Zdraví

Zdravotní přínosy oliv vás možná překvapí: Omezují chuť k jídlu, bojují s vráskami a podporují zdraví očí

Nebojte se mlsat olivy

autor

Anna Janoušková

28. dubna 2022

 
FOTO / Pexels
Olivy jsou typickou pochoutkou, kterou má jen málokdo z nás v oblibě už od dětství. Poposkočme ale pár desetiletí vpřed a najednou spočítáte na prstech jedné ruky lidi, kterým olivy vyloženě nechutnají. Skvěle se hodí na jednohubky, jen tak na zobání, a nebo také do některých alkoholických drinků. To ale nejsou všechna kouzla, která olivy umí.
Reklama

Olivy obsahují velké množství zdravých látek a je velká škoda, pokud do vašeho jídelníčku zatím nepatří. Olivy se liší chutí a velikostí v závislosti na odrůdě, oblasti a nálevu nebo náplni. Olivy můžete rozlišovat podle země původu (například španělské nebo řecké), a nebo vám může být známější název odrůdy, jako je například Kalamata.

Jediné, co lze olivám vytknout, je vysoký obsah soli. Je to kvůli skutečnosti, že jsou konzervované nebo balené ve velmi koncentrovaném slaném nálevu. Dospělým se obecně nedoporučuje denně přijmout více než 6 g soli. U dětí je příjem ještě nižší, a pohybuje se mezi 2 - 5 g denně. Jsou ale i vlastnosti, kterými se mohou olivy pyšnit.

1. Působí protizánětlivě

Cokoli, co můžete udělat pro potlačení zánětu, je krok správným směrem – a olivy vám mohou v této oblasti pomoci. Pokud je zařadíte do svého běžného jídelníčku, vaše tělo získá lepší přístup k polyfenolům, zejména oleuropeinu, chemické sloučenině známé pro své silné antioxidační, antiaterogenní, protizánětlivé, antifungální a antimikrobiální vlastnosti.

Ještě lepší je, že tyto lahodné polyfenoly pomáhají snížit oxidační stres v mozku a mohou pomoci zlepšit paměť. Jinými slovy jsou olivy také skvělým způsobem, jak podpořit funkci mozku.

2. Podporují kardiovaskulární zdraví

Uvnitř každé olivy je schovaný zdravý tuk (mononenasycený druh), který pomáhá zvyšovat dobrý cholesterol a snižuje riziko kornatění tepen. Mononenasycený tuk v olivách obsahuje také kyselinu olejovou, která je spojena s nižším krevním tlakem a celkově lepším kardiovaskulárním zdravím.

3. Jsou skvělé pro vaše oči a pokožku

Olivy jsou bohaté na vitamin A, což je antioxidant, který je nezbytný pro ochranu rohovky a udržení zdraví očí. Může pomoci odrazit oční problémy související s věkem, jako je makulární degenerace, šedý zákal a glaukom, a pokud jde o kůži, může pomoci snížit výskyt vrásek. Olivy také obsahují vitamin E, ale také antioxidační sloučeniny lutein a zeaxanthin, které všechny nabízejí další podporu zdraví očí a pokožky.

Chcete dosáhnout zdravé hmotnosti? Olivy mohou pomoci i zde, a to díky mononenasyceným tukům, které jsou spojeny se ztrátou břišního tuku a lepší citlivostí na inzulín. Chcete-li zdravým způsobem omezit chuť k jídlu, zkuste si před obědem nebo večeří dát malou porci oliv. Mononenasycené mastné kyseliny (plus trocha vlákniny) v olivách napomáhají trávení a stimulují hormony sytosti – takže se budete cítit dříve sytí.

Kromě toho olivy (zejména pak černé olivy) dodávají nezanedbatelnou dávku železa, které je důležité pro produkci energie a funkci imunitního systému.

Zdroj: mindbodygreen.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články