Tipy a triky

Kdo jednou dopřeje žížalí čaj svým rostlinám, nebude stačit sklízet úrodu

Žížaly jsou velmi užiteční tvorové

autor

Anna Janoušková

25. července 2022

 
FOTO / Depositphotos
Asi už chápete, že nebude řeč o čaji z žížal a že žádné zvíře nepřijde k úhoně. Žížalí čaj je však úžasným hnojivem, které si můžete vyrobit dokonce i doma a vaše rostliny po něm budou růst jako z vody. Stačí vám k tomu jediné. Vermikompost.
Reklama

Dali byste si sklenku? Tedy, myslíme: dali byste sklenku vašim rostlinám? Odpověď by měla být jednoznačně ano. Je to produkt barvy černého čaje, který vytvářejí žížaly svým pobytem ve vermikompostéru. Takže pokud ho máte, můžete začít stáčet. Žížalí čaj podporuje růst rostlin, regeneruje je, chrání před škůdci a plísněmi a podporuje i tvorbu květů a plodů.

O čem je tedy řeč

Žížalí čaj se nijak nevyrábí, nemíchá, nepřidávají se do něj prakticky žádné ingredience. Vzniká "sám od sebe" při vermikompostování, a to především ve vermikompostérech, které se používají v domácích podmínkách. Ten si můžete buď zakoupit, nebo i podle návodů na internetu vyrobit doma z kyblíku či plastových krabic. Nezapomínejte však na sběrnou nádobu, do které vám cenné hnojivo bude odkapávat. A kde se hnojivo vezme? Tak se zamyslete. Do vermikompostéru budete přidávat především odřezky a zbytky ovoce a zeleniny, které obsahují obrovské množství vody. A ta musí někam odtéct. Profiltruje se tedy skrz veškerou masu a vezme s sebou i produkty, které po sobě zanechají žížaly. Pro žížalí čaj se používají i termíny: výluh, worm tea či vermicompost tea.

V čem spočívá jeho síla

Samozřejmě není žížalí čaj jako žížalí čaj. Jeho kvalitu ovlivňuje především volba bioodpadu, který do vermikompostéru vkládáte. Proto je důležité zopakovat si, co do kompostu patří a co nikoliv.

Bez obav do něj můžete přidat veškerý zahradní odpad, jako je tráva, spadané listí, suchá tráva či seno, plevel bez semen, piliny (ne podestýlka domácích zvířat), štěpka ze dřeva či větví, ale i chladný popel. Dále odpad z kuchyně, jako je káva, rozdrcené skořápky, slupky a odřezky ovoce a zeleniny, čisté papírové kapesníky, ale i skořápky od ořechů či trus býložravých zvířat - ovšem psí a kočičí výkaly nikoliv. Stejně tak se vyvarujte přidávání zbytků masa, ryb či mléčných výrobků, ale i skla, plastů, kovů, mrtvých zvířat či chemikálií.

Půda ho ocení

Žížalí čaj je plný enzymů, vápníku, hořčíku, sodíku a dalších látek, které vaše rostliny a plodiny na zahradě ocení a odmění se vám bohatou úrodou a kvetením. Přírodní hnojivo totiž obsahuje vyvážený poměr živin, který je pro vaše rostliny nejlepší, a proto ho ocení každý, kdo na zahradě (ale i doma či v truhlíku na balkoně) něco pěstuje. Podporuje totiž tvorbu rostlin, květů, plodů a chrání vše zelené před škůdci, plísní a rostliny navíc regeneruje.

Pozor na předávkování

Toto domácí hnojivo, které si lze ovšem rovněž koupit na internetu a v některých obchodech, má sice vyvážený poměr živin, ale prospěšný je (stejně jako všechna hnojiva) pouze při dodržení správného dávkování. Jinak hrozí popálení rostlin. Je proto potřeba ředit ho s vodou dle návodu. Pokud si žížalí čaj vyrobíte doma, nejprve zkuste ředění 1:10 a postupně můžete zkusit snižovat až na 1:1. Hrozně ale záleží na tom, jak silné hnojivo máte. Proto je potřeba opatrně zkoušet.

Vědecký výzkum

Žížalí čaj zkoumala ve své diplomové práci i Kateřina Klubalová z Přírodovědecké fakulty UK. Testovala především složení a využití žížalího čaje, ale rovněž zkoumala jeho výhody při pěstování v hydroponických květináčích. Pokud se tedy chcete o žížalím čaji dozvědět více, neváhejte si práci přečíst. Je v ní vskutku velké množství zajímavých informací.

Zdroj: dspace.cuni.cz, kokoza.cz.

Další zajímavé články