen padesátinu denní spotřeby

Vody spotřebováváme více, než bychom měli

autor

Tereza Hromádková

08. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Každý člověk spotřebuje denně skoro 90 litrů vody a potřeba průzračné životadárné tekutiny nadále stoupá. Tuto skutečnost nemění ani fakt, že vodné a stočné zdražuje a zásoby pitné vody na planetě neustále klesají. Co pro to můžeme udělat my? Neplýtvat!
Reklama

Spotřeba vody se neodvíjí jen od toho, kolik jí denně vypijeme. Potřebujeme ji k životu, ovšem pokud bychom dodržovali správný pitný režim a vypili doporučované dva litry každý den, bude naše skutečná potřeba vody činit jen něco málo přes dvě procenta celkově spotřebované vody. Pokud budeme nadále pokračovat stejným tempem, může se stát, že jednoho dne budeme patřit mezi necelou polovinu planety, jejíž obyvatelé už dnes trpí závažným nedostatkem vody. Dvě miliardy z nich navíc nemají k té pitné ani přístup. A to je osud, který chcete i pro sebe a své děti? Pokud ne, a my věříme, že ne, začněte nad svou spotřebou více přemýšlet a zbytečně neplýtvejte.

Hlavní problém

Když se něco stane normou, máme v genech zakódované, že si na danou skutečnost zvykneme a přestaneme nad ní přemýšlet. A nejinak je tomu i s dostatkem vody. Všichni máme pocit, že jí je hodně, protože kdykoliv zapneme kohoutek, voda z něj poteče. A i kdybychom nechali kohoutek puštěný celý den, vody bude pořád hodně, a navíc nás to ani nepřipraví o životní úspory. Voda je levná a pořád teče, což budí dojem, že to zkrátka není potřeba řešit. Jenže ono je. Možná ne zatím u nás, ale co není, může být. Zkuste se raději nad svojí spotřebou zamyslet a ušetřit alespoň tam, kde to jde.

Čištění zubů bez vody

Mnoho lidí má ve zvyku mít zapnutou vodu po celou dobu, co si čistí zuby. Pokud si čistíte zuby správně, voda volně a zbytečně vytéká zhruba dvě až tři minuty. Na každého člena domácnosti je to deset minut až čtvrt hodiny tekoucí vody zbytečně. Totéž platí u holení nohou, podpaží či vousů. Raději si kartáček pouze namočte, naneste pastu, vyčistěte zuby a pak jen vypláchněte ústa.

Sprchujte se rychleji

Milujete dlouhou sprchu, ve které si zazpíváte pár svých oblíbených písniček a necháváte přitom stékat horkou vodu po svém těle? Uvolňující? Možná. Ovšem ne příliš ekologické. V rámci dvacetiminutové sprchy můžete spotřebovat až neuvěřitelných 400 litrů vody. Starou sprchou totiž proteče i 20 litrů za minutu. Jen pro představu: do klasické vany se vejde zhruba 150 litrů vody.

Úsporná sprchová hlavice

Proto se sprchujte rychleji a nainstalujte úspornou hlavici, která ušetří až 30 procent vody. Můžete se také pouze namočit, vypnout kohoutek, namydlit, umýt vlasy a až poté opět zapnout sprchu. S tímto postupem spotřebujete jen minimum vody a vaše potřeba čistoty bude uspokojena.

Pračku a myčku zapínejte pouze plnou

Zapínat pračku nebo myčku, která je naplněná jen z části, způsobuje nemalé plýtvání vodou. Raději si počkejte, až budete moct spotřebič naplnit zcela a až poté jej zapněte. Neušetříte jen obrovské množství vody, ale i zdražující energie a mycích prostředků. Například jeden cyklus v pračce spotřebuje kolem 90 litrů vody, u myčky je to méně, a to zhruba 10 - 20 litrů vody.

Nové toalety mohou ušetřit

Pokud si zahráváte s myšlenkou rekonstrukce celého bytu nebo pouze jeho částí, zamyslete se nad tím, zda nevyměnit i toalety. Ty staré totiž na jedno spláchnutí spotřebují klidně 10 litrů vody, naopak novější toalety šetřící vodou vás připraví pouze o 4 litry nebo i méně. Pokud se toalety nechystáte vyměňovat, můžete si pomoci tím, že do nádržky na vodu vložíte pár větších oblázků či nafouknutou PET láhev, abyste snížili množství napouštěné vody.

Opravte kapající kohoutek

Jedna kapka sem, jedna kapka tam. Kapající kohoutek může být obrovským problémem, který na první pohled nevypadá nijak závratně. Ovšem silně kapající kohoutek spotřebuje denně až 50 litrů vody, což je přes polovinu denní spotřeby na osobu, ale hlavně téměř 19 tisíc litrů vody ročně!

Zahradu zalévejte dešťovou vodou

Spotřeba pitné vody v zahradách je obrovská. Nejlepší, co můžete udělat, je začít efektivně chytat srážkovou vodu do sudů, nebo popřemýšlet nad instalací podzemní jímky. Užitečnou informací při zalévání také může být to, že byste se zalévání měli věnovat mezi pátou a devátou hodinou ranní, aby měla voda možnost účinně prosáknout až ke kořenům. Zalévání během slunečného dne nejen může květiny spálit, ale navíc velká část spotřebované vody vyschne.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: domaci.hn.cz.

Další zajímavé články