Zdraví

Česnek není jen protizánětlivým přírodním léčivem. Také čistí pleť, uleví od artritidy a ošetří i mykózu nohou

Jedinečné přírodní antibiotikum, které toho umí daleko více

autor

Anna Janoušková

26. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Nejvíce zdraví prospěšných látek získáte jednoznačně z česneku, který konzumujete v čerstvém stavu. Je pak prospěšný jak zevnitř, tak zvenku. Můžete si ho ale vychutnat i pečený na olivovém oleji a pak si ho buď namazat na čerstvý chléb, nebo si ho nechat rozpustit v ústech jako máslo. Bez ohledu na to, jak se rozhodnete česnek upravit, nabízí vám ještě jednu významnou výhodu - je velice chutný!
Reklama

Česnek nabízí mnoho zdravotních výhod. Svou typickou pronikavou vůni získává česnek z organické sloučeniny síry zvané allicin. A právě tato sloučenina dělá z česneku zdravý doplněk vaší stravy. Česnek ale můžeme přijímat jak vnitřně, tak ho aplikovat třeba na pokožku - pokud víte kdy a kam. Mezi nejlepší výhody česneku můžeme podle health.clevelandclinic.org zařadit následující.

Posiluje imunitu

Silnější obranyschopnosti organismu docílíte velmi snadno: stačí začít jíst pravidelně více česneku. Podle jedné studie zahrnující 41 000 žen ve věku 55 až 69 let měly ty, které běžně jedly česnek, ovoce a zeleninu, o 35 procent nižší riziko rakoviny tlustého střeva.

Působí protizánětlivě

Výzkum ukázal, že česnekový olej působí skutečně protizánětlivě. Pokud máte bolavé a zanícené klouby nebo svaly, potřete je česnekovým olejem a dočkáte se částečné úlevy. Arthritis Foundation jej dokonce doporučuje jako pomoc při prevenci poškození chrupavky artritidou. 

Zlepšuje zdraví srdce

Výzkum také ukazuje, že česnek může mít pozitivní vliv na vaše tepny a krevní tlak. Vědci se domnívají, že červené krvinky přeměňují síru v česneku na plynný sirovodík. To rozšiřuje krevní cévy, což usnadňuje regulaci krevního tlaku. Než však vysadíte léky na krevní tlak, poraďte se se svým lékařem, abyste zjistili, zda by pro vás mohlo být prospěšné přidat více česneku do vaší stravy.

Čistí pleť

Antibakteriální vlastnosti česneku a obsažené antioxidanty mohou vyčistit vaši pokožku tím, že zabíjí bakterie způsobující akné. Jedna studie ukazuje, že tření syrovým česnekem přes pupínky je může odstranit. Uvědomte si však, že česnek může způsobit pálení na kůži. Před vyzkoušením této techniky se nejprve poraďte se svým dermatologem, zvláště pokud používáte jiné produkty péče o pleť.

Ošetřuje mykózu nohou

A česnek vám může pomoci i s plísní, proti které velmi úspěšně bojuje. Pokud máte problém s mykózou na nohou, namočte si je do česnekového odvaru, nebo si nohy potírejte syrovým česnekem. Celkem obstojně se tak můžete zbavit plísně, která vám způsobuje nepříjemné svědění.

Je lepší jíst česnek syrový nebo vařený?

Využití výhod česneku na naše zdraví je někdy trochu komplikované. Například je už téměř jisté, že lepší imunitu získáte především ze syrového či vařeného česneku, ovšem nikoliv z doplňků.

Tepelná úprava česneku nebo jeho přidání do receptu v syrovém stavu může změnit rovnováhu jeho pH. Enzymy z allicinu potřebují několik minut, než začnou působit, takže česnek po nasekání, rozdrcení nebo rozmixování nechte chvíli odpočinout.

Největší užitek ovšem získáte ze syrového česneku. Pokud se ho ale rozhodnete vařit, nezahřívejte ho nad 60 °C. Vyšší teploty allicin likvidují, takže pokud můžete, přidejte česnek do pokrmu až těsně před tím, než budete hotovi.

Varování: Pokud budete pracovat s velkým množstvím česneku najednou, použijte raději gumové rukavice, aby nedošlo k podráždění pokožky. A navzdory mnoha zdravotním výhodám česneku nepřidávejte do svého jídelníčku příliš velké množství najednou. Raději volte pozvolnou cestu, abyste se vyhli podrážděnému žaludku, nadýmání, průjmu či zvýšenému tělesného pachu a zápachu z úst. A pokud vás trápí zápach česneku i tak, rozžvýkejte po jeho konzumaci snítku máty.

Zdroj: arthritis.org, health.clevelandclinic.org.

Další zajímavé články