Tipy a triky

Slimáků vás zbaví měděná páska, pivo i odřezky z růží. Vaší zahradě se vyhnou obloukem

Vaše zahrada patří vám, nikoliv slimákům

autor

Tereza Hromádková

03. července 2022

 
FOTO / Pexels
Slimáci patří k nejobtížnějším škůdcům, kteří způsobují zkázu našim květinám i plodinám, a to prakticky neustále. Jejich hubení se musíte věnovat nepřetržitě, jelikož i když je jeden večer vysbíráte do posledního, ten následující jich přijde na nezvanou návštěvu vždy alespoň o jednoho víc. Jak ale na ně?
Reklama

Určitě si často říkáte, že to přece není fér. Vy si připravíte půdu, vy si zasadíte semínka, vy jste ti, kteří se o rostlinky starají. Tak proč ve chvíli, kdy máte začít sklízet ovoce, slíznou všechnu smetanu odporní slizcí plzáci. Co musíte udělat, aby nějaké ovoce zbylo také na vás a květy pro včeličky, je neustat v nekonečném boji s nezvanými hosty. Zbavit se jich totiž nadobro nemůžete. Musíte bránit svou úrodu hlava nehlava.

Zasaďte rostliny, které slimáky odpudí

Jednou z nejvíce šetrných cest, kterou se můžete vydat, je výsadba rostlin, které slimákům nevoní a nechutnají. Když je zasadíte v blízkosti rostlin, které chcete ochránit, zafunguje tento způsob jako přírodní pesticid, který ochrání vaše květiny a plodiny a udrží slimáky na uzdě, a to bez použití chemikálií. Porozhlédněte se proto po rostlině zvané jarmanka větší (Astrantia), která vydává takovou vůni, kterou slimáci nemohou vystát. Dále se hodí pelyněk, routa, fenykl, anýz a rozmarýn.

Umístěte rostliny do výšky

U některých rostlin - především u okrasných rostlin - může pomoci, když je umístíte do takové výšky, kam na ně slimáci nepřijdou. Vhodné jsou například závěsné květináče nebo vyvýšené záhonky. Někdy jsou sice tak nenechaví, že si vaše květiny najdou i na těžce dostupných místech, ale je to mnohem méně pravděpodobné a určitě jich nebude takové množství.

Kýbl se slanou vodou

Když se přeneseme přes to, že vraždíme nevinná zvířata, existuje několik způsobů, jak se jich zbavit o něco drastičtěji, jak radí například čtenářka Věra: "Každý den napočítám stovky slimáků. Lezou k nám od sousedů. Je mi jich líto, ale nemůžu si od nich nechat sníst celou zahradu, na které jsem tolik dřela. Každý večer si proto vezmu rukavice, dlouhou pinzetu a házím je do kbelíku se slanou vodou. Druhý den je vyleju za stodolu," přibližuje svůj způsob osmdesátiletá zahrádkářka.

Pivní past

Dalším levným a snadným způsobem, jak se slimáků zbavit, je přichystat jim "pivní bar". Vykopejte v místě, kde se slimáci pohybují nejvíce menší otvor v zemi a částečně do něj zakopejte kyblík. Naplňte ho do poloviny pivem a nechte ho tak, jak je. Pivo slimákům silně voní a přitahuje je i z velké dálky. "Do pasti pak spadnou, uvíznou v ní a ven už se nedostanou," říká paní Věra, která občas volí i tuto metodu, když jí zbyde trocha od oběda. Zbytky piva pak slévá právě do kyblíku.

Vytvořte bariéru

Slimáci mají velmi měkká těla, takže jim ostré a pichlavé bariéry dělají velký problém. Vytvořit je můžete z rozdrcených vaječných skořápek, jehličí nebo i trnitých odřezků od růží, ale fungují i listy či drobné ostré kamínky. Zrovna tak ale slimákům v invazi zabrání příliš kluzký povrch. Proto nastříkejte olejem WD40 a jím podobným vnější stranu květináčů, což jim znemožní vyšplhání k potravě, kterou jsou shodou okolností vaše opečovávané rostliny.

Měděná lepicí páska proti slimákům

V poslední době je také obrovským hitem měděná páska, která dá slimákům slabý elektrický šok pokaždé, když přez ni přelezou. Položte ji proto kolem všech květináčů či vyvýšených truhlíků a slimáci se jim vyhnou obloukem. Je to nová metoda, při níž nemusí přijít k úhoně už ani jeden slimák, a přesto vaši zahradu dobrovolně opustí.

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Věrou N.

Další zajímavé články