Tipy a triky

Vysaďte správné rostliny a budete mít letos od komárů pokoj. Dobře ale fungují i domácí repelenty a vhodně vybrané oblečení

Dejte komárům jasně najevo, že u vás se jim líbit nebude

autor

Anna Janoušková

20. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Nenechaví a neustále poletující škodící komáři, kterých je v posledních dnech všude plno. Dokážou pokazit večer a znepříjemnit několik následujících dní, během kterých si můžete rozdrásat pokožku do krve v touze ulevit si alespoň na chvíli od svědění, které vám způsobila krvelačná bestie. Příště jim ukažte, kdo je majitelem krve, která koluje ve vašich žilách a zabraňte jim vysát jedinou kapičku.
Reklama

Kdo je pro komáry nejvíce atraktivní

Podle mezinárodní farmaceutické společnosti Pfizer se sídlem v New Yorku si komáři skutečně dobře vybírají, čí krve se napijí. Krev sají jen komáří samice, které ji potřebují proto, aby získaly potřebné bílkoviny k vytvoření vajíček. Vybírají si hostitele podle pachu a lidé, kteří vylučují více oxidu uhličitého (lidé s nadváhou, těhotné ženy), jsou pro komáry mnohem atraktivnější kořistí. Důvodem preference může ale být i krevní skupina. Bylo dokonce prokázáno, že komáři si mnohem raději pochutnají na krvi jedinců s krevní skupinou O než na krvi lidí s krevní skupinou A.

Jak komáry odpudit

Nevyskytujte se v blízkosti vody

Nejvíce hrozí, že vás komáři kousnou ve večerních hodinách. Díky stavbě jejich těla jim totiž není umožněno létat přes den - jsou maličcí a aby přežili, musí dobře hospodařit s vodou, aby doslova nevyschli. Z tohoto důvodu se vyhýbají přímému slunci a přes den je s největší pravděpodobností nepotkáte. Jakmile ale teplota klesne, slunce se schová a zvýší se vzdušná vlhkost, přichází jejich chvíle.

Dobře vybírejte oblečení

Proto pokud můžete, chraňte se před nimi dlouhými nohavicemi a rukávy. Oblečení světlé barvy také mnohem méně přitahuje jakýkoliv hmyz. Že vás nějaký komár kousne, je také mnohem méně pravděpodobné v případě, že budete mít volnější oblečení, než když si natáhnete přiléhavé kalhoty a svetr.

Vyrobte si vlastní repelent

Pokud nechcete z jakéhokoliv důvodu používat volně prodejný repelent, můžete si vyrobit vlastní. Smíchejte pár lístků máty, rozmarýnu, levandule či libečku. Nasbírejte dvě hrsti bylinek, umístěte do nádoby a zalijte litrem vroucí vody. Jakmile odvar úplně vychladne, přidejte tři lžičky octa, přeceďte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Repelent mějte v lednici a stříkejte se s ním dle potřeby.

Celkem dobře mi ale také fungoval repelent z kokosového či mandlového oleje a pár kapek levandulové esence. Asi 30 ml oleje smíchejte s 35 kapkami esenciálního oleje a přidejte 250 ml filtrované vody. Promíchejte a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Repelent pak můžete používat předtím, než půjdete ve večerních hodinách ven, nebo si s ním i namazat svědivý pupínek, který vám zbyde po komářím kousnutí. Co ale funguje mě, nemusí nutně fungovat vám. Jak již bylo řečeno, komáři si dobře vybírají a vaše vůně může být natolik silná, že je ani levandulový repelent neodradí.

Instalujte odpuzovače a vysaďte správné rostliny

Na stůl také můžete položit nakrájené plátky pomeranče, do kterých zapícháte hřebíček. Tento odpuzovač umístěte všude tam, kde nechcete, aby vás otravný hmyz otravoval. Skvěle ale fungují i některé rostliny a bylinky, jako například muškáty, levandule, šanta kočičí, měsíček a z bylinek bazalka, máta, rozmarýn či meduňka.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: pfizer.com, onemedical.com.

Další zajímavé články