Pití

Pití vlažné nebo teplé vody je pro naše zdraví přínosnější. Ulevuje od bolesti, zbavuje stresu a pomáhá s hubnutím díky zrychlování metabolismu

Dostatečné množství tekutin je jen jedna věc

autor

Jitka Wolfová

03. května 2022

 
FOTO / Pexels
Někdo má rád vodu s ledem, jiný ji miluje horkou s plátkem citronu. A některým z nás vyhovuje cokoliv, co teče z kohoutku. Má ale teplota vody, kterou pijeme, pozitivní či negativní vliv na naše zdraví? Naplňte si sklenici a věnujte chvíli pozornost tomu, co si o tom myslí gastroenterologové.
Reklama

Džbánek vody z lednice má teplotu kolem 5 °C, studená voda z kohoutku okolo 15 °C a voda pokojové teploty dosahuje až 25 °C - podle toho, na kolik si doma vytápíte. V některých případech je lepší sáhnout do lednice a napít se ledové vody, ale většinou je pro vaše tělo lepší dopřát si vodu vlažnou nebo v pokojové teplotě.

Je pro vás studená voda dobrá?

V létě dává poměrně hodně lidí přednost popíjení studené vody, protože mají pocit, že mnohem lépe uhasí žízeň. Jenže někteří lékaři pití ledové vody, obzvláště v horkých letních měsících, nedoporučují, protože je to pro organismus příliš velký šok. Místo toho navrhují pití vlažné vody, která se mnohem lépe zařadí do organismu. Teplá voda navíc nabízí tělu řadu výhod - ale o tom později.

Výhody pití studené vody

Snad nejdůležitějším přínosem, který můžete dle pharmeasy.in zažít po konzumaci sklenice studené vody, je to, že pomáhá snižovat tělesnou teplotu. Dělá to zejména tehdy, když se ocitnete v následujících situacích.

  • Když se vám zdá, že vnější svět je uvnitř vroucího hrnce, trocha studené vody může být dokonalým bojovníkem proti vroucímu žáru.
  • Po vydatném cvičení, kdy jste ze sebe dostali prostřednictvím potu spoustu tekutin, může být studená voda osvěžujícím nápojem.
  • Pití ledové vody vám může pomoci zbavit se cizorodých látek, které mohly napadnout vaše tělo, a tím způsobit horečku.

Nevýhody pití studené vody

Studená voda vám může přinést dočasnou úlevu od horka, ale často nadělá více škody než užitku, a to zejména z následujících důvodů.

  • Zpomaluje trávení a negativně ovlivňuje rychlost metabolismu.
  • Může způsobit ucpaný nos a bolesti v krku.
  • Snižuje vaši tepovou frekvenci.
  • Pokud pijete ledovou vodu u tučných jídel, tuky ztuhnou a tělo je hůře zpracovává.
  • Studená voda je pro naše tělo energeticky náročněji zpracovatelná.

Je tedy lepší pít teplou vodu?

Výhody pití teplé vody

Pití vody má samo o sobě spoustu výhod. Dokáže podpořit celkové zdraví a ochránit vás před řadou nemocí. Ale když je trochu teplejší než ledová, její výhody se mnohonásobně zvyšují.

Dietologové proto doporučují pití vlažné vody, která na rozdíl od té ledové urychluje trávení. Dokáže rychle rozložit částice potravy a napomáhá lepšímu vstřebávání živin. Když budete pít dostatečné množství vlažné (či teplé) vody, uděláte vše pro to, abyste nebyli dehydratovaní.

Teplá voda je nápomocná i při prevenci zácpy, která může vést k dalším zdravotním komplikacím, jako jsou například hemoroidy.

Když pijete teplou vodu, vaše tělo se zahřívá. To znamená, že i váš metabolismus se zrychluje. Rychlejší metabolismus znamená, že je posílena schopnost vašeho těla využívat energii uvolněnou při rozkladu potravy, proto teplá voda může pomáhat i při snižování hmotnosti.

Vlažná voda také způsobuje, že se více potíte. A čím více se potíte, tím více je vaše tělo schopno vyplavovat toxiny pocením.

Teplá voda mírně rozšiřuje krevní cévy, což podporuje lepší krevní oběh. Do všech částí vašeho těla se dostane více kyslíku a všechny orgány pak fungují lépe.

Vzhledem k tomu, že teplá voda zlepšuje krevní oběh, může zmírňovat bolesti, a to zejména bolesti svalů a kloubů. Příliš horká voda může naopak způsobit, že vaše klouby začnou otékat.

Převařená voda, která vychladla a je mírně teplá, může také zmírnit problémy s dutinami, když jste se silně nachladili. Rozpohybuje hlen, což znamená, že se ho vaše tělo může zbavit kašlem a smrkáním.

A v neposlední řadě se říká, že teplá či horká voda (nebo jiné nápoje) ulevují od stresu. Jen si to představte: venku je šedočerné nebe, prší a hřmí a vy jste v tu chvíli rádi, že můžete sedět v teple domova. Co vám udělá největší radost? Hrnek teplého čaje s citronem.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, pharmeasy.in.

Další zajímavé články