Zdraví

Zbavte se břišního tuku pomocí potravinového semaforu. Dietologové doporučují špenát, mrkev a červenou papriku

Některá zelenina umí víc, než bychom čekali

autor

Anna Janoušková

10. dubna 2022

 
FOTO / Pexels
Chcete-li se zbavit nějakého toho kila navíc, se zeleninou nikdy nešlápnete vedle. Pokud ale potřebujete zhubnout v oblasti pasu, existují dokonce konkrétní potraviny, které vám pomohou dosáhnout vytouženého cíle. Dietologové se shodli na čtyřech konkrétních potravinách.
Reklama

I když jsou teploty během dne stále ještě nízko, ze vzduchu je cítit, že jaro se nezastavitelně blíží. Už brzy budeme zase moci odhodit zimní kabáty a vystavit své tělo slunci. Pokud jste si pod huňatými svetry a volnými mikinami nevšimli, že jste v zimním období v oblasti pasu maličko přibrali, je pravý čas s tím něco udělat. A podle dietoložek Courtney D'Angelo a Tristy Best vám s tím nejlépe pomohou čtyři konkrétní druhy zeleniny.

1. Špenát

Což takhle dát si špenát? Tato zelená listová zelenina je plná živin a je skvělá jak do salátů, tak i vhozená do vašeho proteinového smoothie, ale i přidaná do těstovin, omáček nebo udělaná na klasický způsob jako příloha k masu a bramborám. Podle obou dietoložek vám přidání více špenátu do jídelníčku může navíc pomoci zhubnout břišní tuk, což potvrzuje i nedávná studie.

"Zelená listová zelenina je nejen super výživná, ale také vám pomůže snížit množství břišního tuku," říká dietoložka Courtney D'Angelo. Špenát má vysoký obsah vlákniny, která více absorbuje živiny a pomáhá při trávení. Vysoký obsah vlákniny vás však také zasytí na delší dobu a omezí vás v přijímání příliš velkého množství kalorií. Má také vysoký obsah vitaminu K, který může podpořit redukci tělesné hmotnosti, včetně viscerálního tuku.

2. Červená paprika

Červené papriky jsou všestrannou zeleninou s přirozenou sladkostí, která skvěle doplňuje různé saláty, wrapy, burrita, ale hodí se i na smažení do zeleninových směsí. Červená paprika je také plná živin, které vám mohou pomoci s vašim cílem zhubnout. "Papriky jsou ideální zeleninou, která vám pomůže shodit nějaké to kilo," říká dietoložka Trista Best. Mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin a zároveň pomáhají vytvořit pocit plnosti po jídle. Tato kombinace může pomoci zabránit přejídání po zbytek dne.

Obsah vlákniny a kapsaicin obsažený v chilli papričkách může mít také určitý vliv na ztrátu hmotnosti. Chilli papričky (a pálivé pokrmy z nich vyrobené) totiž zvyšují výdej energie po jídle, což může mít pozitivní vliv při hubnutí i dle některých studií.

3. Brokolice

Jednou z nejvíce výživných druhů zeleniny, kterou můžete najít, je brokolice. Proto se obě dietoložky shodují, že tato potravina může mít dobrý vliv na vaše hubnutí. "Tato brukvovitá zelenina je bohatá na antioxidanty, které pomáhají potlačovat záněty v těle," říká Trista Best. "Primární sloučeninou je však sulforafan, který působí tak, že snižuje látky řídící zánětlivý proces v těle. Snížením zánětu je tělo lépe schopno hubnout a efektivněji pracovat i v jiných oblastech."

"Brokolice také obsahuje několik dalších živin, které mohou podporovat ztrátu břišního tuku, včetně vitaminu C, vápníku a chromu," říká dietoložka D'Angelo. "Vitamin C tělo potřebuje pro přeměnu tuků na energii. Tato zelenina je také potravinou s vysokým obsahem sacharidů, což nabízí mnoho výhod, pokud jde o hubnutí. Například pomáhá lépe zasytit, dodává energii, zabraňuje přibírání na váze a pomáhá při hubnutí."

Mrkev je lahodná kořenová zelenina, která obsahuje více živin, než si mnoho lidí uvědomuje. To ale není vše, co tato křupavá a šťavnatá zelenina umí. Chroupání syrové mrkve totiž může pomoci s vašim cílem ztratit pár centimetrů v pase.

Tato zelenina je co do pomáhání se snížením množství břišního tuku vskutku jedinečná. Pomáhá totiž zvyšovat funkci metabolismu, díky čemuž jde následné hubnutí mnohem lépe. "Existují některé potraviny, které se mohou pochlubit takzvaným termogenním efektem. Tyto potraviny bychom si měli hýčkat a záměrně je zařazovat do svého jídelníčku častěji. Dokážou totiž zrychlit náš metabolismus, a to někdy až o 15 procent," říká dietoložka Best.

Zdroj: food.ndtv.com, eatthis.com.

Další zajímavé články