Pistáciová mouka vyniká svou intenzivní, lehce nasládlou a lehce nahořklou chutí s opečenými tóny připomínajícími lehce pražená semínka. Připravuje se mletím předem vyloupaných a oloupaných ořechů, ze kterých se získá jemný prášek, který ovšem ani tak nemá pravidelné zrno jako například klasická pšeničná nebo třeba luštěninová mouka. Rovněž textura je velmi odlišná. Na dotek zanechává pistáciová mouka mastný dojem (podobně jako mandlová mouka), a to díky olejům, které jsou přirozeně obsaženy v ořeších. Její intenzivní aroma z ní dělá ideální přísadu do pudinků, sušenek, piškotů, ale třeba i těstovin, jak na svém webu uvádí gamberorossointernational.com.
Vlastnosti pistáciové mouky
Pistáciová mouka je nejen chutná, voňavá a všestranná, ale také hlavně nutričně velmi bohatá. Mohou ji bez problému konzumovat i lidé trpící celiakií či intolerancí lepku, jelikož je přirozeně bezlepková. Pozoruhodný je i obsah "dobrých tuků" (43 g na 100 g ořechů), folátů jako je vitamin B9 a vlákniny, která má blahodárný vliv na zažívání a navíc se při jejím dostatečném příjmu budete cítit déle sytí. Pistácie a mouka z nich jsou proto skvělou volbou, pokud se snažíte nějaké to kilo shodit. A to i přesto, že 100 g pistácií obsahuje téměř 600 kalorií.
Je však také pravda, že vysoký obsah bílkovin (21 g, o něco méně než cizrnová mouka) a nedostatek sacharidů (pouze 6,5 g) umožňuje smíchání s jinou moukou, jako je rýžová, špaldová nebo obyčejná pšeničná mouka. Docílíte tak kompletních a vyvážených pokrmů se zdravotními přínosy, které dodá obsah pistáciové mouky.
Z pozoruhodných vlastností pistáciové mouky stojí za zmínku fakt, že působí preventivně proti srdečním chorobám, snižuje hladinu krevního cukru a rovněž i LDL cholesterolu v krvi, ale také hydratuje kožní tkáň. Díky nezanedbatelnému množství mědi, která je v pistáciích přítomna, pomáhá mouka z nich získaná usnadnit vstřebávání železa z jiných potravinových zdrojů.
K čemu se pistáciová mouka hodí
Jak již bylo řečeno, pistáciová mouka je velmi všestranná a hodí se jak do sladkých tak slaných pokrmů. Můžete s ní přidat lahodnou chuť pečivu, jako jsou sušenky, koláče nebo chleby. Skvěle se ale hodí rovněž do náplní nebo sladkých omáček. Můžete ji také použít k obalení kuřete nebo ryb, abyste vytvořili chutnou křupavou kůrčičku, jak píše například oureverydaylife.com.
Pozor při výběru
Podle definice mají pistácie světle zelenou barvu nebo nanejvýš chlorofylově zelenou. Pokud je mouka získaná jejich mletím příliš tmavá nebo světlá, znamená to, že není něco v pořádku. Naštěstí je korekce odstínu syrového produktu potravinářskými barvami stále méně častým trikem, jak vytvořit dojem "zdravější potraviny", občas se s tímto nešvarem můžete setkat. Lepší je proto vždy pečlivě kontrolovat etiketu a vybírat potraviny z kvalitních surovin a dávat si pozor na dlouhé seznamy plné umělých aromat a přísad. Tím spíš, pokud kupujete mouku, jejíž cena není zrovna nízká.
Jak ji vyrobit doma
Příprava pistáciové mouky doma je velmi jednoduchá: stačí ořechy rozmixovat v mixéru. Doporučujeme však provést postup spíše rychle a v krátkých intervalech, aby nedošlo k přehřátí nožů, které ořechy oxidují, a přidat 2 lžičky kukuřičného škrobu na každých 100 gramů mouky, aby byla více homogenní. Případně ji můžete zakoupit ve specializovaných obchodech nebo na webových stránkách.